Kultur

Forlag flygter i massevis fra eReolen

En række af landets største forlag trækker fra nytår deres digitale bøger fra bibliotekernes udlån.

Kultur

Gyldendal er på ingen måde alene om at sætte hælene i over for bibliotekernes eReolen. En række af landets markante forlag har truffet samme beslutning og trækker alle deres digitale titler væk fra det offentlige udlån fra 1. januar.

Politikens Forlag, Gad, Modtryk og Alvilda har opgivet at forny udlånsaftalen med eReolen, og det samme er tilfældet for People’sPress, som efter en række sonderinger kunne nøjes med et enkelt møde tirsdag, inden det stod klart, at forlagets 800 digitale titler forsvinder fra eReolen. Det samme gør 2.950 bøger fra Gyldendal, 400 fra Modtryk og 500 fra Politikens Forlag.

»Jeg synes da, det er ærgerligt, for det er nogle gode bøger, der forsvinder fra vores katalog«, siger Jakob Heide Petersen, formand for eReolen.

Lånerne risikerer at skulle stå i kø efter de mest populære bøger, ligesom tilfældet er med fysiske bøger

De manglende forlagsaftaler betyder, at det nuværende titelantal hos eReolen falder fra godt 12.000 e-bøger til ca. 8.000, og fra ca. 5.000 lydbøger til ca. 4.000 lydbøger. I løbet af næste år får eReolen til gengæld tilført flere e-bogstitler fra landets næststørste forlag, Lindhardt og Ringhof, der som det eneste af de store forlag har indgået en ny, toårig aftale med bibliotekerne samt en aftale om digitalisering af forlagets bagkatalog.

Jakob Heide Petersen håber, at det i løbet af det nye år bliver muligt at genoptage forhandlingerne med landets store forlag, eventuelt om at kunne stille dele af deres katalog, for eksempel børnebøger, til udlån som e-bøger og lydbøger.

LÆS MERE

Foreløbig er forlagene og bibliotekerne så langt fra hinanden, som tænkes kan. Eksempelvis har både People’sPress og Gyldendal foreslået en prøveordning, hvor alle deres titler udlånes på licens. Det vil betyde, at lånerne risikerer at skulle stå i kø efter de mest populære bøger, ligesom tilfældet er med fysiske bøger. Den model er uspiselig for bibliotekerne, som ønsker, at omkring 80 pct. af et forlags titler altid skal være umiddelbart tilgængelige. Holdningen hos forlagene er imidlertid, at det kommercielle e-bogssalg er faldet, mens eReolens udlån er vokset.

»Hvis vi skal tilbage på eReolen, skal vores bøger enten udlånes på licens, eller også skal der indføres en anden form for begrænsning. Sådan har vi gjort med papirbøger i 68 år. Hvis porten til eReolen står vidt åben, hvorfor skulle folk så købe noget, når de kan få præcis det samme helt gratis? Vi vil gerne have en aftale med eReolen, men den skal ikke skyde forfatterne og forlagene i foden«, siger Jan Degner, adm. direktør i People’sPress.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden