Uenighed. Ny rundspørge viser, at danskerne er uenige i, hvorvidt man som videnskabsminister kan tro på en skabende gud. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Uenighed. Ny rundspørge viser, at danskerne er uenige i, hvorvidt man som videnskabsminister kan tro på en skabende gud. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Kultur

Ministers gudstro deler danskere

I en rundspørge svarer 4 ud af 10, at man ikke kan være forskningsminister og tro, at Gud skabte verden.

Kultur

Danmarks uddannelses- og forskningsminister, Esben Lunde Larsen (V), er en troende mand.

Det lægger ministeren, der er uddannet fra det private Dansk Bibel-Institut, norske Misjonshøgskolen og Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, ikke skjul på. Han har på flere forskellige måder formuleret, at han mener, at der står en skabende gud bag universets oprindelse. Han har også sagt, at han ikke har tænkt over, hvor gammel Jorden er.

LÆS MERE:

Den verdensopfattelse mener ministeren, som ikke ønsker at udtale sig til Politiken, er uproblematisk for hans hverv som politisk øverstkommanderende for videnskaberne. Men det er mange danskere uenige med ministeren i.

Deler vandene

I en repræsentativ Megafon-rundspørge for Politiken og TV 2 svarer 40 procent således, at man ikke kan være minister for forskning og samtidig tro på, at Gud har skabt verden. 38 procent mener ikke, at troen på gud er problematisk for en forskningsminister, mens 18 procent ikke ved, hvad de skal svare.

Også i den akademiske verden deler Esben Lunde Larsens tro på Gud vandene.

»At have en forskningsminister med de holdninger er ligesom at have en ligestillingsminister, der ikke tror på, at kvinder skal have stemmeret«, siger Phil Zuckerman. Han er professor i sociologi ved Pitzer College i Californien og har over de seneste ti år studeret danskernes forhold til religion.

Professorer uenige

Det er professor ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet Peter Øhrstrøm ikke enig i.

»I en ateistisk diktaturstat vil det givetvis være et problem at have en kristen forskningsminister, men i et demokratisk land som Danmark burde det bestemt ikke være det. Der er intet i kristendommen, der principielt diskvalificerer en kristen – hverken som forsker eller som forskningsminister«, siger professoren.

Den britiske etolog ved Universitetet i Oxford og ateismeforkæmper Richard Dawkins siger, at han ikke »ville stole på en forskningsminister eller minister for noget som helst, der ikke finder det interessant at stille sig selv spørgsmålet om, hvor gammel Jorden er«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce