Svanesang. Udstillingen 'De Hvide Busser' om redningen af fanger fra nazisternes koncentrationslejre bliver den sidste af sin slags. Nationalmuseet har afskaffet sine særudstillinger på grund af besparelser.
Foto: Joachim Adrian

Svanesang. Udstillingen 'De Hvide Busser' om redningen af fanger fra nazisternes koncentrationslejre bliver den sidste af sin slags. Nationalmuseet har afskaffet sine særudstillinger på grund af besparelser.

Kultur

Kloge Åger fylder op på de gratis museer

På statens to gratis museer har 40 procent af gæsterne en lang uddannelse.

Kultur

Høj som lav – det koster ikke en krone.

Men selv om det siden 2006 har været ganske gratis for alle danskere at mærke suset fra kulturarven på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst (SMK), er det først og fremmest landets højtuddannede, der benytter sig af muligheden. Det viser et svar fra kulturminister Bertel Haarder (V) til Folketingets Kulturudvalg.

At det er gratis, ændrer jo ikke ved, at social arv betyder noget, når det gælder museumsbesøg

Danskere med videregående uddannelse udgør kun 8 procent af befolkningen, men på Nationalmuseet stod de for 40 procent af det samlede besøgstal i 2014. Og hele 44 procent af gæsterne på SMK havde samme år en lang uddannelse. Imens har blot 9 procent af Nationalmuseets gæster erhvervsfaglig baggrund. På SMK matcher kun 6 procent af de besøgende den klassiske arbejderprofil, selv om gruppen udgør 33 procent af befolkningen som helhed.

Social arv

Det er Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, der har spurgt til erfaringerne hos de to museer, efter at deres nuværende gratisordning denne måned kom op til fornyet debat. Den store overvægt af højtuddannede anfægter dog ikke, at den gratis adgang har trukket bredere kredse til end før, mener han:

»At det er gratis, ændrer jo ikke ved, at social arv betyder noget, når det gælder museumsbesøg. Men jeg er ikke i tvivl om, at den gratis adgang har været med til at sikre, at flere ikke så højt uddannede besøger museerne. For dem er det en større barriere at skulle betale end for dem med højere uddannelser«.

LÆS OGSÅ:

Oversigten fra Kulturministeriet angiver dog ikke, om der for eksempel er kommet flere arbejderbesøgende på de to museer, efter at de blev gratis fra 2006 og oplevede fremgang. Siden har besøgstallene været svingende, selv om de ligger pænt over tiden med fuld betaling før 2006.

Mens 130 statsanerkendte museer er forpligtet til at lukke børn og unge ind gratis, er det kun Nationalmuseet og SMK, der også har fri adgang for voksne. Staten kompenserer siden museerne for de manglende billetindtægter med et fast beløb.

Billet eller tilskud?

Både Nationalmuseet og SMK vil dog fri af gratisordningen for de voksne, efter at regeringen, DF, LA og K med næste års finanslov vedtog besparelser på 2 procent på al offentlig drift. Sparerunden vil koste alene Nationalmuseet 42,7 millioner kroner over de næste 4 år. Derfor vil både museumsdirektør Per Kristian Madsen og kollegaen på SMK, Mikkel Bogh, sælge billetter til de voksne gæster igen.

LÆS OGSÅ:

Mens kulturminister Bertel Haarder endnu ikke har meldt åbent ud om spørgsmålet, har både DF og LA erklæret sig åbne over for ønsket, hvis museerne vel at mærke samtidig fratages den nuværende kompensation. Flertallet mangler dog, da Konservative umiddelbart har modsat sig at afskaffe ordningen, da »også familier, der ikke har så mange penge«, skal have adgang til kulturarven, sagde kulturordfører Naser Khader i Politiken.

Både han og Mogens Jensen har dog erklæret sig villige til at lytte, hvis der er vægtige argumenter, der taler for. Men dem er Socialdemokraternes ordfører endnu ikke rendt ind i, siger han:

»Fordelene ved den gratis adgang er stadig langt større end ulemperne. Og lur mig, om ikke Finansministeriet snupper den nuværende kompensation, så snart billetsalget måtte genåbne – så er vi jo lige vidt. Det vil føre til, at langt færre besøger museerne. Og især færre af dem, der i forvejen ikke kommer der så tit«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jelling er en succes

Hvad enten ønsket om billetsalg bliver indløst eller ej, står Nationalmuseet med en opgave i forhold til at hive andre end de højtuddannede indenfor, erkender museets presseansvarlige, Henrik Schilling. Han nævner den nye permanente udstilling ’Cosplayer! – Manga og menneske’ om japansk popkultur, efterårets omdiskuterede Tolkien-udstilling på Tøjhusmuseet og udstillingen med tungt militært isenkram i ’Hangar 46’ på Flyvestation Værløse som tiltag i den retning.

»Og i Kongernes Jelling har de i år haft over 130.000 besøgende, hvilket er en tredobling i forhold til tidligere år på stedet. Det er en meget sanselig udstilling, som især tiltrækker børnefamilier. Der er endnu ingen statistik, men vores folk derovre melder tilbage om en anden gæstesammensætning end den, vi måske normalt ser«, siger Henrik Schilling om det nye oplevelsescenter omkring Harald Blåtands berømte runesten.

:

Besøgsprofiler som dem på Nationalmuseet og SMK i København er ikke reglen alle steder. En stribe statsanerkendte museer såsom Industrimuseet i Horsens, hvor hver tredje gæst har en erhvervsfaglig baggrund, og Museumsgården Karensminde i Billund med 32 procent, har en betydeligt større publikumsandel. Det koster voksne henholdsvis 70 og 30 kroner at komme ind på de to museer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce