Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det var lidt af et tilløbsstykke, da Den lille havfrue i lørdags blev løftet på plads. Det er stenhugger Flemming Brian Nielsen (med ryggen til i brun jakke), der har haft ansvaret for den samlede operation med at få skulpturen ud og hjem igen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Havfruen vender tilbage - stærkere end nogensinde

Den lille havfrue er tilbage på sin plads, nu på et rigtigt fundament.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks vel nok mest berømte skulptur, Den lille havfrue, er efter sit Kinaeventyr tilbage i vante omgivelser på Langelinie i Københavns Havn. Og fruen er vendt tilbage til forhold, der er noget mere stabile end dem, hun har været vant til.

Stenhuggerfirmaet Flemming Brian Nielsen har brugt tiden, hvor skulpturen har været udlånt til den danske pavillon ved verdensudstillingen i Shanghai, til at forbedre fundamentet under Den lille havfrue.

LÆS ARTIKEL »Før stod skulpturen mere eller mindre direkte på havbunden«, siger stenhugger Flemming Brian Nielsen. »Der var noget, der mindede om et fundament af kampesten, som var opbygget i flere omgange. Noget af arbejdet er så ikke gået så godt, og så har man fået nogle murere til at støbe lidt og gøre andre ting, som skulle stabilisere. Det korte af det lange var, at den stod noget ustabilt«. Monteret på 20 cm tyk granitplade Men det er der nu blevet rettet op på. »Vi har valgt at lægge en 20 centimeter tyk granitplade ned på havbunden, og på den har vi så monteret og fastgjort de tre nederste sten. Med den store granitplade som fundament står Den lille havfrue mere stabilt, end hun nogensinde før har gjort. Nu kan der hverken ske det ene eller det andet«, siger Flemming Brian Nielsen. Han og hans firma har haft ansvaret for hele processen med at nedtage skulpturen i København og at sætte den op i Shanghai. For 14 dage siden var firmaet så i Kina for at pille hende ned og få nationalklenodiet sikkert tilbage til Danmark.

LÆS ARTIKEL

Og kronen på værket var i lørdags, hvor Den lille havfrue blev løftet på plads på Langelinie – i overværelse af Kinas ambassadør i Danmark, Xie Hangshen, erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K), Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), og ikke så få hundrede nysgerrige, både til vands og til lands.

Slidt, men i god stand
»Og havfruen har overhovedet ikke lidt overlast«, siger Flemming Brian Nielsen, der betegner skulpturens almene tilstand som slidt, men god:

»Det er jo en skulptur, der virkelig bliver brugt af publikum. Hvis vi nu ser bort fra de forskellige former for hærværk, hun har været udsat for, så står hun jo noget udsat. Dels fordi så mange kravler ud til hende for at blive fotograferet, dels fordi hun står så tæt ved saltvand. Normalt ville en skulptur med den placering være fuldstændig grøn. Men Den lille havfrue bliver så at sige ’pudset’ hele tiden. Så ja, skulpturen er slidt, men der er mange år tilbage i hende«, siger den københavnske stenhugger, som er glad for, at han i sin tid fik opgaven:

»Det er en af dem, jeg vil tænke tilbage på med glæde.

En tilskuersucces

Andre, som givetvis tænker tilbage på Den lille havfrues rejse til Kina med glæde, er dem, der fik ideen. For selv om projektet også er blevet mødt med protester, må man sige, at formålet: at skabe opmærksomhed omkring den danske pavillon på verdensudstillingen, er blevet opfyldt – og mere til. Ambitionen hos de danske arrangører inden udstillingen blev åbnet, var, at cirka tre millioner skulle gæste den danske pavillon, som i øvrigt er tegnet af arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group.



LÆS ANMELDELSE

Men der kom næsten dobbelt så mange. I alt har 5,6 millioner mennesker været på besøg, og rigtig mange af dem er angiveligt blevet lokket indenfor af Den lille havfrue, som i forvejen har været kendt af mange kinesere. H.C. Andersens eventyr er nemlig højt elskede i Kina.

LÆS ARTIKEL

Normalt vil Den lille havfrue i løbet af et år på Langelinie blive set af cirka en million turister, anslår turistorganisationen Wonderful Copenhagen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden