Flytteplaner. Stort set alle 15.000 etagemeter på Papirøen er udlejet. Og de første lejere er allerede flyttet ind. Andre kommer på plads i løbet af de kommende uger og måneder.
Foto: Peter Klint

Flytteplaner. Stort set alle 15.000 etagemeter på Papirøen er udlejet. Og de første lejere er allerede flyttet ind. Andre kommer på plads i løbet af de kommende uger og måneder.

Kultur

Experimentarium rykker med de kreative til Papirøen

På rekordtid er øen midt i Københavns Havn blevet til en kreativ bydel

Kultur

I årtier har Christiansholm med en af de smukkeste beliggenheder i Københavns Havn været lukket inde bag hegn og aflåste porte.

Men nu er øen tilgængelig for offentligheden, og i løbet af kort tid vil det gamle industriområde være forvandlet til en bydel med udstillinger, kreative virksomheder, cafeer og restauranter.

Christiansholm er i daglig tale bedre kendt som Papirøen, fordi Pressens Fællesindkøb i årtier har haft sit store avispapirlager her.

Men virksomheden har ønsket at udtræde af lejekontrakten, der ellers løb frem til udgangen af 2017.

Derfor har øens ejer, Københavns Kommunes og statens fælles udviklingsselskab By & Havn, besluttet, at hallerne og lokalerne skal udlejes på midlertidige lejekontrakter.

Pladsen skrumper Kun knap fire måneder har det taget at finde nye lejere.

Allerede inden de sidste store papirruller er kørt væk – det sker med udgangen af 2013 – er de første virksomheder flyttet ind.

Og i begyndelsen af næste år rykker Experimentarium til øen, mens udstillingsvirksomhedens gamle lokaler i Hellerup bliver moderniseret. 22. januar 2014 lukkes der ned i Tuborg Havn, og kun 14 dage efter, 6. februar, åbnes der i de nye omgivelser, hvor Experimentarium vil holde til i to år.

»Vi får den halve plads af, hvad vi har i Hellerup, så det er ikke alle udstillingerne og aktiviteterne, der kommer med. Men alle favoritterne gør«, siger Kim Herlev, fungerende administrerende direktør.

Experimentarium åbner i de nye 3.000 kvadratmeter store haller med en særudstilling om vintersport, parallelt med de olympiske vinterlege i Sotji.

Og så vil udstillingsinstitutionen i de to år på den københavnske havnefront forsøge i endnu højere grad end normalt at leve op til sit navn.

Synlighed
»Vi har det lidt som en ung student, der flytter til hovedstaden. Vi glæder os meget og betragter perioden som en mulighed for at eksperimentere med forskellige nye måder at gøre tingene på. For eksempel er der nogle muligheder for udendørs aktiviteter på pladsen foran hallerne ud til havnebassinet. Det har vi ikke haft i Hellerup, men det får vi, når vi vender tilbage efter ombygningen«, siger han.

Experimentariums ankomst til Papirøen bliver meget synlig for omverdenen. De karakteristiske svenskrøde porte ud mod havnebassinet vil nemlig blive erstattet med store glaspartier, oplyser Kim Herlev.

Det er den københavnske ejendomsudvikler og idémand Klaus Kastbjerg, der er indtrådt i Pressens Fællesindkøbs kontrakt og har stået for udlejningen af Papirøens bygninger og lokaler.

Og han er overrasket over, hvor hurtigt det er gået med at finde nye lejere.

»Det hele er stort set lejet ud på nær to gamle haller. Men der forhandler vi med flere forskellige mulige lejere, så jeg forventer, at også det falder i hak meget snart«, siger Klaus Kastbjerg.

De kreative er rykket ind
Arkitektfirmaet Cobe Architects er allerede på plads i en ny tegnestue på 1.000 kvadratmeter med god plads til de cirka 50 ansatte.

Desuden åbner Cobe på Papirøen et nyt galleri og udstillingslokale, Papirgalleriet, hvor tegnestuen blandt andet vil vise sine arkitekturmodeller frem.

Og det bekymrer ikke, at lejekontrakten kun er på lidt over fire år.»Til den tid er vi som virksomhed måske et helt andet sted henne. Så det passer os helt fint med en tidsbegrænset kontrakt«, siger arkitekt Nina Mathiesen.

Også musikeren, designeren og kunstneren Henrik Vibskov er allerede landet på Papirøen med kontor, værksted – og snart også med en kaffebar, der får navnet Den Plettede Gris.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Restauranternes ankomst
Og det bliver ikke det eneste serveringssted på øen.

Folkene bag Restaurant Julian på Nationalmuseet og Toldboden flytter ind i en af hallerne ud til havneløbet og bliver nabo til Experimentarium.

Andre virksomheder, som enten er på plads eller på vej, er byudviklingskonsulenterne carlberg/christensen samt tøjfirmaerne Calvin Klein og Tommy Hilfiger, der skal have showrooms på Papirøen.Der vil blive etableret et par hundrede p-pladser på Papirøen.

»Men jeg tror, at de fleste vil komme med bus og metro. Eller på cykel«, siger Klaus Kastbjerg.

Laboratorium i 1:1

Den varierede sammensætning af nye lejere glæder By & Havns administrerende direktør, Jens Kramer Mikkelsen. »Vi forestiller os, at der efter 2017 skal være en blanding af bolig, erhverv og public service-institutioner på Papirøen. Nu har vi mulighed for i løbet af de kommende fire år at se, hvad der fungerer, og hvad der eventuelt ikke fungerer. Papirøen bliver et bylaboratorium i 1:1«, siger han. Og glæder sig over, at øen med sin fantastiske beliggenhed er åbnet for københavnerne. »Nu har alle mulighed for at nyde en af de mest fantastiske udsigter i hele København«, siger han.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden