Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dansk. Hverdagssproget skal under lup i nyt projekt.

Dansk. Hverdagssproget skal under lup i nyt projekt.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hit med sproget: Nu vil forskerne have fingre i dine huskesedler

Københavns Universitet og Dansk Sprognævn opfordrer danskerne til at indsende fødselsdagskort, kærestebreve og sms'er.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En indkøbsseddel. Et gammelt julekort. En hastigt nedskrevet besked på køkkenbordet. Klagebreve til Ikea over det, der alligevel ikke er en skid let at samle. Referater fra forældremøder. Hurtige chats på Messenger. Korrespondance i nabostridigheder. E-mails. Dagbøger. Kærestebreve. Festtaler. Og sms’er.

Sprogforandringscentret på Københavns Universitet og Dansk Sprognævn inviterer nu danskerne til at donere deres egne tekster i alle genrer inden for det uredigerede skriftlige hverdagssprog, som vi alle ligger inde med. De to institutioner vil oprette en database over det sprog, danskerne skriver til hinanden. Eller til sig selv. De vil gerne vide mere om, hvordan det lyder, når danskerne brokker sig på skrift, vender verden med sig selv i dagbogen eller ønsker hinanden tillykke.

Det vigtigste er, at det er sprog, der ikke har været igennem en professionel redigering

Efter flere afslag på ansøgninger om forskningsmidler vil de i stedet gøre det til et folkeligt projekt, hvor folk kan donere deres egne tekster og dermed hjælpe forskerne til at dokumentere det sprog, vi skriver til hverdag, i et stort nationalt korpus af skriftsprog.

»Vi er interesserede i at se, hvordan folk skriver, når der ikke er nogen, der kigger dem over skulderen. Og i at undersøge, hvad der foregår i dansk skriftsprog, når det ikke bliver redigeret. Vi har brug for en stor mængde skriftsprog, hvor vi har lov at bruge de data, vi finder, til forskning. På nettet kan vi ikke plukke uden tilladelse. Og det er heller ikke alle genrer, vi kan finde der«, siger seniorforsker i Dansk Sprognævn Eva Skafte Jensen.

Milliarder af ord

Sprogforandringscentret råder over et stort korpus af talesprog, der kan bruges til at forske i dialekter og til at dokumentere udviklingen i det sprog, vi taler til hinanden. Og i Infomedia og andre tekstdatabaser kan forskerne undersøge det sprog, der er redigeret og kommateret af andre, inden det trykkes i aviser og bøger.

Men forskerne råder ikke over større mængder af uredigeret skriftsprog, som eksempelvis kan bruges til at undersøge vores normale ordforråd og spontane grammatiske kundskaber.

»Vi kan søge i milliarder af ord i Infomedia. Men det er redigeret, korrekturlæst og kommateret af andre end skribenten selv. Det gør det umuligt for os eksempelvis at finde ud af, hvordan danskerne selv sætter deres kommaer. Vi vil gerne gøre opbygningen af databasen til et sjovt projekt, som folk synes, det er spændende at bidrage til«, siger professor Frans Gregersen fra Sprogforandringscentret på Københavns Universitet.

Derfor starter tre sprogforskere nu så småt indsamlingen af danskernes sprog og håber siden at få fondsmidler og forskningspenge til at bearbejde, registrere og systematisere materialet. Det har det hidtil holdt hårdt med. Blandt andet fordi en database over skriftsproget ikke er egentlig forskning, men et redskab, der muliggør forskning.

Forskerne vurderer, at der hurtigt går 10 år med indsamling, før databasen er komplet. Men allerede efter et par år vil man kunne begynde at hive data ud til mindre forskningsprojekter.

»Vi forsøger at skaffe midler til at oprette en modtageorganisation, så vi kan behandle det materiale, folk sender til os. Det skal være så nemt som muligt, så man kan møde op med sit sprog i en papkasse, sende det som en mail eller skanne det ind. Og vi håber, at det også vil opleves som et projekt, der samler danskerne lidt«, siger sprogforsker på Københavns Universitet Tanya Karoli Christensen.

Der findes små samlinger af dansk hverdagssprog, der er samlet ind til specifikke forskningsprojekter. Men de tilhører den enkelte forsker og må kun bruges til det formål, de er samlet ind til. Tanken med det nationale korpus er, at alle sprogforskere skal kunne trække informationer ud af det.

Julebreve og festtaler

Derfor beder Sprogforandringscentret og Dansk Sprognævn nu danskerne om at kigge efter i telefonen, på computeren, hjemme i skuffer og på reoler og sende deres indkøbssedler og e-mails videre. De tre forskere er også interesserede i at få lov til at tappe en skoles forældreintra eller at få fingre i referater fra bestyrelsesmøder i børnehaven eller sportsforeningen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det vigtigste er, at det er sprog, der ikke har været igennem en professionel redigering. Det er ikke her, man skal vise søndagstøjet frem. Det er alt det, der ikke er skrevet med et større publikum for øje. For det er det, det er svært at få fat i. Det kan være huskesedler, festtaler eller de julebreve, nogle skriver hvert år, hvor de afgiver rapport om årets rejser, bryllupper, børn og begivenheder til omgangskredsen«, siger professor Frans Gregersen.

MAGASINET

Danskernes almindelige skriftsprog kan blandt andet bruge til at studere forskellige genrer inden for sms-sprog. Både dem, der skriver sms’er efter alle retskrivningens regler – og dem, der bare skriver ud i én lang køre uden at bekymre sig om tegnsætning og store og små bogstaver.

Det skal være så nemt som muligt, så man kan møde op med sit sprog i en papkasse

»Vi har en formodning om, at sproget på de sociale medier minder mere om talesprog end de mere formelle genrer inden for skriftsprog. Men i hvilken grad ved vi ikke, fordi vi ikke har et baggrundsmateriale til at undersøge det«, siger Tanya Karoli Christensen.

Man kan også forske i, hvordan geografi, alder og uddannelse påvirker folks skriftlige ordforråd. Og hvor hurtigt det går med at skifte såkaldte gradsadverbier ud i sproget. I disse år kan noget være ’sindssygt meget’ eller ’pænt grimt’, men gradsadverbierne er nogle af de ord, danskerne oftest skifter ud.

»Et af formålene med et tekstkorpus er, at man som forsker kan gå meget mere systematisk til værks. De sproglige mønstre, vi ser nu, kan vi ikke rigtig underbygge med andet, end at det har vi set et sted«, siger Eva Skafte Jensen.

Tale- og skriftsprog er vidt forskellige

En database over danskernes skriftsprog vil også betyde, at forskerne for første gang vil kunne undersøge, hvor langt talesproget egentlig ligger fra skriftsproget. Dermed vil databasen også være en støtte for tilrettelæggelsen af danskundervisningen for udlændinge, fordi den kan vise, hvilket ordforråd man har brug for, for at kunne skrive en almindelig og uformel dansk tekst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dansk skriftsprog ligger på solid afstand af talesproget. Og det gælder ikke kun udtalen. For det ordforråd, man bruger i skriftsproget, er heller ikke helt det samme som i talesproget. Vi vil gerne vide mere om, hvordan det skriftlige og det mundtlige ordforråd adskiller sig fra hinanden. Man bruger nærmest aldrig ordet imidlertid mundtligt. Mens det er et vigtigt ord i en argumenterende skriftlig tekst. Mundtligt starter vi ofte en sætning med ’Jamen’, det gør man næsten aldrig på skrift. Så oppe i hjernen har vi to helt forskellige grammatikker«, siger Frans Gregersen.

Tanya Karoli Christensen er ved at opbygge retslingvistik som et forskningsfelt i Danmark. Det vil sige efterforskning og opklaring af kriminalsager, hvor sprogligt materiale indgår som bevismateriale. Også her vil en database med danskernes almindelige skriftsprog være af betydning, når man skal finde ud af, hvilken type person der kan stå bag et trusselsbrev.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden