Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Orm. Kulturby 2017 har høje forventninger til vikingeforestillingen 'Røde Orm', som skal opføres under åben himmel på og ved Moesgaard museum.
Foto: Fotokollage: Montgomery

Orm. Kulturby 2017 har høje forventninger til vikingeforestillingen 'Røde Orm', som skal opføres under åben himmel på og ved Moesgaard museum.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturby 2017 varsler »megabegivenheder«

Danmark overtager det europæiske kulturbyår næste år med Aarhus som værtsby, og sekretariatet løftede i dag yderligere en flig for, hvad der skal ske.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gungrende heste og vikingesaga på Moesgaard Museums tag. Aarhus bys historie projiceret op på byens domkirke.

Olafur Eliasson om bord på en balletversion af en Safran Foer-roman. Og en 4 kilometer lang udendørs kunstudstilling.

Ledelsen af kulturbyprojektet i Aarhus afslørede i dag i Turbinehallen i Aarhus højdepunkter for det europæiske kulturbyår 2017, som åbner om et år.

»Det her vil bringe Aarhus på en række top-10-lister verden over. Aarhus bliver kulturhovedstad i Europa, ja måske endda hovedstad i Danmark for en lille stund«, sagde kulturbyårets administrerende direktør, Rebecca Matthews, som dog hemmeligholder omkring halvdelen af programmets arrangementer frem til oktober i år, nogle et par måneder mere.

Sekretariatets tilbageholdende strategi har ellers været genstand for kritik. Politikere og kulturpersoner har kritiseret, at borgerne ikke har fået meget at vide om, hvad de kan se og sanse i 2017, ligesom der har været en opfattelse af et sekretariat, der længe informerede mere om proces og partnerskaber end om konkrete kulturbegivenheder.

Da ledelsen i 2014 derudover nærmest smeltede ned, efter at kommunikationschefen smækkede med døren, og den daværende programdirektør derefter rejste, tabte kulturbyåret pusten, og forstærkninger måtte hales ind udefra.

En af de kritiske røster undervejs, Gunnar K. Madsen fra Dansk Rock Samråd, Rosa, glæder sig over, at sekretariatet nu åbner for programmet:

»Jeg tror, det er vigtigt for projektet og for borgerne, at de får at vide, hvad det hele går ud på«, siger Gunnar K. Madsen.

Han er overrasket over, at den rytmiske musik ikke fyldte meget ved begivenheden i dag:

»Det var mere den traditionelle del af musikken, vi hørte om. Ungdommens musik blev ikke flashet så tydeligt, men det kan være, at det kommer senere«, siger rockkonsulenten, der ikke yderligere vil kommentere programmet, men blot tager til efterretning, at strategien »åbenbart er at launche i portioner«.

Byen klædes på

Kulturbysekretariatets programdirektør, Juliana Engberg, præsenterede omkring 20 af højdepunkterne for 2017, suppleret af små videoklip, hvor producere og kunstnere selv fortalte om meningen med operaversioner af film, bæredygtigt design eller cykelfestival.

Allerede i år vil tre såkaldte Life Boats stævne ud fra Limfjorden for at sejle rundt i Europas kanaler og gøre reklame for Aarhus 2017. 22. januar næste år åbnes festen med et endnu hemmeligholdt arrangement fra kyst til kyst i Region Midt, og derefter fyldes året med en såkaldt megabegivenhed for hvert kvartal og derudover en lang række andre forestillinger, udstillinger eller koncerter.

Egentlige byrumseksperimenter eller spektakulære tegn på kulturår for den turist, der måtte anduve mellem to forestillinger, er endnu svære at få øje på, men »byen skal nok blive klædt på som kulturby«, garanterer administrerende direktør for Kulturby 2017 Rebecca Matthews, mens programdirektør Juliana Engberg understreger, at mange af arrangementerne aldrig var kommet op at stå, hvis der ikke var kulturbyår næste år.

Men hvad gør disse arrangementer til kulturbyarrangementer? Er det ikke forestillinger og udstillinger, som vi også ville kunne se ethvert andet år?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Med al respekt«, siger programdirektør Juliana Engberg og fortsætter:

»Når jeg rejser ud i verden, er det ikke sådan, at folk bare kender Aarhus. Men når jeg siger, at jeg repræsenterer den europæiske kulturby 2017 – så kan jeg få samarbejder op at stå. Arrangementer som vikingeforestillingen ’Røde Orm’, som bliver en skandinavisk topforestilling, var aldrig nogensinde blevet til noget, hvis vi ikke var kulturby«.

’Røde Orm’ er ligesom kystudstillingen ’The Garden’ blandt de såkaldte megabegivenheder i Aarhus 2017:

Vikingeromanen ’Røde Orm’ produceres af Det Kongelige Teater og opføres under åben himmel på og ved Moesgaard i et ’spektakulært vikingebrag’ med 3.500 tilskuere ad gangen – eller 100.000 i alt hen over sommeren 2017. Ifølge 2017-sekretariatet lægger de store krydstogtskibe allerede kurs efter forestillingen.

I den kilometerlange kunstudstilling ’The Garden’ har kunstnere fået frie hænder inden for temaet om mennesket, der har formet naturen i sit eget billede. Udstillingen får afsæt på kunstmuseet Aros, men vil forgrene sig via en passage, flankeret af kunst, ned mod kysten.

Der er tanker om at gøre både ’The Garden’ og udendørsforestillingerne ved Moesgaard til tilbagevendende begivenheder. Skuespilchef Morten Kirkskov fra Det Kongelige Teater minder om, at teatrets udendørsopførelser i Dyrehaven nord for København netop begyndte, da København var kulturby for 20 år siden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden