KUNST. Museum Ovartaci i Aarhus, der udstiller kunst skabt af psykisk syge, er endt i endt i blindgyde. Hverken stat, region eller kommune vil overtage driften af museet.
Foto: OLE LIND/POLFOTO

KUNST. Museum Ovartaci i Aarhus, der udstiller kunst skabt af psykisk syge, er endt i endt i blindgyde. Hverken stat, region eller kommune vil overtage driften af museet.

Kultur

Museum for outsidere hiver efter vejret

Hverken stat eller region kan drive Museum Ovartaci, siger minister. Museet står til at lukke ved udgangen af i år.

Kultur

Udsigten til at ende i papkasser rykker tættere og tættere på for Museum Ovartaci, der rummer en af Europas største samlinger af kunst lavet af psykisk syge.

Når 2016 rinder ud, kan museet i Risskov blive nødt til at lukke.

LÆS OGSÅ

Region Midtjylland, der har drevet museet siden 2007, må nemlig ikke fortsætte med at drive museet, fastslår kulturminister Bertel Haarder i et svar til Folketingets kulturudvalg. Og ministeren har heller ikke planer om at gøre Museum Ovartaci til et statslig museum:

»Jeg råder ikke over midler hertil, og museet kan heller ikke på det foreliggende grundlag indgå i den eksisterende statslige støtteordning som et statsanerkendt museum«, skriver ministeren i et andet svar.

Ingen vil have Overtossen og co.

Ved kommunalreformen i 2007 overgik driften fra Aarhus Amt til Region Midtjylland, der siden har betalt den årlige drift på 1,7 mio. kroner. Siden har regionen sagt stop på grund af besparelser og flytning af den psykiatriske afdeling til det nye hospitalsbyggeri i Skejby.

Museum Ovartaci er med sine 8.000 værker blevet fremhævet som en kunstskat af flere i kunstmiljøet. Maleren Per Kirkeby, museets protektor, sagde i juni til Politiken:

»Det er et unikt museum, der løfter en vigtig opgave – og samtidig rykker ved normerne for, hvad der er rigtig kunst«.

Museet er især kendt for sin samling af værker af den mand, museet er opkaldt efter, Louis Marcussen, der tog kunstnernavnet Ovartaci, som betyder noget i retning af ’overtossen’. I løbet af sine 56 år som patient på hospitalet skabte Ovartaci værker, der har inspireret kunstnere som Asger Jorn.

Region Midtjylland har påpeget, at det burde være en kommunal opgave at drive museet. Men også Aarhus Kommune har afvist at overtage driften af museet, da man mener, det bliver for dyrt.

Det samme har både ARoS, Den Gamle By og Aarhus Universitet, selv om alle enige om, at Museum Ovartaci er en både vigtig og særlig institution i kulturlivet.

Museet lever året ud på nåde Region Midtjylland, der egentlig havde besluttet at droppe tilskuddet ved udgangen af 2015.

Kunstigt åndedræt

Museumsinspektør på Museums Ovartaci, Mia Lejsted Bonde, siger, at hun sammen med sine kolleger i øjeblikket forsøger at skabe »kunstigt åndedræt« ved at købe mere tid til at lægge en langsigtet plan for museet.

LÆS OGSÅ

Håbet er blandt andet at kunne tiltrække penge fra fonde, virksomheder og private investorer, så museet kan drives videre på sin nuværende placering på Psykiatrisk Hospital i Risskov et par år endnu og museets fremtid sikres med en længere plan, så samlingen ikke ender i flyttekasser.

»Tiden er den værste faktor lige nu. For der er snart ikke mere tilbage«, siger Mia Lejsted Bonde.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce