Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
powerslips. Donald Trump går imod konventionerne og bærer postkasserøde slips.
Foto: AP Photo/Mic Smith/AP

powerslips. Donald Trump går imod konventionerne og bærer postkasserøde slips.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bossen bærer rødt slips

Ronald Reagan gjorde røde slips til et power-statement, og nu bruger Donald Trump stilen i forsøget på at blive USA's næste præsident.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump virker som en rød klud på sine modstandere. Den amerikanske politiker og forretningsmand har gjort det til en livsstil at være i opposition til den gode smag, og når han optræder i den aktuelle amerikanske valgkamp, signalerer han ikke kun sine holdninger med ord. Han bakker dem op med sin påklædning.

Det handler især om slipset. Trump er øjeblikkets mest markante bannerfører for det røde slips. Donald Trumps røde slips er så røde, at de skærer i øjnene, og dermed skiller de sig ud fra resten af den politiske klasses dresscode.

Normalt klæder mandlige politikere, embedsmænd eller forretningsfolk sig på for at gå i ét med omgivelserne. Jakkesættet er en uniform, der bruges til at signalere, at man er en del af fællesskabet, og grundholdningen er, at det er bedre at skrue ned for effekterne end op.

I min egen traditionsbundne ABC siger man, at blå slips i både mørke og lyse nuancer altid duer, mens det sikreste er, at et rødt slips er vinrødt

Donald Trump har aldrig været en del af dette univers, hverken politisk eller i forretningslivet. Det viser han ved at gå imod konventionerne og f.eks. bære postkasserøde slips, forklarer Torsten Grunwald, forfatter til bogen ’Den Velklædte Mand’ og bloggen Stiljournalen.

»Slipset passer ind i fortællingen om en selfmade mand. Man ville aldrig se en nationalbankdirektør med rødt slips, men Donald Trump er i en position, hvor han kan tillade sig at være outreret«.

Reagan-stilen

Historien om det røde slips som symbol begyndte i 1980’erne. Man talte i yuppie-æraen en del om powerslips, og ingen kulør signalerede magt som den klare røde. Frontløberen for trenden var den daværende amerikanske præsident Ronald Reagan. Når han bandt det røde stof om halsen, var det et signal om, at han var chefen.

Nogle mener, at han valgte rødt, fordi det var hustruen Nancys yndlingsfarve. Andre anser det for mere sandsynligt, at kuløren fik Reagan til at fremstå som viljestærk og uden behov for at følge andres regler.

Donald Trump voksede frem som mediefænomen i samme periode og har siden holdt fast i ikke bare 1980’ernes armbevægelser, men også i brede powerslips og de lidt for store jakkesæt.

Hvis man sammenligner Trump med den nuværende amerikanske præsident, er forskellen markant. Barack Obama klæder sig som en traditionel politiker/embedsmand og lader ikke jakkesæt eller slips stjæle opmærksomheden.

Da han brød igennem i valgkampen i 2008, var det iført slanke, mørke jakkesæt fra Hart Schaffner Marx i Chicago. Det var klassiske statsmandshabitter, hvor påklædningen ikke stod i vejen for budskabet. Han holdt dog sin sejrstale efter valget i 2008 iført vinrødt slips med diskrete lyse på skrå.

FRA ARKIVET

Donald Trump har sit eget personlige tøjmærke, Donald J Trump Signature Collection, og han klæder sig ofte i slips, skjorte og jakkesæt fra serien. Tøjet produceres i Kina og Mexico, og det har ført til kritik, da præsidentkandidaten har amerikanske arbejdspladser og genopbygning af industrien som en af sine kernesager.

»Jeg nævner ofte mine slips i talerne. Jeg er åben om, at de fremstilles i Kina. Det er svært at få produceret noget i USA«, har Trump forsvaret sig over for CNN.

Et statement

Der skal ikke meget til at afvige fra mængden, hvis man er omgivet af mænd i jakkesæt og slips. Ifølge Torsten Grunwald er fire ud af fem slips, der sælges, blå.

»I min egen traditionsbundne ABC siger man, at blå slips i både mørke og lyse nuancer altid duer, mens det sikreste er, at et rødt slips er vinrødt. Så når Trump vælger et postkasserødt slips, bliver det et statement«.

Stileksperten er ikke stødt på nagelfaste regler, der dikterer, at det kun er chefen, der må bære det røde slips, men der følger visse garderoberettigheder med placeringen for enden af bordet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er deltaljer, som kun den øverste chef kan tillade sig

»Der er deltaljer, som kun den øverste chef kan tillade sig. Skjorte med dobbeltmanchetter og manchetknapper for eksempel, og man skal have en vis anciennitet, før man kan trække i et nålestribet jakkesæt. Det er et executive suit, som udstråler status«.

I 2015 slog en gruppe britiske antropologer fast, at farven på tøjet har en betydning for, hvordan omgivelserne opfatter en person. Rødt tøj udsender et signal om, at bæreren er vred, aggressiv og har tendens til dominerende opførsel, konkluderer forskerne.

Diana Wiedemann, ph.d, forklarer til The Independent, at den røde farve på T-shirts eller slips bør anvendes med omtanke.

»Folk må tænke sig om en ekstra gang, hvis de vil bære rødt i sociale sammenhænge eller til vigtige møder. Det kan selvfølgelig være en fordel i visse situationer at blive opfattet som aggressiv og dominerende, men det vil være en bagdel, hvis man er et sted, hvor teamwork og troværdighed betyder meget«.

Hvilket bringer os tilbage til Donald Trump. Når man i en valgkamp vælger rollen som rebel og forstyrrer af den etablerede orden, er et rødt slips derfor et oplagt våben at sætte i spil.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden