OMSKRIVNING. Rødhætte behøver ikke at være bange for ulven mere: Hun har nemlig sin helt egen riffel i våbenforenings nye udgave af det gamle eventyr.
Foto: JENS MEYER/AP

OMSKRIVNING. Rødhætte behøver ikke at være bange for ulven mere: Hun har nemlig sin helt egen riffel i våbenforenings nye udgave af det gamle eventyr.

Kultur

Nu kommer Rødhætte med sin helt egen automatriffel

Uhyggelige eventyr bliver opbyggelige fortællinger om nytten ved at bære våben i nye amerikanske versioner.

Kultur

Der var en gang en sød lille pige med en lille rød fløjshue. Hun blev kaldt Rødhætte. Hun skulle besøge sin syge bedstemor med kage og vin, da hun mødte ulven i skoven og blev ædt af bæstet.

Men sådan behøver det jo slet ikke gå.

»Har du nogen sinde tænkt over, hvordan eventyrene kunne have lydt, hvis den stakkels Rødhætte havde lært at bruge skydevåben?«, spørger den amerikanske organisation for våbenejere, NRA ( National Rifle Association).

Med et kys fra mor, riflen over skulderen og en kurv til bedstemor tog Rødhætte en dyb indånding og gik ind i skoven.

Eventyr med en ny slutning

NRA kæmper for amerikanernes ret til at eje våben og bruge dem i selvforsvar og er en af de mest indflydelsesrige lobbyorganisationer i USA.

Organisationen har offentliggjort flere klassiske eventyr - blandt dem brødrene Grimms beretning om lille Rødhætte - i nye og våbenvenlige versioner.

»Rødhætte elskede skoven og var glad for at spadsere i den. Sædvanligvis var der kun solskin og egern, men der var også et mørke i skoven. Der var skygger, der var uhyrer, og der kunne lure farer. En fødselsdag for ikke så lang tid siden fik Rødhætte sin helt egen riffel og undervisning i at bruge den, så hun altid kunne være sikker. Så med et kys fra mor, riflen over skulderen og en kurv til bedstemor tog Rødhætte en dyb indånding og gik ind i skoven«, lyder teksten i NRA's alternative eventyr.

Den ender med, at Bedste og Rødhætte får the i lykkelig vished om, at de kunne forsvare sig selv og de levede i sikkerhed til deres dages ende.

Det samme sker for Hans og Grete, der i våbenorganisationens udgave af det gamle eventyr ikke bliver taget af heksen ved hendes kagehus, men i stedet med deres egne jagtrifler i hånd befrier nogle af hendes tilfangetagne børn og får sheriffen til at spærre hende inde.

H. C. Andersen er forskånet for USA's våbenlobby

NRA's eventyr er hentet fra brødrene Grimm og er ikke gået ud over vor egen eventyrdigter H. C. Andersen. Så foreløbig er hans fortællinger sluppet for mere skydegale versioner i retning af Den Lille Pige med Flammekasteren, Den Kampklare Tinsoldat og Prinsessen på Håndgranaten.

På sociale medier har våbenlobbyens genfortællinger fået fantasien sat i gang og udløst en konkurrence om at foreslå de bedste omskrivninger af de gamle eventyr.

Snehvide og De Syv Små Dværge danner deres egen milits og ender på terrorlisterne, lyder et forslag. Askepot køber en pistol. Og så holder stedsøstrene op med at mobbe hende, fremgår det af et andet. En tredje omdøber 1001 Nats Eventyr til noget helt, helt andet:

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce