Værdiforøgelse. Frimærket med dobbeltdækkerflyet Curtiss JN-4 kaldet 'Jenny' var i 1918 blot 24 cent værd. Men et særligt fejltryk, hvor Jenny vender på hovedet, sælges i dag for millioner af kroner.

Værdiforøgelse. Frimærket med dobbeltdækkerflyet Curtiss JN-4 kaldet 'Jenny' var i 1918 blot 24 cent værd. Men et særligt fejltryk, hvor Jenny vender på hovedet, sælges i dag for millioner af kroner.

Kultur

'Omvendte Jenny' dukker op 60 år efter tyveriet

Fejltrykt frimærke til millioner dukkede op, da arving satte det på auktion.

Kultur

Det var egentlig et simpelt fejltryk.

På et enkelt af de utallige ark med 100 frimærker udgivet som markering af det amerikanske postvæsens første faste luftpostruter i 1918 var dobbeltdækkerflyet Curtiss JN-4 – blandt piloter kendt som Jenny – blevet afbildet på hovedet.

Arket med den omvendte postflyver blev dog købt, inden fejlen blev opdaget, og et af filateliens mest eftertragtede mærker var en realitet:

Et enkelt frimærke med den omvendte Jenny blev i 2007 solgt for over 6,3 millioner kroner på auktion, selv om det oprindeligt kun var 24 cent værd.

Og mærkets berømmelse var i 1993 blevet cementeret, da tegnefilmshelten Homer Simpson i et afsnit af serien ’The Simpsons’ får fingre i et helt ark med omvendte Jenny’er, som han i sin enfoldighed dog hurtigt forkaster som værdiløst.

Men mærkerne havde da længe været oplagt bytte for frimærkeentusiaster – også af den langfingrede slags.

Således blev fire sammenhængende mærker i 1955 stjålet fra en montre på en frimærkekongres i Norfolk. To blev siden fundet, men først i denne måned over 60 år senere dukkede et af de øvrige op, da en yngre engelsk mand satte det på auktion.

Mærket, som nu er i forbundspolitiet FBI’s varetægt, havde han arvet fra sin bedstefar, oplyste han ifølge Los Angeles Times.

Frimærkehistoriens mest berygtede

Men i øvrigt kendte han ikke noget til, hvordan det var endt i bedstefarens eje, sagde han.

»Det er en af de mest berygtede forbrydelser i filateliens historie og en brik i puslespillet, som falder på plads«, mente Scott English fra American Philatelic Research Library ikke desto mindre ifølge Los Angeles Times.

Biblioteket ejer det genfundne mærke og arbejder nu for at få fingre i det, så snart politiet har afsluttet sine undersøgelser.

Virkelighedens Jenny var i øvrigt det mest udbredte træningsfly under Første Verdenskrig til trods for, at det, selv når det ikke fløj på hovedet, kunne være svært at holde styr på.

»Kan du flyve en Jenny, kan du flyve hvad som helst«, lød en talemåde angiveligt blandt datidens piloter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce