Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Omtalt. I de seneste dage er der blevet stillet spørgsmål til forfatteren Karina Pedersens troværdighed
Foto: PEDERSEN RUNE AARESTRUP

Omtalt. I de seneste dage er der blevet stillet spørgsmål til forfatteren Karina Pedersens troværdighed

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gyldendal: 'Helt ude i hampen' er et stærkt vidnesbyrd

Forlaget giver ikke Karina Pedersens bog ’Helt ude i hampen’ en klar varebetegnelse, og det er et problem, mener flere.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minerne strammes hos Gyldendal.

I de seneste dage er der blevet stillet spørgsmål til forfatteren Karina Pedersens troværdighed, og i et interview med DR mandag aften fremgik det, at forlaget har trykt Karina Pedersens debatbog ’Helt ude i hampen’ med afsnit, forfatteren ikke selv kender til.

Og det har ikke hold i virkeligheden, lyder det nu fra forlaget.

Tværtimod har forfatteren siddet side om side med sin redaktør og gennemgået bogen afsnit for afsnit. Og i det hele taget er der blevet redigeret usædvanlig lidt i ’Helt ude i hampen’, da man fra forlagets side oplevede, at der var en god energi og sammenhæng i mailstrømmen, der tegner et billede af forfatterens opvækst i et miljø med misbrug og kriminalitet i Fredericia.

»Vi antog bogen ud fra, at det er et stærkt personligt vidnesbyrd«, siger Michael Jannerup, der er redaktør på bogen hos Gyldendal.

LÆS ARTIKEL

Baggrunden for bogen er, at Gyldendal efter forslag fra Dennis Nørmark, konsulent for forlaget, debattør og medlem af Liberal Alliance, tog kontakt til Karina Pedersen for at høre, om hun var interesseret i at udgive en bog.

Det resulterede i, at hun afleverede et usb-stik med blandt andet en omfattende mailkorrespondance, som Gyldendal valgte at antage. Redaktøren sammenlignede Karina Pedersens mails med hendes dagbogsnotater, tjekkede interviews med hende, holdt møder med hende og talte med hende om hendes opvækst. Oplevelsen var, at alt stemte overens. Selve mailstrøm-manuskriptet blev ikke redigeret som sådan.

Derfor har forlaget ingen intentioner om at trække bogen tilbage eller undsige den, siger Gyldendals direktør, Johannes Riis, i en pressemeddelelse.

»Vi står selvfølgelig ved vores udgivelse. Bogens undertitel, ’Mails fra underklassen’, er valgt med omhu – mails er en moderne form for breve, som naturligt er subjektive, og ’underklasse’ er et bevidst valgt farvet ord«.

Roman eller debatbog?

Gyldendal har ikke sat et tydeligt mærkat på bogen, men den er over for boghandlere sat i kategorien ’samfund’. Og det er afgørende for, at den nu rammes af kritik, mener lektor Hans Hauge. I en kronik i Berlingske argumenterer han for, at der er tale om en roman, og at den derfor har vide rammer.

Forfatteren Knud Romer savner en klar betegnelse. Da han udgav den selvbiografiske roman ’Den som blinker er bange for døden’, blev han mål for bitter kritik, fordi erindringerne blev taget for pålydende af borgere i Nykøbing Falster. Men den kritik kunne han feje af banen som malplaceret:

»I fiktionslitteraturen sætter man virkeligheden i parentes, og man kan hengive sig uhæmmet til sin subjektive, følelsesmæssige oplevelse. Man ophæver den direkte reference til virkeligheden«, siger Knud Romer.

Anderledes står sagerne, hvis man udgiver en debatbog, mener forfatteren. Her har både forfatter og forlag et ansvar for, at der er hold i beskrivelserne.

»Det er klart, at Karina Pedersen med bogen åbner en mulighed for, at folk kan gå fuldstændig bananas med god samvittighed over folk, der har det skidt. Det er en fortegnelse af den politiske virkelighed, og man burde have lavet et baggrundstjek, når det er så alvorlige anklager. At man ikke har gjort det med en debatbog, er faktisk helt ude hampen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden