Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frihjof Toksvig ser mange, mange dokumentarfilm

Ugens forbruger satser på at tage revanche på bog-fronten når han bliver gammel.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvilken musik hører du i øjeblikket?

»Jeg laver jo ikke andet end musik og orienterer mig derfor til alle sider. Jeg har fundet et engelsk band med en norsk sanger, der hedder Dry The River, der laver noget sfærisk musik, som jeg hører meget. Det er meget følsom musik med flotte melodier, og han har sådan en lys stemme. Jeg hører også en englænder, der hedder Ben Howard, en virkelig dygtig sangskriver, der spiller formidabelt og meget melodisk på guitar«.

Hvornår var du senest i teatret?

»Jeg tror sgu, det var ’Peer Gynt’ på Republique (premiere januar 2014, red.). Det sker ikke så tit, har jeg så nok afsløret. Men jeg har set en del teaterkoncerter, som jeg kan lære lidt af, fordi der jo er meget mere show på, end vi normalt har«.

Hvilken film har du senest set i biografen?

»Jeg så denne her ’The Revenant’, hvor Leonardo DiCaprio lå og kravlede rundt sammen med en bjørn. Skildringen af den tid syntes jeg var helt fantastisk, og jeg har aldrig set så realistisk og voldsom en kamp mellem et menneske og en bjørn«.

Hvilken bog har du senest læst?

»Jeg læser meget sjældent bøger. Desværre. Jeg har læst min ven Kaspar Colling, som jeg godt kan lide at læse. Jeg har læst min bekendte Martin Kongstad. Men jeg er ikke den store bogorm. Jeg satser på at tage kraftig revanche, når jeg bliver gammel. Så har jeg i hvert fald meget til gode. Biografier og dokumentariske bøger er nok det, jeg læser mest. Især om musikere«.

Hvilken koncert var du senest til?

sådan nogle, der laver noget i ben, det synes jeg er utrolig ulækkert

»Jørgen Leth og Prinsens Musikkorps, som jeg hørte en aften i riddersalen på Rosenborg, hvor der stod 35 uniformerede musikere, og Jørgen sad og læste digte op. En meget syret oplevelse«.

Hvilket tv-program har gjort indtryk på dig for nylig?

»Jeg ser mange, mange, mange dokumentarfilm. Det interesserer mig utrolig meget. For når noget er foregået i virkeligheden, tænder det en enorm interesse i mig for at finde ud af: Hvorfor gjorde de sådan? Senest dokumentaren om O.J. Simpson, hvor jeg sad klinet til skærmen, fordi det amerikanske retssystem er så sindssygt, så teknisk og så mystisk. Og tænk: Så går han fri. Men nogle år senere får han til gengæld vildt mange års fængsel for en episode på et hotelværelse i Las Vegas. Det samme med serien ’Making a Murderer’ og en vanvittig historie med en ejendomsmægler fra New York The Jinx, hvor jeg bare sad og slugte alle afsnit«.

Hvad har været din største kulturoplevelse i år?

»Altså nu har vi et barn på 2 år, så vi er lidt stækkede p.t. Men i Copenhagen Art Week kørte der på en væg ved metroen på Kgs. Nytorv tre film ved siden af hinanden, som smeltede lidt sammen og var optaget i Mongoliet, Sydamerika og andre steder. Lavet af fotograf Charlotte Haslund. Folk fortalte om deres håb og frygt. Og der var bare en vis samklang, uanset hvor i verden de kom fra. Jeg gik derfra med en følelse af: nå, okay. Det står måske ikke helt så slemt til med menneskeheden, som jeg troede«.

Hvilken hjemmeside bruger du meget tid på?

»Boligsiden. Fordi vi kigger efter sommerhus. Ellers tjekker jeg mange nyhedssites. Både danske og engelske«.

Hvilken kulturoplevelse er du ked af, du gik glip af?

»Min gode ven Teis Frandsen spillede med sit band Tredje Tilstand i Den Grå Hal til 30-året for besættelsen i Ryesgade. Det er jeg ked af, at jeg ikke kunne overvære, for de har ikke spillet i 30 år«.

Hvilken kunstart gider du ikke bruge tid på?

»Hmm ... ja, sådan nogle, der laver noget i ben, det synes jeg er utrolig ulækkert. Sådan nogle ben-skeer og ben-knive, men det er vel ikke en kunstart. Hvad kunne det ellers være? Ja, sådan noget fodslagsjazz. Slagermusik begriber jeg heller ikke«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden