Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Multitalent. Anonhi, der tidligere var kendt som forsangeren i Antoni & The Johnsons vil som aarhusiansk huskunstner i hele kulturbyåret 2017 optræde som både billedkunstner, sanger og slå bro mellem kunstarterne.
Foto: Mark Allan

Multitalent. Anonhi, der tidligere var kendt som forsangeren i Antoni & The Johnsons vil som aarhusiansk huskunstner i hele kulturbyåret 2017 optræde som både billedkunstner, sanger og slå bro mellem kunstarterne.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra 'Røde Orm' til den gamle avantgarde: Aarhus lancerer kæmpeprogram for kulturbyåret

Multikunstneren Anonhi og stjernedirigenten Daniel Barenboim skal sammen med en nyfortolkning af vikingeklassikeren 'Røde Orm' trække turister til Aarhus i 2017.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et stribe kendte danske og internationale kunstnere bliver de store trækplastre, når Aarhus næste år sparker gang i det officielle program som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Det blev med fynd og klem i dag i præsenteret i værtsbyen med multikunstneren Anonhi som et af de helt store trækplastre.

Kunstnere, der først blev kendt som frontfigur i bandet Antony and the Johnsons, vil fungere som byens officielle huskunstner og blandt andet indspille ny musik med Aarhus Symfoniorkester, præsentere en række udstillinger som billedkunstner og optræde ved en stor koncert i Musikhuset Aarhus.

I samme hus vil kulturhovedstadens gæster også kunne høre den argentinsk-israelske dirigent Daniel Barenboim med hans West-Eastern Divan Orchestra bestående af musikere fra mellemøsten, Israel, Palæstina og en række andre lande. Sammen med dem forsøger dirigenten, der til daglig er leder af statsoperaen i Berlin, at mediere i konflikten i Mellemøsten ved at forene mennesker gennem musik.

Aarhus 2017 bliver en kreativ tour de force

Håber på forandringer

For under det opfordrende slogan 'Let's rethink' skal Aarhus som kulturhovedstad i 2017 »inspirere til mangfoldighed, bæredygtighed og demokrati«, som det hedder i pressematerialet.

»Aarhus 2017 bliver en kreativ tour de force med nye iscenesættelser, stribevis af åbninger, små og store begivenheder og festivals«, siger Rebecca Matthews, administrerende direktør i Aarhus 2017, fonden bag kulturbyåret:

»Vi håber, at de mange forskellige perspektiver og al den kreative energi, som de meget dygtige kunstnere, der er aktive i kulturhovedstadsåret næste år, vil være en drivkraft og med deres ressourcer være med til at igangsætte forandringer. I Aarhus, i hele Region Midtjylland«.

Kunstmuseet ARoS vil med kæmpeudstillingen 'The Garden – end of times, beginning of times' reflektere over menneskets ændringer og skildringer af naturen. Udstillingen af udvalgte internationale kunstnere, der bliver museets største til dato, vil ud over i museets vante rammer finde sted flere steder i Aarhus, blandt andet langs fire kilometer af byens kyststrækning.

Nyfortolkninger

Som et af programmets såkaldte 'Mega Events' byder Det Kongelige Teater ved Moesgaard Museum på en nyopsætning af Frans G. Bengtssons klassiske fortælling om vikingen Røde Orm.

Nyfortolket bliver der også, når filminstruktøren Susanne Biers tre film 'Brødre', 'Efter Brylluppet' og 'Elsker dig for evigt' sættes op som henholdvis opera, ballet og musikdramatisk fortælling med Kasper Holten og Peter Langdal som to af instruktørerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulturhovedstaden bliver dog ikke en snæver aarhusiansk forteelse, for kulturåret byder på stribevis af aktiviteter i 19 forskellige kommuner i det midtjyske område.

Randers gamle industrihavn danner således rammen, når sangerinden Oh Land »indtager scenen som havets dronning i et forrygende sceneri af lyd, lys og korsangere« hedder det om eventen 'Water Music', og i Silkeborg slår Museum Jorn dørene op for et møde mellem værker af Asger Jorn og norske Edvard Munch.

Sikre navne

På scenekunstens absolutte stjernehimmel har teaterinstruktøren Robert Wilson, koreografen Lucinda Childs og komponisten Philip Glass i samarbejde skabt en ny performance, ’Distant Figure’, der får europæisk premiere i Aarhus.

Rektor for Den Danske Scenekunstskole, Mads Thygesen, er ganske godt tilfreds med sceneprogrammet.

»Det er et godt program, med nogle solide internationale navne både inden for scenekunst og dans med navne som Robert Wilson og tyske dramatiker Falk Richter. Det er sikre navne, som peger på, at man ønsker at lægge et vist internationalt niveau. Samtidig er de lokale teatre også markant repræsenteret i programmet, hvor Aarhus Teater blandt andet har et spændende norsk samarbejde. Udfordringen kan selvfølgelig være, hvordan man skal finde den røde tråd i programmet, men måske er det mindre vigtigt, end at mangfoldigheden er repræsenteret. Og det synes jeg, den er«, siger han.

På musikfronten skal man måske lede længe for at finde den brede rockmusik i programmet, konstaterer Gunnar K. Madsen, der er daglig leder for den musikpolitiske paraplyorganisation Rosa, der har hjemme i Aarhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man har generelt nok lagt op til en relativt elitær kunsttilgang, men samtidig har man jo som modsvar lagt op til relativt mange gratisarrangementer. Og det er jo ikke elitært. Det virker som om, de har arbejdet med at finde en balance mellem de traditionelle teater- museums- og musikhusopsætninger, og så de bredere, mere folkelige arrangementer som ’Water Music’ oppe i Randers. Om den balance er lykkedes dem at finde, vil jeg nok vente med at vurdere til bagefter«, siger han.

Fonden bag kulturhovedstaden, Aarhus 2017, forventer at have brugt omkring 450 millioner kroner når også litteraturfestivalen for børn, madfestivalen og de øvrige hundredvis af store og små begivenheder er afholdt.

På den korte bane er målsætningen, at kulturbyåret skal øge antallet at overnattende turister i byen med 45 procent. For Region Midtjylland som helhed er målet en forøgelse med ti millioner overnatninger.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden