Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sandt? "Revisor fra udenrigsministeriet bekræfter: Hillary stjal seks milliarder, mens hun var minister". Dette er blot en af de mange falske nyhedsoverskrifter, som man kan finde på Facebook.

Sandt? "Revisor fra udenrigsministeriet bekræfter: Hillary stjal seks milliarder, mens hun var minister". Dette er blot en af de mange falske nyhedsoverskrifter, som man kan finde på Facebook.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook spreder løgnehistorier

Facebook og Google er under massiv kritik i USA for at sprede falske nyheder. Danske Medier kalder det et »alvorligt demokratisk problem«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valgkampen i USA har budt på stribevis af sensationelle nyheder, de færreste havde drømt om. For eksempel historien om, at Hillary Clinton, da hun var udenrigsminister, stjal 6 milliarder dollars.

Problemet er bare, at artiklen, der mandag blev delt af tusindvis på Facebook og nåede ud til endnu flere, overhovedet ikke passer. Ligesom det har været tilfældet med mange andre såkaldte nyheder under valgkampen. Historien er et eksempel på de usande nyheder, det har vrimlet med på det sociale medie Facebook og Googles søgemaskine under valget i USA.

Omfanget af falske nyheder afføder nu massiv kritik af Google og Facebook, der anklages for at have hjulpet Donald Trump til hans overraskende valgsejr og for at have misforvaltet sit ansvar i rollen som det sted, hvor flere og flere finder deres nyheder. Den afgående amerikanske præsident, Barack Obama, kritiserer Facebook for at skabe »en sky af nonsens«.

SE OGSÅ:

I Danmark, hvor omkring hver anden får nyheder fra Facebook, kalder de traditionelle mediers forening, Danske Medier, fænomenet med de falske nyheder for »et alvorligt demokratisk problem«.

»Det er et stort problem, at Facebook i modsætning til de redigerede medier, som står til ansvar for deres udgivelse, ikke påtager sig et ansvar og ser på, hvad det er, man formidler«, siger journalistisk direktør Christian Kierkegaard.

Beskyldningerne mod de to mastodonter nåede mandag et niveau, som end ikke de ellers notorisk lukkede virksomheder længere kunne ignorere.

»Mere end 99 procent af det indhold, folk ser, er sandt«, skrev en presset facebooktopchef Mark Zuckerberg i en opdatering på Facebook, der som sit første træk i kampen mod de falske nyheder har strammet op på vilkårene for annoncører. Google har tilsvarende valgt af fjerne alle annoncer fra falske nyhedssider.

Magtfulde techgiganter

Facebook og Google har ifølge Filip Wallberg, der forsker i digitale medier på Syddansk Universitet, været nødt til at reagere nu, fordi omfanget af falske historier under valgkampen i USA har været »så massivt«.

»Man kan godt rydde op i de falske nyheder på Google og Facebook. Spørgsmålet er, hvor mange penge det koster, og hvordan det skal gøres. Og det er de spørgsmål, Google og Facebook i øjeblikket grubler over«, siger han.

At de falske nyheder er blevet et så stort problem, skyldes ifølge medieanalytiker Jan Birkemose, at techgiganterne med flere milliarder brugere på verdensplan er blevet en omfattende magtfaktor.

»Vi forventer, de er objektive. Og det er den fortælling, som Facebook vil gøre alt i verden for at opretholde. Derfor er de meget sårbare, når deres magt bliver udstillet. Hvis det viser sig, at den magt er baseret på usaglige kriterier, så smuldrer de«, siger Jan Birkemose.

I modsætning til de klassiske medier i Danmark er Facebook ikke underlagt medieansvarsloven og de presseetiske regler. Men spørger man Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, bør der i princippet ikke være forskel på, om falske nyheder spredes via sociale medier eller gennem en traditionel avis.

»Hvis det her udvikler sig, og urigtige historier breder sig på de sociale medier, så skal vi have diskussionen af, om ikke også eksempelvis Facebook bør være underlagt nogle retningslinjer«, siger han.

Men det kan vokse sig til et endnu større problem for Google og Facebook, hvis de indrømmer, at de har et ansvar, siger medieanalytiker Jan Birkemose: »I det øjeblik, de selv indrømmer deres ansvar, påtager Facebook sig en umulig rolle som redaktør for det halve af verden. Det er et urimeligt ansvar, som ingen kan løfte«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden