Valgkampen i USA har budt på stribevis af sensationelle nyheder, de færreste havde drømt om. For eksempel historien om, at Hillary Clinton, da hun var udenrigsminister, stjal 6 milliarder dollars.
Problemet er bare, at artiklen, der mandag blev delt af tusindvis på Facebook og nåede ud til endnu flere, overhovedet ikke passer. Ligesom det har været tilfældet med mange andre såkaldte nyheder under valgkampen. Historien er et eksempel på de usande nyheder, det har vrimlet med på det sociale medie Facebook og Googles søgemaskine under valget i USA.
Omfanget af falske nyheder afføder nu massiv kritik af Google og Facebook, der anklages for at have hjulpet Donald Trump til hans overraskende valgsejr og for at have misforvaltet sit ansvar i rollen som det sted, hvor flere og flere finder deres nyheder. Den afgående amerikanske præsident, Barack Obama, kritiserer Facebook for at skabe »en sky af nonsens«.
SE OGSÅ:
I Danmark, hvor omkring hver anden får nyheder fra Facebook, kalder de traditionelle mediers forening, Danske Medier, fænomenet med de falske nyheder for »et alvorligt demokratisk problem«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind