0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På Herrens højrefløj

Provokatør eller profet? Latterlig eller farlig? Moses Hansen, kreaturhandlersønnen fra Lolland, der efter et udsyret og omflakkende hippieliv blev vækkelsesprædikant i Kolding, indtager mandag Nørrebro i sit korstog mod i

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Szlavik Andreas
Foto: Szlavik Andreas
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Guds fred! Jeg kan ikke svare telefonen netop nu, men du er velkommen til at lægge en besked efter klartonen. Tak fordi du ringede og hav en fortsat rigtig god dag i Jesu navn«.

Således lyder telefonsvarerbeskeden hos en af rigets mest gudsfrygtige.

Varieret kampområde
Moses Hansen. Vækkelsesprædikant og efter eget udsagn »kompromisløs, radikal, hellig, vild kriger«.

Der i årtier og Jesu navn har kæmpet mod alt fra porno og alkoholisme til EU og satanisme. Der i 15-20 år har vandret på de danske gader, stræder og landeveje med sit hjemmelavede tre meter høje og 20 kilo tunge trækors over skulderen.

Moses i minefeltet
Man kan vælge at opfatte Moses Hansen som en flippet fanatiker uden bagland og betydning, en interessant ligegyldighed.

Men søndag indtager den lollandske kreaturhandlersøn Nørrebro i et korstog mod Islam.

Og bevæger sig dermed over i sin forkyndelseskarrieres mest sprængfarlige minefelt.

Jesus på postkassen
Der er ikke meget minefelt over Moses Hansens hjemlige rammer, der udgøres af et gult parcelhus på en stille villavej i Kolding.

Kun Jesus-klistermærkerne på postkassen afslører, at denne familie Hansen ikke er helt gennemsnitlig. Den 61-årige vækkelsesprædikant, hans amerikanskfødte kone Joy og deres seks børn er alle aktive i den kristne fundamentalistiske gruppe, der hedder Vægterne, som Moses Hansen er leder af.

Elektronisk andagt for 1.000 personer
Vækkelsesprædikantens elektroniske andagt følges dagligt af 1.000 mennesker via e-mail eller telefon, og han udgiver i Vægternes navn kvartalsmagasinet 'Blæs Alarm', der har 4.500 husstande som abonnenter, og som årligt indbringer ham en million kroner i frivillige giro-bidrag.

Vægterne sorterer under Apostolsk Kirke, hvis hovedsæde - ganske som det gule parcelhus med Jesus-klistermærkerne på postkassen - ligger i Kolding.

Evangelisk frikirke
Apostolsk Kirke er en evangelisk frikirke, der blev etableret i 1920'erne som en gren af pinsevækkelsen.

Apostolsk Kirke kalder sig urkristen, kalder menighedens ledere apostle, profeter, evangelister og hyrder, tager Biblens ord bogstaveligt og har som fremmeste virksomhed af udbrede det hellige evangelium blandt det danske folk.

Apostolsk Kirke - der ifølge egne oplysninger har lidt over 3.000 personer i sin menighed - er sammen med Pinsekirken og Babtistkirken Danmarks største frikirke og ligger på den kirkelige højrefløj ligesom Indre Mission og en snes andre mindre organisationer.

Moses vil ikke i bås
Men selv om Moses Hansens forhold til Apostolsk Kirke er tæt og går mange år tilbage, vil han ikke sættes i en kirkelig bås.

»Folk har så travlt med at få mig sat i bås. Jeg er en discipel af Jesus Kristus. Hvor jeg end har boet rundt om i verden, har jeg fundet det nærmeste kristne fællesskab. Min familie og jeg er der, hvor der er andre troende at færdes blandt. Jeg har været knyttet til en anglikansk kirke, en babtistkirke, en pinsekirke og siden da de apostolske kredse«, siger Moses Hansen, manden der ikke bare kan genkendes på det kyklopiske kors, men også det store krøllede hår og den hyppigt brugte neongrønne t-shirt med påskriften 'Jesus Freak'.

Fra kriminel til kristen
Inden Moses Hansen blev Jesus-freak, lød han det mere profane navn Mogens Hansen.

Han kom ikke fra et synderligt gudsfrygtigt hjem, men kunne sit Fadervor. Han blev uddannet folkeskolelærer, giftede sig tidligt med en studiekammerat og flyttede til Bornholm, da han med sin kone blev ansat på Svanneke Realskole.

Men ægteskabet holdt ikke, og Mogens Hansen forlod klippeøen til fordel for resten af verden. Det blev til en fem år lang, skæbnesv