Foto: Skaaning Lars
Kultur

Trapholt frifundet for blenderdrab

Dommeren ved retten i Kolding har i dag frikendt kunstmuseet Trapholt for blenderdrabet på otte sværddragere.

Kultur

Kunstmuseet Trapholt i Kolding er i dag blevet frifundet i sagen om otte sværddragere, der blev udstillet i en blender.

Dommer Preben Bagger, Kolding, afviste anklagemyndighedens krav om, at museet skulle betale 2.000 kroner i bøde, fordi de ikke havde efterkommet et krav fra politiet om, at blenderne ikke måtte kunne tændes.

Fiskene døde øjeblikkeligt
Det skete i to tilfælde, og otte sværddragere blev aflivet under 'smerte og væsentlig ulempe'.

Men smerten og ulempen, som omtales i anklageskriftet, ser dommeren anderledes på. Han begrunder sin afgørelse med, at fiskene døde øjeblikkeligt og humant ifølge sagkyndiges forklaringer i retten.

Nederlag til dyrevenner
Dommeren mener ikke, at politiet havde det nødvendige saglige grundlag i orden, da det pålagde kunstmuseet, at publikum ikke måtte kunne starte blenderne.

Afgørelsen er et nederlag til Dyrenes Beskyttelse, som anmeldte sagen til politiet - og til konstitueret veterinærchef, dyrlæge Villy Jensen, som forud for pålægget til museet havde oplyst, at fiskene ville risikere store lidelser og død.

Drab ved fernisering
Det er mere end tre år siden, at den chilenskfødte kunstner Marco Evaristti under titlen 'Helena' installerede otte blendere med fisk svømmende rundt i på en udstilling på kunstmuseet Trapholt i Kolding.

Med sværddragerne i blendere ønskede Evaristti at afprøve teorien om, at mennesket i dag selv er herre over liv og død. Og den teori kunne gæsterne ved ferniseringen ikke dy sig for at få bekræftet.

Pressen hidsede blenderbisserne op
Især ikke efter, at de var blevet hidset kraftigt op af den tilstedeværende presse.

Hvilket kun gør sagen endnu mere absurd for museumsdirektør Peter S. Meyer, der dog har et ganske afslappet forhold til mandagens begivenheder i byretten.

Politiken.dk

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce