0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mellem ammerytmer og Arlamælk

Den 33-årige erhvervsjournalist Thomas Hundsbæk, som netop er blevet far til en lille pige, er årets modtager af Hørup-prisen, der gives til en Politiken-journalist, der har gjort en særlig indsats i det forløbne år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Foto: Hilde Lillejord

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvad har en tonstung, gylden bronzestatue af Politikens grundlægger, Viggo Hørup, til fælles med en nyfødt pige med lyserød babyhud?

For den 33-årige erhvervsjournalist Thomas Hundsbæk en hel del, forvirrende nok.

Torsdag nat klokken 0.26 på Rigshospitalets Gul stue blev han far til en lille pige, der aldrig har hørt tale om hverken journalistik, aviser - eller pindemadder og hvidvin.

Som om det ikke var nok, fik journalisten som proppen i et tilsyneladende bundløst lykkekar mandag overrakt den ærefulde 'Høruppris' på 10.000 kroner og endnu en buket lykønskningsroser til samlingen.

Sidste års prisvinder fraværende
Prisen, der gives for en særlig indsats i det forløbne år, er opkaldt efter Viggo Hørup (1841-1902). Stik imod traditionen lagde prismodtageren selv en buket blomster for fødderne af den hærdebrede avisfader på granitsøjlen i Kongens Have. Det plejer at blive gjort af det foregående års prismodtager, men journalist Nina Kragh, der fik prisen i 2003, ligger stadig på Rigshospitalet og har netop sendt faren - Thomas Hundsbæk - ud af døren efter den afsluttende jordmodersamtale om ammerytmer og søvnmønstre.

Erhvervsjournalisten får prisen for artikelserien om Arla Foods, som førte til, at Arlas mælkemonopol kom under pres.

»Prisen går til en journalist, der har ydet en exceptionel indsats«, sagde chefredaktør Tøger Seidenfaden om journalisten, der efter et kort ophold hos Ritzaus Bureau har arbejdet på Politiken siden 1998, samme år han blev uddannet på Danmarks Journalisthøjskole.

Livet er ændret
Artiklerne om Arla har ændret livet for mange mennesker. Blandt andet chefredaktøren selv, der nu kan glæde sig over mælk fra det mindre mejeri Grambogaard i den lokale Prima.

»Det gør kun ondt, hvis det er rigtigt - og der var i den grad noget om snakken. Noget, som Arla måtte tage sig af og erkende, var et problem«, sagde Tøger Seidenfaden.

I dag skriver Thomas Hundsbæk mest om fødevarer og forbrug og har desuden en forkærlighed for svin, der er »pisseinteressante, fordi de fylder så meget i Danmark, at man støder i dem i dem overalt«.

Han har aldrig skænket avisen så få tanker, som de seneste fire dage, sagde han i sin takketale, ikke uberørt af en - med egne ord - 'emotionel uge'.

»Når man er væk, opdager man pludselig, hvor meget tid og tankevirksomhed, man egentlig bruger på journalistik. Derfor er jeg særlig glad for prisen«.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere