0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kan en kødkædende plante blive vegetar?

Kødædende planter er populære blandt yngre mænd. Men livet som kødædende er ikke ufarligt fordi menneskers samler de truede planter ind fra naturen. Det rejser spørgsmålet: Kan man gøre en kødædende plante til vegetar?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Venusfluefangeren (Dionea muscipula) tager godt fra, da vi tilbyder den dagens kødløse ret: en sojapølse fra Nutana. Men forskning viser, at det nok er bedst i det lange løb at lade planten spise fluer og den slags. Foto: Mad

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Børn - og især drenge - gider ikke at gå på planteskole med deres mor og far. De orker ikke stauder og spagnum og alt det der.

Men havecentret med det ambitiøse navn Planteriget i Greve syd for København har fundet noget, der lokker de unge til og fanger deres interesse: kødædende planter.

»Det er drengene vilde med. De kan se, at fluerne bliver tiltrukket af plantens nektar, pludselig klapper rævesaksen sammen om fluen, og så går enzymerne i gang med at nedbryde insektet. Det synes især det yngre mandlige publikum er meget fascinerende«, fortæller Pernille Nørskov fra Planteriget.

Kødædende planter er altid på lager, men i denne uge gøres der noget særligt ud af netop den varegruppe, som bor i et lille drivhus for sig. Foruden venusfluefangere, der klapper sammen om deres bytte, er der blandt andet fluetrompeter og kandebærere, hvor dyrene intetanende spadserer ind i planten - for aldrig mere at vandre ud! Fluer og andet kravl ender deres dage i en suppe, hvor de opløses og giver næring til planten og dermed indgår i naturens kredsløb.

Farligt at være kødædende plante
Hvis det på nogen måde kan være en trøst for insekterne, er de kødædende planter selv kommet i farezonen.

»Dels bliver de fjernet ude i naturen af mennesker, som synes, at den slags vækster er spændende, dels skal de have næringsfattig jord. Derfor skader det planterne, når der er for meget kvælstof i nedbøren på grund af forurening, for så tager græsset over. Det betyder, at den slags planter er på retur ude i naturen. Men vores planter er alle fremavlet netop for at blive solgt«, siger Pernille Nørskov og serverer en flue for en venusfluefanger.

Planten er importeret fra Holland, men også i den danske natur kan man enkelte steder støde på kødædere som soldug, vibefedt og blærerod. De kan også købes i enkelte planteskoler landet over.

»Det er ikke svært at passe en kødædende plante som for eksempel en venusfluefanger. Den skal stå så lyst som muligt og vokser bedst i et fugtigt miljø. Og så må man ikke overfodre den. Den er omkring ti dage om at fordøje en flue, og man må bestemt ikke give den kød. Det rådner og ødelægger planten«, formaner Pernille Nørskov.

Vegetarplante
Af samme årsag fraråder hun det projekt, som redaktionen ellers havde planlagt at sætte i værk: Kan man gøre en kødædende plante til vegetar?

Vel hjemkommet fra Planteriget med en venusfluefanger gik vi alligevel i gang og fortalte planten, at det var kødløs dag. Hvorefter vi holdt en garanteret kødfri sojapølse hen foran den. Haps, sagde det. Det lovede godt!