0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mp3-bøger succes i Sverige - Danmark på vej

Piratforlaget i Sverige har succes med digitale lydbøger. I Danmark gør Gyldendal klar til det nye lydbogsformat og håber at kunne udsende mp3-bøger og papirbøger samtidigt, men frygten for piratkopiering lurer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Så mange bøger vil der snilt kunne være på en mp3 afspiller i fremtiden. - Foto: Thomas Borberg

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hver måned køber svenskerne mellem 1.000 og 1.500 lydbøger i det nye mp3-format, som kan downloades fra nettet og sendes direkte ind i de små afspillere, enhver kan bære i en skjortelomme.

Det nye format blev introduceret kort før nytår, og salget af de digitale lydbøger stiger konstant.

Alle bøger om fire år
»Jeg tror, at alle lydbøger kommer på mp3-format i løbet af tre-fire år«, siger adm. direktør Fabian Fischer fra selskabet eLib.

Selskabet står ifølge Fabian Fischer for 95 pct. af mp3-markedet i Sverige, og eLib er bl.a. distributør for Piratforlaget, som i øjeblikket sælger mellem 500 og 1.000 mp3-bøger om måneden, heriblandt bøger af Jan Guillou og Anne Holt samt den svenske udgave af Gretelise Holms serie om Karin Sommer.

»Piratforlaget var i starten skeptisk, men man fandt ud af, at alle forlagets eksisterende lydbøger i forvejen fandtes i piratudgaver på nettet, og derfor kunne man lige så godt selv være med til at sende lovlige udgaver på markedet«, fortæller Fabian Fischer.

Lydbogsmarkedet i Sverige er boomet de senere år. Ud af et totalt bogmarked på omkring 6 mia. kr. i omsætning sælges der ifølge Fabian Fischer lydbøger for omkring 300 mio. kr.

Frygter kopier
I Danmark har forlaget Klim for længst erklæret, at man vil udsende nye bøger i mp3-format. Planerne er så langt fremme, at 30 bøger er indlæst i det nye format, men ifølge redaktør Knud Mahler frygter rettighedshaverne piratkopiering.

»Vi vil meget gerne i gang, og vi håber nu, at nogle af de store forlag kan være med til at slå hul i muren til lydbøgerne«, siger Knud Mahler. Og måske kommer han ikke til at vente længe.

»Mp3-formatet er helt sikkert et format, vi vil ind i, og det er da rigtigt, at alt efterhånden kan kopieres, men jeg vil være mere nervøs for at vælge mp3-formatet fra, end jeg vil være for risikoen for ulovlig kopiering«, siger Flemming Møldrup fra landets altdominerende forlag, Gyldendal.

Attraktiv pris
Flemming Møldrup har netop fået ansvaret for at udvikle bl.a. de elektroniske udgivelser på Gyldendal, og mp3-formatet har høj prioritet hos ham. Han mener, det er muligt at udvikle nogle koncepter, der vil gøre digitale lydbøger så attraktive, at ulovlig kopiering vil blive minimeret. Overvejelserne går på at udsende bøger til en så attraktiv pris, eventuelt i en slags bogklubsystem, at kunderne vil købe den lovlige udgave.

»Vi kan jo se, at det fungerer mange andre steder, eksempelvis i USA. Folk vil jo gerne købe lovligt, og alle