Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: SKOVSBY MORTEN
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fynbo finder lille valkyrie af sølv fra vikingetiden

»Super fund«, siger museumsdirektør i Odense om 3,5 centimeter høj kvindefigur.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg har aldrig set hendes lige. Det er et super fund«.

Det siger museumsinspektør ved Odense Bys Museer Mogens Bo Henriksen om en lille, unik kvindefigur af sølv, der er dukket frem af den fynske muld ved Hårby på Sydvestfyn.

Den lille kvindefigur - blot 3,5 cm - er en valkyrie, der i den nordiske mytologi skulle bringe de faldne krigere til Odin i Valhal. Hun er af massivt sølv og bevæbnet med sværd og skjold.

»Valkyrien kender vi fra en lille serie eksklusive kvindesmykker fra 800-tallet, og flere af detaljerne på Hårby-figuren genkendes fra disse. Så den må også være fra denne tid«, siger Mogens Bo Henriksen.

»De smykker er alle todimensionelle, men valkyrien fra Hårby er helt usædvanligt tredimensionel, og det giver os et meget sjældent og detaljeret indblik i vikingetidens dragt- og hårmode«.

Det er den fynske detektorfører Morten Skovsby, som fik sig lidt af en danefædebut, da han kort før nytår opdagede den lille figur.

Stak hovedet op af jorden Valkyrien stak hovedet op af en halvfrossen jordklump, som Morten Skovsby havde samlet op på en mark ved Hårby.

På Nationalmuseet er heller ingen i tvivl om, at valkyrien er et helt enestående fund.

»Hun viser, at valkyrier ikke er fri fantasi, men noget vikingerne vitterlig troede på«, siger museumsinspektør Peter Vang Petersen, Nationalmuseet, om valkyrien, der især blev tilbedt af vikingekvinder.

Valkyrierne var en slags halvguder, som spåede slagets udfald, og valgte hvilke krigere der skulle falde i kamp. På deres heste førte valkyrierne efter slaget de døde krigere til Valhal, hvor de beværtede dem i Odins hal.

»Valkyrierne var nogle skrappe kvinder med stramt hår og hævet sværd. De var smukke og utilnærmelige, og vikingernes sagn fortæller, at valkyrier en gang imellem forelskede sig i stærke krigere og andre helte, men det gik sjældent godt«, siger han.

Mange fund i Hårby

På findestedet i Hårby har amatørarkæologer gjort mange fund fra vikingetiden med deres metaldetektorer. Odense Bys Museer har gravet på området og fundet nedgravede hytter, hvoraf nogle fungerede som sølvsmedeværksteder.

Antagelig har valkyriefiguren været på vej i sølvsmedens smeltedigel, men den endte i stedet på møddingen.

Valkyrien fra Hårby er nu erklæret for danefæ, og der venter finderen en dusør for den lille krigeriske kvinde, som kan ses i Nationalmuseets løbende særudstilling om danefæ fra den 1. marts.

Hun vil senere indgå i Nationalmuseets store særudstilling om vikinger.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk foldbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden