Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eventmager. Nigel Jamieson kendes bl.a. fra åbningsceremonien ved OL i Sydney og åbningen, da Liverpool var kulturby i 2009.
Foto: Henrik Bjerregrav

Eventmager. Nigel Jamieson kendes bl.a. fra åbningsceremonien ved OL i Sydney og åbningen, da Liverpool var kulturby i 2009.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aarhus 2017 åbner med 5.000 vikingeskibe

Kulturby Aarhus afslørede i dag showet bag åbningsceremonien til januar. Aarhus 2017 åbner med et lysende optog af bølgende vikingeskibe.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over 5.000 oplyste vikingeskibe vil ’sejle’ gennem byen, og over 6.000 børn, gamle, mænd og kvinder vil være med i optoget, når Kulturby Aarhus først i 2017 holder sin store åbningsceremoni.

Indforskrevet fra andre store åbningsceremonier er den australske teater- og event-instruktør Nigel Jamieson, som blandt andet stod bag ceremonierne ved OL i Sydney og åbningen, da Liverpool var kulturby.

På et pressemøde på Aarhus Havn kunne han fremvise skrogene af seks flere meter lange vikingeskibe samt nogle af de tusinder af mellemstore pileflets-vikingeskibe på en halv meter og mindre plast-skibe på 10-15 centimeter, som lokale arkitektstuderende og borgere er i gang med at bygge til åbningsoptoget om aftenen den 21. januar.

Alle skibe illumineres med indbyggede led-pærer, der kan styres centralt og skifte farver synkront, og Nigel Jamieson har stillet alle »bådbyggerne« samme spørgsmål:

»Hvad er dyrebart for dig? Hvad er vigtigt for os, i den tid, vi er på kloden?«

Verdensfred - og så en X-Box

Når vikingeskibene via en hemmelig rute til januar vil rulle og gynge i bølgekulisser fra Rådhuspladsen mod Aarhus Havn, vil man derfor kunne læse på oplyste og bemalede sejl og skrog, at et fredeligt liv på tværs af racer står højt på aarhusianernes liste. Også uberørt natur går igen sammen med en klode, vi kan efterlade til vores efterkommere. Nåja, og så er der et par børn, der har tegnet deres X-box, indrømmer Nigel Jamieson.

Åbningsceremonien, der transmitteres direkte på DR, tager afsæt i nordisk mytologi og vil afspejle det danske demokratis fødsel og historie, og der kobles med et tema om livsdrømme og drømme for kloden.

Musikere fra Aarhus Symfoniorkester vil spille, færøske Eivør synger, et kor på op mod 1.000 deltagere vil synge, mens komponist og trompetist Jacob Buchanan fra Aarhus Jazz Orchestra er blevet bedt om at komponere musik ud fra sangen »Drømte mig en drøm i nat«.

Foto: Henrik Bjerregrav

Buchanan har været tilbage i sit eget barndomsland, nu et af Aarhus’ sociale boligbyggerier, Rosenhøj, for at optage unge, der siger »Drømte mig en drøm ...«, både på dansk og på deres forældres sprog, som ifølge komponisten strækker sig fra kurdisk sorani over afghansk persisk til små assyriske aflæggere.

Alle stemmerne vil sammen med musikken lægge lydtæppet langs det lysende optog, mens filmklip og billeder vil blive projiceret op på Rådhustårnet og kulminere med lysende fortællinger på siloer og facader på Aarhus Havn.

Hvis altså vejret den 21. januar vil. Hvis det ikke vil, er der »både en plan B og C og D«, siger Kulturby Aarhus’ direktør, Rebecca Matthews, mens hun uvilkårligt krydser fingre:

»Det bliver koldt, og det kan være, at der er noget, der ikke kan lade sig gøre, men det er i den danske ånd at lade alle være med og holde det i det fri, og danskere er gode til at tage varmt tøj på«, siger Rebecca Matthews.

Grisekød og demokrati

Nigel Jamieson har til sin åbningsforestilling ladet sig inspirere af det billede af Danmark, han får, når han taler med folk om landet hjemme i Australien:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi taler ikke så meget om jeres smør og jeres grisekød. Vi taler meget mere om det her land med vindmøller og vedvarende energi og åbenhed – et land, som har vist alle, at forandring er muligt«, siger Nigel Jamieson.

I et land, der er stærke på borgerinddragelse, er det naturligt, at så mange mennesker som muligt skal have chancen for at være med, og mens 20.000 børn markerer åbningen med tyvstarter rundt i hele Region Midt allerede om fredagen, ventes mange tusind borgere lørdag aften at samle sig omkring Rådhuspladsen og havneområdet ved Dokk1 for at se showet med de godt 6.000 mennesker, som selv deltager i et optog, de ifølge Nigel Jamieson »vil huske, at de var med i, når de bliver 60«.

»Kultur er noget, vi alle deler som mennesker. Det er ikke bare for professionelle kunstnere«.

Nigel Jamieson og Rebecca Matthews understreger, at det stadig er muligt for interesserede borgere med eller uden børn at finde lagerhallen på Balticagade 21 på havnen i Aarhus og få hjælp til på en times tid eller halvanden at bygge en simpel udgave af et vikingeskib i pileflet eller plast – og altså med et skrog eller et sejl, der viser, hvad de finder dyrebart.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden