Den colombianske Nobelprisvinder i litteratur, Gabriel Garcia Marquez, sendte en række af manuskripterne til sine værker til den cubanske præsident Fidel Castro, der i en årrække fungerede som en 'uofficiel redaktionssekretær'.
Foto: Eduardo Verdugo/AP

Den colombianske Nobelprisvinder i litteratur, Gabriel Garcia Marquez, sendte en række af manuskripterne til sine værker til den cubanske præsident Fidel Castro, der i en årrække fungerede som en 'uofficiel redaktionssekretær'.

Kultur

Nobelprisvindende forfatter sparrede med Fidel Castro

Den colombianske forfatter Gabriel Garcia Marquez sendte den netop afdøde cubanske præsident sine manuskripter og fik feedback, inden han afleverede dem til sin forlægger.

Kultur

Både meningerne og historierne om den nyligt afdøde cubanske revolutionær og forhenværende præsident, Fidel Castro, er mange.

Blandt de mere overraskende facetter af Castros 90 år lange liv er den rolle, som han spillede for en af de helt store skikkelser på den internationale litteraturscene: den colombianske forfatter Gabriel Garcia Marquez.

Marquez, der blev tildelt Nobelprisen i litteratur i 1982, og som blandt andet har skrevet værkerne 'Kærlighed i koleraens tid' og 'Hundrede års ensomhed', sendte ifølge The Guardian sine færdige manuskripter til sine bøger til Castro.

Den cubanske præsident kvitterede dernæst med udførlige rettelser af både faktuel og grammatisk karakter, hvorefter Marquez sendte teksterne til sin forlægger.

Ikke ideologiske rettelser

Castro og Marquez mødtes for første gang på Cuba i 1977, hvorefter deres venskab hurtigt blomstrede.

Ifølge Stéphanie Panichelli-Batalla, der underviser Latinamerikanske studier ved Aston University i England, var Fidel Castro på daværende tidspunkt en ivrig læser, og han tilbød derfor at gennemlæse Marquez' manusripter.

Men selvom colombianske Marquez, som døde i 2014, støttede den cubanske revolution, var Castros rettelser ikke af ideologisk karakter, forklarer Panichelli-Batalla.

»Efter at have læst 'Beretning om en skibbruden' sagde Fidel til Marquez, at der var en fejl i beregningen af bådens hastighed. Et andet eksempel er en rettelse i 'Historien om et bebudet mord', hvor Fidel påpegede en fejl i beskrivelsen af en jagtriffel«, fortæller hun til The Guardian.

Kun kritik ansigt til ansigt

På trods af, at Gabriel Garcia Marquez modtog anbefalinger fra den cubanske præsident, så er det uvist, om forholdet også gjorde sig gældende den anden vej.

I et interview i 1978 udtalte colombianeren dog, at han godt kunne kritisere Castro ansigt til ansigt men aldrig i offentligheden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce