Ebola er en af de senere store epidemier, som ikke mindst har ramt flere afrikanske lande. Her bæres et lig ud fra bydelen Kissy Mess Mess i Sierra Leones hovedstad, Freetown.

Ebola er en af de senere store epidemier, som ikke mindst har ramt flere afrikanske lande. Her bæres et lig ud fra bydelen Kissy Mess Mess i Sierra Leones hovedstad, Freetown.

Kultur

Død, rædsel, pest og plage: Ny bog fortæller epidemiernes historie

Man kommer næppe til at elske byldepest, men Jakob Eberhardts bog vækker interessen.

Kultur

Der er mange måder at skrive historie på.

Man kan tage afsæt i de helt store politiske bevægelser, man kan tage udgangspunkt i en person eller en slægt, man kan gå materialistisk til værks og beskrive verden ud fra genstande eller steder, eller man kan gøre som historikeren og journalisten Jakob Eberhardt og lade grusomme sygdomme danne ramme om den historiske skildring.

De mest nederdrægtige epidemier er skyllet ind over menneskeheden igen og igen og har formet alt fra folks økonomi og erhverv til deres sociale strukturer, militære dispositioner, religiøse liv og landskabernes form. Riger er styrtet i grus og folkeslag nedbrudt, i Europa og ude i resten af verden.

Med veloplagt præcision fortæller ’Verdenshistoriens største epidemier’, hvordan det er gået for sig, og hvad der skete, da pest, kopper, polio, tuberkulose, plettyfus, malaria, hiv/aids, gul feber, den spanske syge og kolera hærgede og blev bekæmpet – mere eller mindre.

Læseren får nærmest lyst til at iføre sig maske og antiseptisk beskyttelsesdragt, så levende er skildringerne. Det skyldes ikke mindst, at forfatteren har valgt at benytte historisk præsens i rekonstruktionen af fortiden. Fra starten gøres vi til øjenvidner:

»De første foruroligende rygter når embedsmanden Samuel Pepis i slutningen af april 1665 ... Godt to måneder senere ser han med egne øjne 2-3 huse mærket med et rødt kors på døren og påskriften ’Herren være os nådig’. Pesten er kommet til London«.

Fra 1300-tallets Europa, via de spansk-portugisiske erobringstogter til Mexico i 1500-tallet, tilbage til Europa og med besøg i USA, Asien og Afrika frem til nutiden: død, rædsel og plage. Den ene sygdom pindet ud efter den anden. Det ene samfund ramt af rædsel og tragedie efter det andet. Nøgternt og realistisk skildret. Næsten for realistisk. Det er faktisk uhyggeligt.

Kontrasten til de kliniske afsnit, som pædagogisk er placeret i grønne kasser, er stor. Her melder sagkundskaben sig, og vi får medicinhistoriske, biokemiske og lægevidenskabelige redegørelser for de sygdomme, hvis hærgen vi eller placeres midt i.

Man kommer næppe til at elske byldepest, men det er interessant at erfare, at sygdommen også udtrykkes i varianter som lungepest og blodpest, og at den skyldige bakterie holder til i en loppe, som snylter på rotter. På samme måde skal der noget til at blive glad for malaria, men at læse en redegørelse for malariaparasittens helt utrolige livscyklus kan sagtens begejstre. Bogen har faktisk stort julegavepotentiale.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens man læser, mærker man taknemmeligheden vokse i brystet! Tænk, hvis man havde levet i 1600-tallet, da byldepesten hærgede igen og igen. Tænk, hvis ikke stædige videnskabsmænd og -kvinder havde kæmpet for at løse de forfærdelige sygdommes gåde. Eller tænk, hvis man var fattig og boede i Centralafrika. Ak og ve. Vi er privilegerede, er vi, og det skal vi være glade for.

Eller hvad? Polio blev først definitivt bekæmpet i Danmark i 1960’erne (bogens skildring af polio i Danmark er i sig selv et smukt stykke danmarkshistorie), og selv om vi ikke har emnet øverst på dagsordenen, så kæmper vi altså stadig med hiv og aids i vores eget lille luksusland. ’Verdenshistoriens største epidemier’ lader os ånde lettet op, hvad angår fortiden, men minder os også om, at farerne lurer derude, og at vi som biologiske væsener i en biologisk verden altid vil være genstand for dødelige sygdommes opmærksomhed. Om ikke før, så siden.

Bogen slutter underligt brat. Man er blevet fragtet gennem adskillige århundreder og gennem forfærdelige epidemier, og lige med ét er det slut. Men man har behov for at lande, måske for at blive beroliget. Eller også vil man pirres yderligere med løftet om nye epidemier i fremtiden? I hvert fald savner den ellers begejstrede læser et mere afrundet farvel til byldepest, tuberkulose, kopper, polio, plettyfus, malaria, hiv/aids, gul feber, den spanske syge og kolera, de rædselsslagne mennesker, lægerne, som kæmpede, og de stinkende bunker af lig.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce