14.januar - 17.marts
Lydkunst. Buschaufførerne som fødselshjælpere. Når den østrigske, konkurrencevindende lydkunstner Andres Bosshard kommer til Aarhus for at lave lyd, er det ikke ham, der skal vise aarhusianerne, hvordan Aarhus lyder, men Aarhus selv, der skal lave lyd og reagere på de lyde, der allerede er i omgivelserne. I hans kulturhovedstadsværk ’SonicArk’ kommer buschaufførerne fra midten af januar til midten af marts til at afspille ekkoer af den fødselsklokke, der på kulturhuset Dokk1 ringer, hver gang et nyt barn fødes. De åbner vinduet, så lyden kan blive blandet i byens lydbillede. Og så kører de videre. Drop bilen. Tag bussen.
20. - 21. januar
Kunst. Flaskepost til fremtiden. To børn Luck og Fortuna (bemærk navnene!) er faret vild i mørket. Derfor har de skrevet et brev i en flaskepost med et SOS og ni spørgsmål til os. Vil du hjælpe dem? Kan du? Aktionen begynder i Musikhusets Store Sal 20. januar med en forestilling, der involverer et klassisk orkester kombineret med dans, fortælling og visualisering. Forestillingen slutter dagen efter i og omkring Musikhuset Aarhus, ARoS og Aarhus Musikskole, hvor du måske har mulighed for at besvare Luck og Fortunas spørgsmål.
Fra 28. januar
Museer. Fire veje til Norddjurs. Havet, kalken, jorden og købstaden. En af de største historiske satsninger i Aarhus 2017, hvor Museum Østjylland i Grenaa åbner et nyt museum med nye udstillinger om Norddjurslands historie gennem 10.000 år. Udstillingen vil fortælle om historiens livsvilkår gennem fire temaer: Havet, som omgiver Djursland, kalken, som fortæller om råstofferne i undergrunden, jorden, der handler om sandfygninger, og købstaden, der fortæller om byens udvikling fra lille middelalderby til industriby.
3. februar - 28. maj
Kunst. Misundelse. En følelse, der handler om de frustrerede længsler efter at eje noget, som en anden har! Misundelse kaldes det. Og misundelse er en af de syv dødssynder, selv om følelsen ud over at gøre os flove også kan gøre os energiske og stræbsomme. På MUSE®UM i Skive har den danske videokunstner Katja Bjørn sat misundelsen ind i et nutidigt perspektiv.
4. februar - 13. august
Museer. Stavnsager til Konstantinopel. Udstillingen på Museum Østjylland fortæller den hidtil ukendte historie om forholdet mellem en lille landsby i Østjylland og Konstantinopel, den østromerske verdens kulturelle og politiske centrum for 1.500 år siden. Historien om, hvordan for eksempel østjyderne begyndte at drikke som romere, fortælles gennem museumsgenstande fra samlinger over hele Europa samt arkæologiske fund gjort i nærheden af Randers.
Fra 10. februar
Teater. Erasmus Montanus. Aarhus Teater i samarbejde med Sort/Hvid, hvor Christian Lollike gentænker Holberg. Det lover godt.
Fra 1. marts
Kunst. The OverHEARD. Verdenspremiere på akustiske skulpturer af schweiziske Zimoun. 36 ventilatorer, 956 små jævnstrømsmotorer, 691 papkasser, 31,5 kg indpakningspapir og 515 vatkugler var blandt de materialer, der indgik i hans seneste udstilling af lydskulpturer. Og sådanne skulpturer er netop ikke organiseret støj. Seks af dem vil man kunne finde rundt om i Region Midtjylland. Desuden vil der i Aarhus blive arrangeret koncerter med bands og ensembler, der bruger det streamede lydlandskab i deres sange og kompositioner.
15. - 18. marts
Animation. Aarhus Stories. Aarhus bys historie bringes ud i byrummet, når fem animationsfilm til marts vises på Aarhus Domkirkes sydvendte facade som en smagsprøve på den kommende underjordiske udstilling om Aarhus i Den Gamle By. Domkirkeshowet med udendørs film, teater og musik, fremført live af DJ Static, vil sende publikum og forbipasserende tilbage til vikingetidens togter og industrialiseringens damp. Den Gamle By og Filmby Aarhus lover, at frihedsbudskabet fra 1945 atter vil lyde over Bispetorv. Den permanente udstilling ’Aarhus Fortæller’ åbner i Den Gamle By 12. april.
1. - 2. april
Beat. Big Is Beautiful. Selv om hun har flyttet teltpælene til Island, regnes Tina Dickow stadig for en af Aarhus’ stolte musikdøtre. Tina Dickow er en af dansk popmusiks mest klassisk indstillede og kompetente sangskrivere og i høj grad selv i stand til at føre sangene ud i livet med stemme og guitar. Tina Dickow har et stort bagkatalog samlet på udgivelser som ’In the Red’ og ’Where Do You Go To Disappear’. Under overskriften ’Big is Beautiful’ stiller Tina Dickow op foran Choir 77. Et stort kor under ledelse af Jens Johansen, som vil gøre, hvad de kan, for af karsken bælg at skabe blæst i Dickows åleglatte, blonde hårpragt. Det sker i Musikhuset i Aarhus og Herning Conference Center.
5. april
Klassisk. Origins2017. Fem aarhusianske ensembler er gået sammen om at formidle store videnskabelige ideer. Kunst skal møde videnskab og forløse oplevelsen af, hvad det vil sige at være et lillebitte menneske, der en kort tid kan stå her på Jorden og se op mod stjernerne. Gennem koncerter, debataftener, foredrag og undervisningsforløb vil Aarhus Symfoniorkester, Aarhus Sinfonietta, Vokalensemblet Gaia, Aarhus Jazz Orchestra og Aarhus Sommeropera med Origins2017 fortælle om Big Bang, rummet, menneskets tilblivelse og vores forhold til de største naturvidenskabelige spørgsmål. Måske bliver det stort.
7. april - 20. august
Lydkunst. Forest Megaphones. Hvordan lyder skoven i Silkeborg? Det kan hele din krop erfare i den estiske kunstner Birgit Õigus’ installationer af tre gigantiske, specialdesignede træmegafoner. Fra april lægges de som et led i lydprojektet ’OverHEARD’ i Silkeborgs skovbund på Store Ø ved Gudenåen og skaber akustisk rum for en kæmpeforstørrelse af de omkringliggende lyde. Sæt dig ind i megamegafonen, som var du en myre i Tante Møghes hørerør, og lad lydene fra fugle, vand og civilisation suse ind i dig. Eller bliv ude i skoven og lyt til de musikere, som i løbet af perioden sætter sig ind i megafonen og spiller for skovens væsner og mennesker. Eller kig på megafonerne, lavet af træer.
27. april - 7. maj
Arkitektur. Aarhus Arkitekturfestival. Med et tema om identitet forsøger festivalen at vise, hvordan arkitektur og landskaber er sanselige, kropslige, sociale, politiske og menneskelige størrelser, »der siver ind overalt i vores tilværelse«.
25. april
Daniel Barenboim giver koncert i DR Koncerthuset.
Klassisk. Daniel Barenboim. Man kan dårligt kalde det andet end et højdepunkt, når den musikalske verdensmand og dirigent Daniel Barenboim kommer til Aarhus med sit mellemøstlige freds- og forsoningsorkester, der bærer det Goethe-inspirerede navn West-Eastern Divan Orchestra. Orkestret, som jøden Barenboim stiftede sammen med den nu afdøde arabiske akademiker Edward Said i slutningen af 1990’erne, er sat sammen af arabiske og jødiske musikere, De spiller på højt niveau, og de har varslet toner af Mozart og Richard Strauss til koncerten i Musikhuset.
Fra 25. april
Museer. Rejsen. Moesgaard Museums store særudstilling i 2017 bliver en filmisk oplevelse uden genstande. Filminstruktør Christoffer Boe har været med et filmhold i alle syv verdensdele og optaget en film om menneskets grundvilkår, fra fødsel til død og fra kærlighed og tro til angst, tab og rationalitet. Filmen vises på et gigantisk lærred, og omkring det bygges udstillingen op. Filmby Aarhus og Moesgaard arbejder sammen om udstillingen, og Zentropa producerer.
27. - 29. april
Teater. Tree of Codes. Jonathan Safran Foers værk vækkes til live på scenen med musik af Jamie xx, i en scenografi af Olafur Eliasson og med Wayne McGregor som koreograf. Det lyder hot.