Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Den Jyske Opera er aktuel med den nye opera Intet
Foto: Den Jyske Opera

Den Jyske Opera er aktuel med den nye opera Intet

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturredaktionen anbefaler: Det skal du opleve i Aarhus 2017

Susanne Biers ’Brødre’ som opera, verdensstjernen Anohni som gæstesanger og Daniel Barenboim i Mozart-humør. Lyden af skoven i Silkeborg, ’Røde Orm’ som teater på Moesgaard Museum og meget mere. Politikens kulturredaktion plukker højdepunkter ud af det 488 sider lange program for Aarhus 2017.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

14.januar - 17.marts

Lydkunst. Buschaufførerne som fødselshjælpere. Når den østrigske, konkurrencevindende lydkunstner Andres Bosshard kommer til Aarhus for at lave lyd, er det ikke ham, der skal vise aarhusianerne, hvordan Aarhus lyder, men Aarhus selv, der skal lave lyd og reagere på de lyde, der allerede er i omgivelserne. I hans kulturhovedstadsværk ’SonicArk’ kommer buschaufførerne fra midten af januar til midten af marts til at afspille ekkoer af den fødselsklokke, der på kulturhuset Dokk1 ringer, hver gang et nyt barn fødes. De åbner vinduet, så lyden kan blive blandet i byens lydbillede. Og så kører de videre. Drop bilen. Tag bussen.

20. - 21. januar

Kunst. Flaskepost til fremtiden. To børn Luck og Fortuna (bemærk navnene!) er faret vild i mørket. Derfor har de skrevet et brev i en flaskepost med et SOS og ni spørgsmål til os. Vil du hjælpe dem? Kan du? Aktionen begynder i Musikhusets Store Sal 20. januar med en forestilling, der involverer et klassisk orkester kombineret med dans, fortælling og visualisering. Forestillingen slutter dagen efter i og omkring Musikhuset Aarhus, ARoS og Aarhus Musikskole, hvor du måske har mulighed for at besvare Luck og Fortunas spørgsmål.

Fra 28. januar

Museer. Fire veje til Norddjurs. Havet, kalken, jorden og købstaden. En af de største historiske satsninger i Aarhus 2017, hvor Museum Østjylland i Grenaa åbner et nyt museum med nye udstillinger om Norddjurslands historie gennem 10.000 år. Udstillingen vil fortælle om historiens livsvilkår gennem fire temaer: Havet, som omgiver Djursland, kalken, som fortæller om råstofferne i undergrunden, jorden, der handler om sandfygninger, og købstaden, der fortæller om byens udvikling fra lille middelalderby til industriby.

3. februar - 28. maj

Kunst. Misundelse. En følelse, der handler om de frustrerede længsler efter at eje noget, som en anden har! Misundelse kaldes det. Og misundelse er en af de syv dødssynder, selv om følelsen ud over at gøre os flove også kan gøre os energiske og stræbsomme. På MUSE®UM i Skive har den danske videokunstner Katja Bjørn sat misundelsen ind i et nutidigt perspektiv.

4. februar - 13. august

Museer. Stavnsager til Konstantinopel. Udstillingen på Museum Østjylland fortæller den hidtil ukendte historie om forholdet mellem en lille landsby i Østjylland og Konstantinopel, den østromerske verdens kulturelle og politiske centrum for 1.500 år siden. Historien om, hvordan for eksempel østjyderne begyndte at drikke som romere, fortælles gennem museumsgenstande fra samlinger over hele Europa samt arkæologiske fund gjort i nærheden af Randers.

Fra 10. februar

Teater. Erasmus Montanus. Aarhus Teater i samarbejde med Sort/Hvid, hvor Christian Lollike gentænker Holberg. Det lover godt.

Fra 1. marts

Kunst. The OverHEARD. Verdenspremiere på akustiske skulpturer af schweiziske Zimoun. 36 ventilatorer, 956 små jævnstrømsmotorer, 691 papkasser, 31,5 kg indpakningspapir og 515 vatkugler var blandt de materialer, der indgik i hans seneste udstilling af lydskulpturer. Og sådanne skulpturer er netop ikke organiseret støj. Seks af dem vil man kunne finde rundt om i Region Midtjylland. Desuden vil der i Aarhus blive arrangeret koncerter med bands og ensembler, der bruger det streamede lydlandskab i deres sange og kompositioner.

15. - 18. marts

Animation. Aarhus Stories. Aarhus bys historie bringes ud i byrummet, når fem animationsfilm til marts vises på Aarhus Domkirkes sydvendte facade som en smagsprøve på den kommende underjordiske udstilling om Aarhus i Den Gamle By. Domkirkeshowet med udendørs film, teater og musik, fremført live af DJ Static, vil sende publikum og forbipasserende tilbage til vikingetidens togter og industrialiseringens damp. Den Gamle By og Filmby Aarhus lover, at frihedsbudskabet fra 1945 atter vil lyde over Bispetorv. Den permanente udstilling ’Aarhus Fortæller’ åbner i Den Gamle By 12. april.

1. - 2. april

Beat. Big Is Beautiful. Selv om hun har flyttet teltpælene til Island, regnes Tina Dickow stadig for en af Aarhus’ stolte musikdøtre. Tina Dickow er en af dansk popmusiks mest klassisk indstillede og kompetente sangskrivere og i høj grad selv i stand til at føre sangene ud i livet med stemme og guitar. Tina Dickow har et stort bagkatalog samlet på udgivelser som ’In the Red’ og ’Where Do You Go To Disappear’. Under overskriften ’Big is Beautiful’ stiller Tina Dickow op foran Choir 77. Et stort kor under ledelse af Jens Johansen, som vil gøre, hvad de kan, for af karsken bælg at skabe blæst i Dickows åleglatte, blonde hårpragt. Det sker i Musikhuset i Aarhus og Herning Conference Center.

5. april

Klassisk. Origins2017. Fem aarhusianske ensembler er gået sammen om at formidle store videnskabelige ideer. Kunst skal møde videnskab og forløse oplevelsen af, hvad det vil sige at være et lillebitte menneske, der en kort tid kan stå her på Jorden og se op mod stjernerne. Gennem koncerter, debataftener, foredrag og undervisningsforløb vil Aarhus Symfoniorkester, Aarhus Sinfonietta, Vokalensemblet Gaia, Aarhus Jazz Orchestra og Aarhus Sommeropera med Origins2017 fortælle om Big Bang, rummet, menneskets tilblivelse og vores forhold til de største naturvidenskabelige spørgsmål. Måske bliver det stort.

7. april - 20. august

Lydkunst. Forest Megaphones. Hvordan lyder skoven i Silkeborg? Det kan hele din krop erfare i den estiske kunstner Birgit Õigus’ installationer af tre gigantiske, specialdesignede træmegafoner. Fra april lægges de som et led i lydprojektet ’OverHEARD’ i Silkeborgs skovbund på Store Ø ved Gudenåen og skaber akustisk rum for en kæmpeforstørrelse af de omkringliggende lyde. Sæt dig ind i megamegafonen, som var du en myre i Tante Møghes hørerør, og lad lydene fra fugle, vand og civilisation suse ind i dig. Eller bliv ude i skoven og lyt til de musikere, som i løbet af perioden sætter sig ind i megafonen og spiller for skovens væsner og mennesker. Eller kig på megafonerne, lavet af træer.

27. april - 7. maj

Arkitektur. Aarhus Arkitekturfestival. Med et tema om identitet forsøger festivalen at vise, hvordan arkitektur og landskaber er sanselige, kropslige, sociale, politiske og menneskelige størrelser, »der siver ind overalt i vores tilværelse«.

25. april

Daniel Barenboim giver koncert i DR Koncerthuset.

Daniel Barenboim giver koncert i DR Koncerthuset.

Klassisk. Daniel Barenboim. Man kan dårligt kalde det andet end et højdepunkt, når den musikalske verdensmand og dirigent Daniel Barenboim kommer til Aarhus med sit mellemøstlige freds- og forsoningsorkester, der bærer det Goethe-inspirerede navn West-Eastern Divan Orchestra. Orkestret, som jøden Barenboim stiftede sammen med den nu afdøde arabiske akademiker Edward Said i slutningen af 1990’erne, er sat sammen af arabiske og jødiske musikere, De spiller på højt niveau, og de har varslet toner af Mozart og Richard Strauss til koncerten i Musikhuset.

Fra 25. april

Museer. Rejsen. Moesgaard Museums store særudstilling i 2017 bliver en filmisk oplevelse uden genstande. Filminstruktør Christoffer Boe har været med et filmhold i alle syv verdensdele og optaget en film om menneskets grundvilkår, fra fødsel til død og fra kærlighed og tro til angst, tab og rationalitet. Filmen vises på et gigantisk lærred, og omkring det bygges udstillingen op. Filmby Aarhus og Moesgaard arbejder sammen om udstillingen, og Zentropa producerer.

27. - 29. april

Teater. Tree of Codes. Jonathan Safran Foers værk vækkes til live på scenen med musik af Jamie xx, i en scenografi af Olafur Eliasson og med Wayne McGregor som koreograf. Det lyder hot.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

4. - 7.maj.

Beat. Spot. Spot er stadig begivenheden, hvor man i musikbyen Aarhus på vegne af hele landet sætter spot på nye talenter. Det er her, det sner for første gang, og det vil Kulturbyen ikke kunne rokke ved. Med 200 koncerter og events er Spot en oplagt integreret del af et kulturår, hvor den rytmiske musik vist ikke er tiltænkt den kulturelle førertrøje i festivitassen. Hvem spiller på Spot 17? Ja, det vil vise sig, men de er med garanti nye, danske og på vej frem i støvletterne.

12. - 14. maj

Film. Film i skoven. I Aarhus er filmen helt ude i skoven. Nærmere betegnet Riis Skov, hvor træerne kommer til at udgøre rammen om en temmelig usædvanlig biografoplevelse. Kom maj du søde milde, skal Riis Skov fortrylles med film og fortællekunst. I løbet af tre forårsdage vises de bedste børnefilm, både klassikerne og forpremierer på nye film. Der vises også nye film lavet af børn i Aarhus. Dertil kommer workshops, levende musik, mad og ’magiske oplevelser’ for børn og deres familier.

Fra 24. maj

Teater. Røde Orm. Det Kongelige Teater, Moesgaard Museum og Aarhus 2017 er gået sammen om en kæmpe udendørsforestilling ved Moesgaard Museum. Det her bliver i alt fald folkeligt.

9. - 11. juni

Radiohead med Thom Yorke i forgrunden gav koncert på Orange scene ved Roskilde festivalen.

Radiohead med Thom Yorke i forgrunden gav koncert på Orange scene ved Roskilde festivalen.

Beat. NorthSide. Med NorthSide har Aarhus omsider fået den store musikfestival, man længe har følt burde være en selvfølgelig. Med Radiohead og Frank Ocean øverst på plakaten er coolfaktoren i top og navnene af en kaliber, så NorthSide i 2017 ligner et godt bud på årets festivalfuldtræffer. Hvilket ville være en ganske passende måde at markere Kulturbyen på. Det sker i Ådalen.

16. - 22. august

Opera. Brødre. I løbet af kulturbyåret forvandles tre af Susanne Biers film til en opera, en danseforestilling og en musical. De tre film er ’Brødre’, ’Efter brylluppet’ og ’Elsker dig for evigt’, og operaen lægger ud, når ’Brødre’ får sin uropførelse som nyskrevet sangkunst skabt af et nordisk hold. Den 37-årige islandske komponist Daníel Bjarnason skriver musikken, svenske Kerstin Perski står for librettoen, og Kasper Holten instruerer i et format, der med en varighed på bare 90 minutter – foruden en pause – svarer mere til biografens verden end til operaens normer.

26. august.

Arkitektur. Europa i herregårdene i Østjylland. Guidet bustur præsenteret af Herregårdsmuseet Gammel Estrup vil vise den fine kulturarv med snoede spir bag brede voldgrave. Historikere fra Dansk Center for Herregårdsforskning vil pege på herregårdenes internationale forbindelser: I arkitektur, i parker og haver, i indretning og i kultur og dannelse repræsenterer herregårdene den nyeste europæiske mode og stilretninger.

28. august

Film. Nye Stemmer Gellerup. Først lærer man filmhåndværket. Så kan man fortælle sin historie. Unge i alderen 18-30 år fra Gellerup, Bispehaven og Aarhus V har på en workshop startet i 2015 fået muligheden for at sætte deres liv og sted på filmlandkortet. Det er Aarhus Filmværksted, der står bag forsøget på at give ghettoen nye stemmer. Den daglige leder har været instruktøren Chadi Abdul-Karim. Resultaterne vises i Øst for Paradis.

September

Film. Dissidenterne. Altiero Spinelli og Ernesto Rossi hed to italienske fanger, der på øen Ventotene midt under Anden Verdenskrig udfærdigede Manifesto di Ventotene. Det gik kort og godt ud på, at fremtiden stod og faldt med udviklingen af et fredeligt samarbejde imellem de europæiske lande. Men hvordan ligger landet i dag, hvor EU-skepsis, nationalisme og flygtningekrise river og flår i det europæiske fællesskab? Hvem er i denne situation dissidenterne, der går på tværs af deres regeringers ønsker, og hvad vil de? Med ’Bridgend’-instruktøren Jeppe Rønde som styrmand giver en række instruktører fra forskellige EU-lande deres bud med kortfilm inspireret af Ventotene Manifestet. Det sker på ’O’ Space.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

11. - 15. september

Arkitektur. Rising Architecture Week. Gennem debatter, hvor professionelle møder lægfolk, ser Rising Architecture på fremtidens sociale udfordringer, nye byggematerialer, og hvordan bystrukturer vil ændres af den teknologiske udvikling.

18. november

Beat. Anohni. At der kan være håb i at udtrykke håbløsheden, er et klassisk kunstnerisk paradoks, som Anohni understreger på ’Hopelessness’. Et album, som handler om det økologiske sammenbrud, dronekrig m.m., men gør det med en kunstnerisk gennemslagskraft, som har kendetegnet Anohni alias Anthony fra Anthony & the Johnsons fra første færd. Anohni er officiel i Aarhus 2017 og den kunstneriske resideren vil kulminere ved en enkelt koncert sidst på året. 18. november vil Anohni sammen med Aarhus Symfoniorkester opføre en koncert, der nok skal vække genklang over land og by. Det sker i Musikhuset.

Kilde: Aarhus 2017’s officielle program

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden