Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tusinder af børn deltager i tyvstarten af kulturhpovedstandes åbning, her i Musikhuset Aarhus.
Foto: Ivan Riordan Boll

Tusinder af børn deltager i tyvstarten af kulturhpovedstandes åbning, her i Musikhuset Aarhus.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusinder af børn tyvstarter kulturhovedstaden

Tusinder af trænede og utrænede kunstnere fra halvandet år og op synger Aarhus 2017 i gang inden den officielle åbning i morgen. Det handler om fællesskab - og små som store ønsker.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En flok forældre står og venter med varm kaffe og termokander. Lidt før halvti kommer den første flok fra Børnehuset Trolle på Trøjborg i Aarhus, få minutter efter kommer dagplejer og andre børneinstitutioner, og med hjælp fra en guitar og en voksen forsanger stemmer børnene i med deres egen hjemmekomponerede sang om fuglene, der flyver til landet med børneønsker og drømme.

Over resten af Region Midtjylland følger tusinder af børn trop dagen igennem: EUs kulturhovedstad i år, Aarhus, har fået kommunerne med på at tyvstarte året med en særlig børneåbning inden den officielle ceremoni med dronning og ambassadører i morgen. Fra Ringkøbing i vest til Aarhus i øst synger og spiller børn dagen igennem om Ønskelandet - stedet, hvor børns drømme kan gå i opfyldelse.

I Holstebro stimler op mod 800 børn sammen på Slagteriet for at synge og danse. I Skive laver 1500 børn bodypercussion-koncert på Kulturcenter Limfjord. På Samsø går alle øens børn morgentur ved Kanhave Kanalen, før de synger deres ønsker ud, i Odder tropper 2300 børn op for at løfte taget på Vita Park, og her på Trøjborg i Aarhus synger og hopper de yngste på bydelens torv .

Astrid Guldhammer, som er tovholder på Aarhus Kommunes del af projektet, lægger vægt på, at den musikalske børneåbning via skoler og vuggestuer når ud til alle børn.

»Også de børn, der ikke ellers ville få at vide, at der er kulturår, bliver en del af kulturhovedstaden på den her måde«, siger hun.

Og på Trøjborg har lederen af bydelens fælles kulturværksted aldrig været i tvivl om, at Trøjborg Dagtilbuds mange børn skulle være med.

»Vi vil gerne være en del af det her kæmpemæssige fællesskab«, siger Ulla Steen Christiansen.

»Der er noget stort over, at tusinder af børn gør noget sammen.

Små som store børn er en tydelig del af bybilledet her op til 2017-ceremonien. Der danses i bassinet foran Musikhuset, på Aros slæber børn celloer rundt og spiller 'Lille Peter Edderkop', og på pladsen foran Musikskolen stiller pludselig et kor på 260 børn op og synger. Seks busser fulde af børn er startet tidligt om morgenen fra Dybbøl-Skolen i Sønderborg - byen, der også gerne ville have været kulturhovedstad, men tabte til Aarhus.

»Vi er de gode tabere, der kommer herop og synger for jer«, som en af korlederne siger, mens en musiklærer forsøger at få børn fra 4., 5. og 6. klasse til at koncentrere sig om stemmetræning.

Byens unge talenter er med

Inden for i Musikhuset øver 250 børn og unge fra byens musik-, teater- og balletskoler inden eftermiddagens første opførelse af Aarhus Musikskoles satsning, forestillingen »Flaskepost til fremtiden«. Den skal blandt andet opføres for dronning og ambassadører ved det officielle åbningsshow. En meget lille pige med meget store støvler og en lidt større violin sætter instrumentet til kinden nede på scenen og sætter i med Beethovens 9. I garderoberne ude bagved får en 10-årig korsanger, Marie Sandberg Madsen, sat hår, inden hun skal på scenen.

»Det er vildt med alle dem, der er med i det her. Der er en følelse af fællesskab«, siger hun.

En af 2017-åbningens unge stjerner, sangeren Luna Ersahin på 21, der både deltager i en af vikingebådene i lørdagens åbningsceremoni, og som synger sin danske version af en tyrkisk folkevise i 'Flaskepost til fremtiden', tager imod i egen garderobe, udlånt af Musikhuset til lejligheden.

»Det her er fantastisk at være med til, og jeg tror, at også de yngste, der er med, på et underbevidst plan kommer til at føle sig som en del af noget større«, siger hun.

Musikskolens leder sidder på en af de bageste rækker i mørket og overværer prøven.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange tror ikke, at der kan være en kunstnerisk værdi i noget, børn laver. Men hør lige! De har skrevet det hele og synger og spiller selv. Er de ikke fantastiske?« spørger han.

Tilbage på Trøjborg lægger en lav formiddagssol et varmt lys over børn og flyverdragter og hjemmelavede fugle.

»Vi tager til Øøøøøønskeeeeeeeelandet«, skråler flokken, de yngste med et par stavelsers forsinkelse.

Det handler om børns håb og drømme for en lys fremtid, men der er også plads til mere konkrete ønsker.

»Jeg ønsker mig alt det Lego i hele verden, jeg kan lide«, drømmer 5-årige William.

Den kan legekammeraten ikke stikke, men han vil godt bidrage: Ernst ønsker sig en is.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden