Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Trumps indsættelsesceremoni fredag blev gennemanalyseret af eksperter, der på tv forudså dommedag med Trump som præsident. En stærk kontrast til lørdagens åbningsceremoni i anledning af at Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad 2017.
Foto: Jim Bourg

Trumps indsættelsesceremoni fredag blev gennemanalyseret af eksperter, der på tv forudså dommedag med Trump som præsident. En stærk kontrast til lørdagens åbningsceremoni i anledning af at Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To tv-trasmitterede åbnings­ceremonier bød på livsglæde, håb og dystopi

I fredags blev Donald J. Trump indsat som præsident i USA, og i Aarhus lød startskuddet for Kulturby 2017.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så vidt vides har ingen af de danske universiteters samfundvidenskabelige fakulteter et Institut for Undergangsteori og Apokalyptiske Studier under deres ellers vidtfavnende vinger.

Men det var måske en idé at få etableret et sådant, for det ser ud, som om kandidaterne ville få rigeligt at bestille. Der er bud efter folk med evnen til velargumenteret og teoretisk underbygget at male fanden på væggen.

Det har hele den vestlige verdens tv-kanaler været et lysende eksempel på de seneste par dage – op til, under og efter indsættelsen af Donald Trump som USA’s 45. præsident fredag. Krig, hungersnød og åndelig forarmelse er blot nogle af de konsekvenser, manden med hentehårets regimente kan risikere at få – og diverse civilisatoriske dårligdomme, vi i forvejen døjer med, vil med stor sandsynlighed blive værre. Hvis man vel at mærke skal tro den hird af Washington-ologer, Hvide Hus-eksperter og USA-kendere, der er kaldt til studierne.

Og mand, hvor bliver der analyseret igennem alle vegne. Ikke en gestus, ikke en kunstpause, ikke en detalje forbliver ufortolket. Så vi kan se frem til nogle år med nøje granskning af Donald Trumps levned og meninger. Ingen sten vil forblive uvendt.

Og går det tjept med stiftelsen af uddannelsen til cand.dommedag., vil de første kandidater kunne kommentere muligheden for genvalg af Trump med kendermine.

Magiske Aarhus

Heldigvis er der også lidt mere håbefulde takter i æteren disse dage. For Aarhus blev taget i ed som Europæisk Kulturhovedstad 2017, og det skete ved en intet mindre end magisk smuk ceremoni, som blev transmitteret og kommenteret behørigt på DR 1.

Det var en fejring af kunsten og kulturens mulighed for at forbedre, som vi var vidner til. Og man fornemmede en gevaldig vilje til at engagere byens indbyggere i projektet – i grel modsætning til da København var kulturby i 1996, da det i langt højere grad handlede om Schein end Sein, og hvor københavnerne allernådigst kunne få lov til at agere tilskuere til spektaklerne, hvis der altså var ledige pladser, da vip-kortene var delt ud.

Og således afspejlede medierne den afvigte weekend den evige vaklen mellem lys og mørke, mellem desperation, afmagt og håb, som tilsammen udgør tonerne i eksistensens akkorder.

Og man kunne så vælge mellem enten at rive sig i håret som en anden shakespearesk tragiker – eller at komme videre. Aarhus peger i én retning, dommedagsteoretikerne i en anden. Man kan selv vælge og så se, om rødbede eller asier passer bedst.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden