Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aarhus Stories: Drabelige vikingeslag og pestens ofre ruller over Aarhus Domkirkes mure de kommende  aftner som led i Aarhus 2017.
Foto: Foto: Asger Christiansen

Aarhus Stories: Drabelige vikingeslag og pestens ofre ruller over Aarhus Domkirkes mure de kommende aftner som led i Aarhus 2017.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pest og sværdslag på Domkirken: Den Gamle By fortæller byhistorie på kirkemuren

Den Gamle By og Filmby Aarhus fortæller sammen med kulturhovedstaden Aarhus' byhistorie. Det sker med animationsfilm på Domkirkens mure.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en flad onsdag aften, klokken er næsten 22, og der blæser en isnende vind over Bispetorvet her midt i Aarhus.

Alligevel står omkring 100 aarhusianere parat med blikke og mobilkameraer rettet mod Domkirken foran os: Den Gamle By, der snart åbner et underjordisk museum for Aarhus bys historie, serverer i anledning af kulturhovedstadsåret smagsprøver i form af animationer og filmklip, projiceret op på Domkirkens sydside.

Da kirkeklokkerne slår, begynder showet.

Bogstav efter bogstav springer frem og danner ordene ’Aarhus Stories’, som showet hedder, musikken sætter i, og en tidsmåler spoler os tilbage til 800-tallet, hvor de første vikingeskibe lagde til i byen.

Med et bliver hele Domkirken grønlig, og billeder af vikinger og sværd toner frem. Forbipasserende drejer nakken og stopper op, og nogle minutter efter er vi nået til middelalder med pest og lig på lig, der bunkes op.

I løbet af 25 minutter får vi med lys, lyd og billeder fire nedslag i byhistorien, fra vikingetid og middelalder til industrialisering og en by med vokseværk og frem til i dag. Og derefter en afstikker ud til 2050, hvor M2 Film og Den Gamle By forestiller sig droner og aarhusianere flyvende rundt i vindueshøjde.

Wouw, hvisker en pige foran mig, da kirkens mure bliver pink sådan cirka et sted omkring 1482.

Teaser for nyt bymuseum

Og da vi når til 1945 oplever de, der har hørt bedsteforældre eller forældre fortælle om besættelsen, en stille rislen ned ad ryggen, da den historiske BBC-stemme igen, her næsten 72 år senere igen bekendtgør: ’I dette øjeblik meddeles det, at Montgomerey har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London...’.

Den moderne historiefortælling udgør en teaser for Aarhus’ nye bymuseum, der åbner i Den Gamle By 12. april under titlen: ’Aarhus fortæller’, men showet, der er blevet til i et samarbejde mellem Filmby Aarhus, Den Gamle By og Aarhus 2017, er også en del af kulturhovedstadens officielle program.

I de lokale medier har der været efterlysninger af Aarhus 2017-events uden for koncert- og teatersalene, og den store friluftsevent udgør en form for kulturhovedstadens svar poå kritikken.

Efter at den sidste billedfortælling toner ud, giver folk sig spontant til at klappe, inden de trækker væk i mørket, og credits og rulletekster flimrer af sted deroppe et sted mellem røde mursten og gotisk arkitektur.

Den Gamle By anslår, at ’omkring et par tusind’ mennesker havde forladt sofaerne for at komme ud og se de første tre shows onsdag aften.

»Det var dejligt at se så mange folk tage så godt imod det, for vi vil jo rigtig gerne formidle historie, samtidig med at vi kan give folk en oplevelse«, siger museumsinspektør Martin Brandt Djupdræt.

I aften ifører den gamle kirke sig igen biografgevandter med ’Aarhus Stories’ kørende tre gange, klokken 20, 21 og 22. Fredag og lørdag forlænges showet med 10 minutter og kører klokken 21, 22 og 23 med livemusik af blandt andre komponisterne bag showet, DJ Static og Nicolai Absalon.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden