Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tina Thomsen tager for sig af kulturtilbuddene i Aarhus.
Foto: Privatfoto

Tina Thomsen tager for sig af kulturtilbuddene i Aarhus.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»At Aarhus er kulturhovedstad får mig til at spidse ørerne for årets kulturprogram«

Aarhusianeren Tina Thomsen oplever, at alle de kulturelle institutioner hæver niveauet i Aarhus i kulturhovedstadsåret. Hun håber det niveau fortsætter, når 2017 er slut.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kører man ud ad Aarhus Strandvej, fortsætter ad Oddervej gennem Højbjerg og drejer ind, når man rammer ringvejen, rammer man også Skåde, hvor Tina Thomsen er født og opvokset.

Hun var ung, dengang Aarhus var den »fede by« med Levi’s-bukser og læderjakker, og musikken blomstrede.

I dag bor hun stadig i Aarhus. Dog lidt mere centralt over for Marselisborg Gymnasium, hvor hun i øvrigt selv gik. Hun er med andre ord en ægte aarhusianer, og det er netop som sådan, at hun i dagens stafetinterview svarer på det spørgsmål, som den nye administrerende direktør på Aarhus Teater, Allan Aagaard, har stillet hende:

»Hvordan min interesse for kulturlivet bliver påvirket, nu hvor Aarhus er kulturhovedstad? Altså, byer har for mig at se opture og nedture, og jeg tror, at 2017 kan blive året, hvor Aarhus kan blive kulturelt genfødt. Man mærker tydeligt, at byen tager det her seriøst, og derfor betyder det også noget for mig som borger«, siger hun.

Tina Thomsen arbejder med at udvikle bymiljøer, aktuelt med Nicolinehus-projektet på Aarhus Ø, og derfor kan hun se, at kulturhovedstadsåret åbner en masse muligheder og samarbejder på tværs af byens institutioner.

»Det er ikke, fordi folk pludselig arbejder helt anderledes, men det virker, som om de forskellige institutioner løfter niveauet lidt, og der er blevet skabt nogle samarbejder, der nok ikke var blevet skabt, hvis ikke Aarhus havde været kulturhovedstad. Jeg sidder for eksempel i bestyrelsen for organisationen ’Sager der samler’, der i september holder folkemødet: ’Rethink Activism’. Borgmesteren flytter i den periode ned til folkemødet og laver et alternativt rådhus. Det tror jeg ikke ville være sket ellers«, siger hun.

Forventningerne vokser

Men har dine egne kulturvaner ændret sig, nu hvor Aarhus er kulturhovedstad?

»Jeg er nok en lidt elitær kulturforbruger, for jeg er ofte til kulturarrangementer, og der er generelt ingen af byens museer eller koncertsteder, der er mig fremmed. Jeg vil også kalde mig en kritisk kulturforbruger, for det er ikke, fordi jeg bare ser alt, der kommer. Men det, at vi nu kalder Aarhus kulturhovedstad, gør, at jeg spidser ører over for årets program de forskellige steder på en anden måde end ellers«.

Tina Thomsens mand er billedkunstner, så hun følger også med i den kulturelle udvikling på internationalt plan.

»På den måde er jeg en forkælet kulturforbruger, for jeg rejser rundt og ser alle mulige udstillinger i store dele af verden. Men det har mange mennesker også muligheden for i dag. Vi tager et smut til Berlin, Amsterdam eller New York, og det gør, at vi nok forventer det samme niveau, når vi kommer hjem, og så kan man hurtigt tænke: hold kæft, hvor er her røvkedeligt«.

Men Tina Thomsen ved, at det er nemt bare at stille sig i et hjørne og surmule.

»Og det er også lidt uretfærdigt, for Aros har for eksempel lige åbnet det store projekt ’The Garden’, og det er altså ret fint. Jeg tror, det er nemmere i år at se, hvor godt kulturlivet i byen egentlig er«, siger hun.

Hun håber dog, at det europæiske fokus på smilets by også får Aarhus selv til at kigge ud over sin egen plovfure og hæve niveauet generelt. For man kan hurtigt blive »en lille smule selvtilstrækkelig«.

Stolthed og samhørighed

Ud over at Tina Thomsen får øjnene ekstra op for de kulturtilbud, der er, synes hun også, at udnævnelsen som årets kulturhovedstad bringer en stolthed og en samhørighed til byen, som der måske ikke havde været så meget af.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg oplever, at verden er fragmenteret, og vi aarhusianere har ikke så meget at samles om. Jeg har selv haft lejligheder i både København og Berlin, men Aarhus har altid været min base, og derfor vil jeg også gerne se byen blomstre. Det er svært at samle sig om politik, og vi ser jo ikke engang det samme i fjernsynet mere. Der synes jeg, at den her begivenhed skaber en referenceramme, vi kan samles om på tværs af erhverv, kulturer og politiske overbevisninger«, siger hun.

Nogle vil måske mene, at Aarhus er blevet selvtilstrækkelig med titlen. Hvad tænker du som borger?

»Det gode ved at bære en medalje som denne er, at man løfter barren, og Aarhus har mulighed for at vise alle de kvaliteter, den har. Bagsiden er måske, at man tror, man går fra en stor by til en storby. Og helt ærligt, klap lige hesten: Det tager tid for en by at ændre sig på den måde. Aarhus er ikke bare popmusik og fede cafeer. Der sker virkelig meget for tiden, og byen vil helt sikkert være en anden om 5-10 år fysisk, og hvad angår selvforståelsen, men ikke allerede i 2018, bare fordi vi har været kulturhovedstad«, siger Tina Thomsen.

»Vi skal huske at fortsætte den gode udvikling, for det tager tid at udvikle sig fra teenager til voksen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden