Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

I tv-programmet 'Min fede træner' skal fire overvægtige danskere tabe sig med hjælp fra fire kendisser. Men programmet bliver nu kritiseret for at stigmatisere overvægtige. Foto: Tv3
Foto: TV3

I tv-programmet 'Min fede træner' skal fire overvægtige danskere tabe sig med hjælp fra fire kendisser. Men programmet bliver nu kritiseret for at stigmatisere overvægtige. Foto: Tv3

Kultur

Sundhedsekspert: 'Min fede træner' stigmatiserer folk med ekstra kilo på sidebenene

'Min fede træner' havde premiere onsdag aften. Nu kritiserer ekspert programmet for at bidrage til stigmatiseringen af overvægt i vores samfund.

Kultur

Allerede inden TV3's nyeste program 'Min fede træner' rullede hen over skærmen onsdag aften, havde programmets koncept givet anledning til et mindre oprør på de sociale medier.

Brugere kritiserede blandt andet programmet for at være en hån mod folk, der vejer for meget, og for generelt at have en manglende forståelse for, hvordan det er at gå rundt med ekstra kilo på sidebenene.

Kort fortalt er programmets koncept, at fire kendte danskere skal tage på i vægt for at finde ud af, hvordan det er at være overvægtig. Derefter skal de tabe sig igen sammen med fire overvægtige deltagere, som har meldt sig til programmet i håb om at tabe sig.

Nu har programmet haft premiere, og kritikken fortsætter. Ifølge cand. scient og vanecoach Morten Elsøe hjælper programmet nemlig ikke til at bekæmpe overvægt - tværtimod bidrager det i høj grad til den stigmatisering af overvægt, der allerede eksisterer i vores samfund.

Psykologiske faktorer bliver overset

Programmet taler nemlig ind i ideen om, at den enkelte person har ansvar for sin egen overvægt. Men ifølge Morten Elsøe er den opfattelse usand. Der kan nemlig være mange andre årsager til overvægt, som ikke handler om det personlige ansvar.

»Overbetoningen af det personlige ansvar for overvægt er helt centralt for den fedmestigmatisering, der eksisterer. Folk tænker: Hvorfor tager de sig ikke bare sammen? Men i virkeligheden er der en kæmpestor kompleks, primært psykologisk drevet årsagsrække til, at man bliver overvægtig eller fed.«

Faktorer, som fastgroede vaner og andre psykologiske faktorer, der ofte er hovedårsagerne til, at vi bliver overvægtige, bliver dermed stort set overset i programmet - i hvert fald indtil videre.

»Man bliver ikke anorektiker, hvis man stopper med at spise«

Derfor kan det umiddelbart være svært at se, hvordan de fire kendte personer kan sætte sig ind i, hvordan det er at være overvægtig blot ved at tage 10-15 kilo på. »Man bliver heller ikke anorektiker, hvis man stopper med at spise. Det er en psykisk lidelse, som starter på en anden måde«, siger Morten Elsøe og uddyber:

»Man kan ikke sammenligne folk, der altid har været slanke, med folk, der næsten altid har været overvægtige. Der er så mange ting, der er forskellige. Der kan både være en masse fysiologiske ting og alle de vaner, vi har fået med hjemmefra«, siger Morten Elsøe.

Der er altså flere elementer, der ikke umiddelbart tages højde for i 'Min fede træner'. En af dem er vores vaner, som er en form for adfærdsafhængighed - og når folk spiser for meget, er det ofte for at fjerne nogle negative følelser.

Derudover kan man være uopmærksom spiser, hvilket betyder, at man simpelthen ikke lægger mærke til, hvad og hvor meget der kommer indenbords. Ifølge Morten Elsøe er det derfor en misforståelse, at den enkelte har et frit valg i forhold til at ville tabe sig.

»At sige, at alle folk har frit valg i forhold til at gå eller løbe en tur, passer ikke. Det er en illusion, for folk har varierende grader af det frie valg. En, der aldrig har haft en positiv kropsoplevelse og hader at bevæge sig, og så en, der elsker at bevæge sig, har ikke det samme frie valg. Det kræver umenneskelig viljestyrke fra den ene og ingen viljestyrke fra den anden. Der er ikke lige stor frihed i det valg.«

Kritikken er »skudt helt forbi«

For at kunne sætte sig ind i, hvordan det er at være overvægtig, må man altså, ifølge Morten Elsøe, medtage de psykologiske faktorer, som i øvrigt også er væsentlige at tage fat på, hvis man vil have succes med sit vægttab på længere sigt.

Men det er programchef på TV3 Kenneth Kristensen ikke enig i. Han mener, at kritikken er »skudt helt forbi«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Programmet handler om, at trænerne skal få en øget forståelse for, at det er svært at være overvægtig. Og så er det egentlig lige meget, hvorfor de er overvægtige. Jeg er ikke ekspert på området, så jeg vil ikke udtale mig om årsagerne til, at folk er blevet overvægtige«, siger han og understreger vigtigheden i, at præmissen for programmet er klar.

»Det er vigtigt for os, at folk forstår præmissen for programmet, som jo netop er at hjælpe fire danskere, der kæmper med overvægt. Det gør vi ved hjælp af fire kendte personligheder, der hver især lever af at bruge deres kroppe og gennem programmerne gør alt det bedste, de kan, for at hjælpe de fire deltagere med at tabe sig«.

Derudover siger Kenneth Kristensen, at det også er vigtigt for forståelsen af konceptet, at man ser alle programmerne.

»Jeg vil ikke gøre mig klog på, hvorfor folk bliver overvægtige, det er der en masse andre, der kan gøre. Men man kunne jo forestille sig, at vores trænere også kommer på en rejse, og jeg vil gerne appellere til, at man ser alle programmerne, inden man sætter to streger under et facit, som, jeg synes, er forkert«.

'Min fede træner' sendes hver onsdag kl. 20 på TV3.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce