Dorthe Nors brød igennem i udlandet med sine noveller. Nu har hun succes med sin seneste roman.
Foto: Kirsten Klein/Gyldendal

Dorthe Nors brød igennem i udlandet med sine noveller. Nu har hun succes med sin seneste roman.

Kultur

Dansk forfatter er i finalen om prestigepris

46-årige Dorthe Nors kom torsdag aften et stort skridt nærmere The Man Booker International Prize og små 450.000 kr. for sin roman 'Spejl skulder blink'.

Kultur

Forfatteren Dorthe Nors kan være på vej til sit helt store gennembrud. Hendes roman 'Spejl skulder blink' er på shortlisten til The Man Booker International Prize. Prisen gives for skønlitteratur, som er udkommet i en engelsk oversættelse.  I alt seks bøger er i finalen om den prestigefyldte pris på små 450.000 kr. Hvis Dorthe Nors bliver kåret som vinder 14. juni, skal hun dele prisen med oversætteren Misha Hoekstra.

I sine første år blev den internationale pris uddelt hvert andet år og givet for et helt forfatterskab. Sidste år blev prisen dog ændret, så den nu uddeles årligt og gives til værker, der er oversat til engelsk. I 2016 vandt den sydkoreanske forfatter Han Kang med 'The Vegetarian', og alene i den engelske udgave har bogen i dag rundet et salgstal på 160.000 eksemplarer.

Hidtil har Dorthe Nors fået mere litterær anerkendelse end store salgstal uden for Danmark. Hun har fået stor opmærksomhed for at have fået trykt noveller i det amerikanske magasin The New Yorker, og bøger som 'Kantslag' og senest 'Spejl skulder blink' har fået flotte anmeldelser i internationale medier. Den økonomiske succes kan komme som en ekstra bonus, hvis hun vinder den aktuelle pris.

Tunge konkurrenter

Forfatteren har dog fem alvorlige forhindringer, før hun kan stå med prisen, for konkurrenterne i finalefeltet er hentet i den tunge ende af den litterære verden.

Blandt de prominente navne er David Grossman fra Israel, som har fået fremragende anmeldelser for sin roman 'En hest kommer ind på en bar'. Indstillet er også hans landsmand Amos Oz, som ikke sjældent nævnes som et emne for en nobelpris. Han er indstillet for romanen 'Judas'.

Derudover er indstillet Samantha Schweblin fra Argentina for romanen 'Fever Dream', og Mathias Enard fra Frankrig, hvor forfatteren vandt Prix Goncourt for den indstillede roman 'Compass'. Den sidste i finalefeltet er den norske forfatter Roy Jacobsen, som også her i landet har høstet stor hæder for romanen 'De usynlige'.

Dorthe Nors roman 'Spejl skulder blink' fortæller historien om en kvinde, hvis forsøg på at finde sig selv i livet læserne blandt andet følger gennem hendes lettere kiksede kamp for at få kørekort i en alder, som nogenlunde svarer til forfatterens egen. Hun er født i 1970.

Godt og mindre godt

Romanen har herhjemme fået rigtig gode anmeldelser i de fleste medier. I Berlingske fik bogen topkarakter, og litteraturredaktør Søren Kassebeer kaldte den mesterlig. I Kristeligt Dagblad var der også seks stjerner, og Nils Gunder Hansen mente, at Nors havde skrevet 'den lille, store danske roman'. Bogen har også fået flotte anmeldelser i internationale medier.

Mest forbeholden herhjemme var nok anmelderne i Information og Politiken. Her i avisen skrev Lilian Munk Rösing: 'Jeg kan ikke helt komme af med smagen af chick lit for 40-årige, strammet op med litterære ledemotiver, som så til gengæld bliver for tunge'.

I Information skrev Lone Nikolajsen: 'Det er ikke nødvendigvis et litterært problem, det handler ikke om, hvorvidt Dorthe Nors er dygtig til at skrive. Hun kan såmænd sit kram, for at sige det lidt jysk. Men den her tanke om ensomheden som en forudsætning for frihed og autenticitet er en stærk tanke i 'Spejl skulder blink' og en tanke, jeg har et problem med. Ergo har jeg et problem med bogen. Hvis helvede skal være de andre – hvad helvede som bekendt er i mange mesterværker – skurrer det, at stemningen i romanen samtidig er så lun og jovial. Det er som om, romanen hepper for hårdt på hovedpersonens sentimentale forestillinger om puddersukkermaddernes Jylland'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce