Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Oprindeligt var Den uendelige bro et midlertidigt værk til Sculpture by the Sea i 2015.
Efter massivt folkeønske har Aarhus Kommune nu rejst broen igen og rustet den som permanent bro.    
Foto: Mathias Svold
Foto: Mathias Svold

Oprindeligt var Den uendelige bro et midlertidigt værk til Sculpture by the Sea i 2015. Efter massivt folkeønske har Aarhus Kommune nu rejst broen igen og rustet den som permanent bro. Foto: Mathias Svold

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den uendelige bro får lov at blive stående

For to år siden rejste en cirkelrund bro sig ved en af Aarhus' strande. Folk elskede den, men den blev pillet ned. Nu har kommunen rejst broen igen, og denne gang bliver den stående.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var kærlighed ved første blik, da 'Den uendelige bro' i 2015 blev stillet op som midlertidigt kunstværk ud for Varna-palæet i Aarhus: Aarhusianerne kastede sig over den 190 meter lange cirkelvandring, som var arkitekterne Johan Gjøde og Niels Povlsgaards bidrag til den udendørs kunstudstilling, Sculpture by the Sea.

Folk vandrede ud over Aarhus Bugten i de lyse sommernætters uendelighed, og da kunstudstillingen lukkede, og broen blev taget ned, rejste der sig et spontant folkekrav om at få broen tilbage og gjort permanent.

Nu står den der igen, netop indviet, og denne gang bliver den stående. Med den begrænsning i den cirkulære uendelighed, at den vil blive taget ned hvert efterår og sat op igen hvert forår.

Med indvielsen i denne uge har Aarhus kommune opfyldt et lokalt ønske om at få Den uendelige bro op at stå i kulturhovedstadsåret, hvor særlig mange sommergæster ventes til byen.

Cirkelbroen med en diameter på 60 meter har været omtalt i udenlandske aviser og arkitekturtidsskrifter, den blev i sin tid kåret som Børnenes Favorit på udstillingen, og Aarhus' stadsarkitekt, Stephen Willacy, har over for Politiken omtalt broen som »et bevis på, hvad arkitektur kan, når det er oppe på den helt store klinge«.

Historien om broen

Arkitekt Johan Gjøde fik oprindeligt ideen til broen i 2009 på den første af de i alt fire Sculpture by the Sea-udstillinger, som var forløbere for dette års omfattende inden- og udendørs ARoS-udstilling og kulturhovedstadsflagskib »The Garden«. Mens arkitekten dengang vandrede fra værk til værk på stranden, undrede han sig over det, han så:

»Flere af værkerne så ud som om, de bare var lavet hjemme på værkstedet og kørt ud i skoven, og jeg kunne ikke lade være at tænke, at man måtte kunne få mere ud af det fantastiske sted«.

Han og partneren, Niels Povlsgaard, begyndte at lave skitser til en bro, der kunne »udgøre en ramme om panoramaet med skovene, bugten, byen og kigget over til Helgenæs på den anden side«. Løsningen blev et cirkelslag, som ville tvinge folks blik rundt og give dem flere scenerier end den typiske strandtur, hvor man har én horisont.

Broen var tænkt som en permanent Aarhus-lokation, men planerne blev ikke realiseret i første omgang.

»Vi tog kontakt til kommunen og flere fonde, men der var ikke rigtigt bid. Projektet faldt på tilladelser på et sted, der ligger både i kystzone, i fredsskov og ved et åløb. Og så var det også dyrt at få noget op at stå i den skala«.

En arkitektmodel af den runde bro endte på væggen i tegnestuen, men under en oprydning enedes Johan Gjøde og Niels Povlsgaard om at give broen et sidste forsøg. De opdagede, at Sculpture by the Sea netop havde sidste frist for projekter til 2015-udstillingen, og de sendte ind - og fik ja. Tømmerlærlinge og sceneriggere opførte den midlertidige bro i billigt fyrretræ, og den blev et tilløbsstykke fra dag 1.

I to år har broen været et minde om noget, der stod en enkelt sommer. Nu er den midlertidige trækonstruktion blevet opgraderet til permanent dansk regn og bølgegang med over 4 km vejrbestandige lærkeplanker og 333 meter rør, der er banket ned i havbunden. Den nødvendige tilladelse fra Kystdirektoratet er på plads, og kommunen har bevilget de omkring 1,65 millioner kroner, som fuldmægtig Per Dahl Pedersen fra kommunen anslår, at broen vil koste, når sidste rør er justeret.

Bevæger man sig ud langs Aarhus' sydstrande ser man nu på lang afstand træinstallationen kurve sig ud i vandet, ofte befolket af små vandrende eller løbende silhouetter.

På stedet har der tidligere været en anløbsbro. Cirklen er sluttet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden