Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Aarhus er Europæisk Kulturby 2017. I baggrunden ses regnbuen på kunstmuseet Aros.
Foto: Boll Ivan Riordan

Aarhus er Europæisk Kulturby 2017. I baggrunden ses regnbuen på kunstmuseet Aros.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aarhus 2017 visker kommuneskel ud

Et nyt samarbejde på tværs af kommuneskel er vokset ud af kulturhovedstadsåret, vurderer omegnsborgmestrene rundt om Aarhus.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For de fleste betyder kulturhovedstad et optog gennem gaderne, kunst under åben himmel, vikingeteater på taget af Moesgaard Museum ... Men for de midtjyske borgmestre omkring Aarhus og kulturhovedstaden giver Aarhus 2017 også en langt mere vedvarende fordel: Et nyt samarbejde på tværs af kommuneskel og rådhusmure.

Det siger ni midtjyske borgmestre i en rundspørge, Politiken har foretaget.

Borgmestrene i alle Aarhus’ 18 omegnskommuner er blevet spurgt, hvad de får ud af kulturhovedstadsåret, og de ni borgmestre, der har svaret, fortæller samstemmende om økonomiske fordele – en enkelt kommune får således sine investeringer i »regionshovedstaden«, Aarhus, mere end fem gange tilbage. Men ud over turisme, branding og andre gevinster, der kan måles i cool cash, oplever borgmestrene, at et tydeligt voksende samarbejde fra kommune til kommune vokser ud af kulturhovedstadsåret.

Hedensteds borgmester, Kirsten Terkilsen (V), mener ligefrem, at det »stærke regionale samarbejde« er kulturhovedstadsårets største force.

»Vi har aldrig før oplevet sådan et samarbejde på kryds og tværs mellem kommunerne«, skriver hun.

Syddjurs Kommunes borgmester, Claus Wistoft (V), skriver tilsvarende, at kulturhovedstadsårets største force er »fællesskabet«. Og de to får opbakning fra kollegerne i rundspørgen:

Når den ene kulturchef holder møde med den anden, og den tredje kulturinstitution inviterer den fjerde eller femte ind i et fælles kunstprojekt, samles kræfterne. Og så bliver der plads til noget mere ambitiøst, end én kommune ville kunne klare alene, noterer flere borgmestre sig.

I Ringkøbing-Skjern Kommune skriver borgmester Iver Enevoldsen (V) om betydningen af den regionale styregruppe, der er nedsat som del af kulturhovedstaden for at sikre »regional forankring«:

»Der har allerede fra starten af året været en planlægningsproces, som sikrer et videre regionalt samarbejde efter 2017«, skriver borgmesteren

På Politikens spørgsmål om, hvilke varige effekter borgmestrene venter af 2017, henviser den vestjyske borgmester til den »proces om samarbejde«, også efter kulturåret, som kommunerne har aftalt indbyrdes:

»Der er etableret en lang række stærke netværk på kryds og tværs, og det gælder om at sikre rammerne for deres videre udfoldelse, så der samlet set kommer et stærkere kulturliv til gavn for borgerne«.

Netværkene skal arbejde for fælles arrangementer og »større events, som ikke ville kunne løftes af den enkelte kommune«, fortæller Iver Enevoldsen, og den type fælles arrangementer og events vil kunne få »internationalt sigte« og en gennemslagskraft, som små og mellemstore kommuner ville have svært ved at stå med alene, betoner han.

Også i Favrskov oplever borgmesteren, Nils Borring (S), aktiviteter »på tværs af kommunerne, så midtjyderne bevæger sig rundt i hele regionen«. Skanderborgs S-borgmester, Jørgen Gaarde, ser et nyt borgerengagement, som ikke bare gælder lokale kulturarrangementer, men også events på tværs af kommunegrænserne, og Ikast-Brandes borgmester, Carsten Kissmeyer (V), har samme kurs, når han skal svare på, hvad der er kulturhovedstadens største force: samarbejdet på tværs af kommunerne, lyder svaret.

Større armbevægelser

Den spirende fællesskabsfølelse glæder den regionalt ansvarlige i Aarhus 2017, Lene Øster:

»Det er noget, vi har arbejdet målrettet på, og ikke bare en sidegevinst: Det har ligget som en klar ambition, og vi mærker det også selv, når vi mødes med kommuner og kulturinstitutioner. De kender hinanden nu, og Lemvig ved, hvem man skal ringe til i Horsens. Sådan noget har enorm betydning«, siger hun.

Lene Øster nævner syv midtjyske kunstmuseers samarbejde i foråret om udstillingen ’Syv dødssynder’, der fik over 67.000 besøgende til museer i hele regionen.

»Museerne fandt ud af, at man ikke kannibaliserede hinanden, men i fællesskab fik boostet besøgstallene. Og de vil gerne samarbejde igen, fordi det er sjovere, når der er råd til større armbevægelser«, siger Lene Øster.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden