Jeff Bezos fra Amazon, Mark Zuckerberg fra Facebook, Sundar Pichai fra Google og Tim Cook fra Apple vil gerne overtage fremtiden.
Kollage: Lise Mogensen (originalfoto: AP)

Jeff Bezos fra Amazon, Mark Zuckerberg fra Facebook, Sundar Pichai fra Google og Tim Cook fra Apple vil gerne overtage fremtiden.

Kultur

Vi skal turde kritisere de moderne magthavere

Kulturkommentar: Verdens mest magtfulde mennesker går i gummisko og bruger ikke konventionelle magtsymboler - alligevel er der god grund til at være kritiske. Helst på den progressive måde, skriver kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen i sin ugentlige kommentar.

Kultur
FOR ABONNENTER

Vi forbinder ikke normalt mænd i gummisko og T-shirt med verdensomspændende magt. Det er vi ved at lære. I de seneste uger har Politiken portrætteret nogle af verdens mest magtfulde mennesker – Mark Zuckerberg fra Facebook, Tim Cook fra Apple, Sundar Pichai fra Google og Jeff Bezos fra Amazon. Få af dem lader til at eje et slips. Stilen er afslappet og uformel. De ligner yngre mænd, vi møder på gaden. Mænd, der hilser på vennerne med et ’high five’.

Verdens mægtigste mænd omgiver sig ikke med konventionelle magtsymboler. Deres firmalogoer er imødekommende og muntre. Nærmest barnlige. De bruger små bogstaver og runde former, der signalerer, at vi alle er lige. Marc Zuckerberg har for nylig været på turné for at få sig en sludder om fremtiden med almindelige amerikanere.

De bygger milliardpaladser til deres mange tusind medarbejdere, men deres magt manifesterer sig ikke pompøst i traditionel forstand. Her er ingen guldtroner eller enorme skriveborde.

De bygger byer, som deres overvejende unge og kreative medarbejdere aldrig behøver at forlade. Amazons nye hovedsæde i Seattle får plads til over 50.000 medarbejdere. Facebooks nye hovedsæde indeholder verdens største storrumskontor med stifteren i midten. Udefra ligner Apples nye hovedkvarter et rumskib. Indefra kan medarbejderne cykle en tur mellem tusindvis af træer uden at forlade adressen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce