Foto: Jens Dresling
Kultur

55-65 stillinger nedlægges: Sparerunde i DR skal sikre fokus på klassisk public service

Spareplan kommer midt i en gigantisk tillidskrise for DR.

Kultur

DR forsøger nu at imødekomme sine kritikere med en omlægning af mediekoncernen, der skal øge fokus på klassisk public service.

DR's medarbejdere er netop blevet samlet og orienteret af ledelsen om omlægningen, der koster 100 millioner kroner og indebærer, at 55-65 stillinger nedlægges.

»Med planen fokuserer vi endnu mere på dansk indhold«, siger generaldirektøren.

Det betyder blandt andet, at der i fremtiden bliver mindre udenlandsk tv på DR 3. Noget, som blandt andre Dansk Folkeparti har efterlyst. I fremtiden vil der også blive skrevet færre nyheder på DR's netavis. DR forsøger dermed at imødekomme kritikken fra de private medier, som mener, at DR's gratis netavis ødelægger deres muligheder for at tjene penge på netjournalistik.

DR vil generelt fokusere endnu mere på dansk indhold. Det indebærer blandt andet et nyt kulturprogram på hovedkanalen DR 1, som får premiere i 2018.

»Vi foretager de nødvendige op- og nedprioriteringer af vores indhold og aktiviteter for at sikre, at befolkningen også i en endnu mere digital fremtid har adgang til et stærkt og tydeligt public service-indhold«, siger generaldirektør Maria Rørbye Rønn i en pressemeddelelse.

Sparerunden kommer på et tidspunkt, hvor politikere i både rød og blå blok åbner for at skære i DR i forbindelse med forhandlingerne om det medieforlig, der skal træde i kraft ved indgangen til 2019.

Kritikken fra politikere og kommentatorer af DR's ledelse har samtidig været massiv, siden Ekstra Bladet 1. august afslørede, at tidligere mediedirektør Gitte Rabøl var ansat som ekstern mangfoldighedskonsulent med en løn på 2 millioner kroner, det samme hun fik som mediedirektør.

Mens bestyrelsesformand Michael Christiansen har forsvaret lønnen og forklaret, at Gitte Rabøl skulle løfte det »måske vigtigste strategiske projekt« i DR 2017, har hovedpersonen selv sagt op. Den forhenværende mediedirektør er imidlertid ikke den eneste, som har fået en fordelagtig aftrædelsesordning. Også nuværende kulturminister, Mette Bock, fik omkring 2 millioner i aftrædelsesordning, da hun i 2009 selv sagde sin stilling som programdirektør i DR op.

Ifølge Politikens oplysninger er sparerunden blandt andet en udløber af voldgiftssagen om spisepausen i DR, hvor medarbejderne i foråret 2017 vandt retten til at beholde deres betalte frokostpause.

Voldgiftsretten fastslog, at DR's ledelse ikke kunne afskaffe den betalte frokostpause uden overenskomstforhandlinger. Afskaffelsen skulle ellers sikre besparelse på 45 millioner kroner, og de 45 millioner finder DR nu i sparerunden.

Planen indebærer også, at 'Aftenshowet' og awardshowet 'P3 Guld' ikke længere skal produceres internt af DR, men af en producent på det private marked.

Rettelse: Det var den betalte frokostpause og ikke selve frokosten, at DR's medarbejdere vandt retten til tidligere på året.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce