Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Marie Koldkjær Højlund og Simon Kvamm åbnede festugen med en forestilling på Aarhus Teater med en fortolkning af den danske sangskat.

Marie Koldkjær Højlund og Simon Kvamm åbnede festugen med en forestilling på Aarhus Teater med en fortolkning af den danske sangskat.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reportage fra Aarhus festuge: »Det er blevet lidt fisefornemt og svært at få øje på ude i gaderne, men man skal ikke lade være, bare fordi der er kulturhovedstadsår«

I Aarhus frygtede man, at årets festuge ville drukne i den samtidige kulturhovedstad. Men på en rundtur i festugen lod bekymringen til at være taget af.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor er festen?«

Lotte Nielsen, 45 og fra Aarhus, står for enden af Bispetorv i Aarhus og dermed i et af festugens epicentre. Men hun har svært ved at mærke det jordskælv af en fest, som festugen ifølge hendes opfattelse skulle sætte i gang:

»I tidligere år var der boder op og ned ad strøget og én stor folkefest. Nu kan man gå hele vejen op og ned ad gågaden uden at opdage, at her er fest«, lyder svadaen.

Der har været frygt for, at Aarhus Festuge kunne drukne, fordi ugen er emballeret i et helt kulturhovedstadsår af fest og kultur, men det er ikke det, der er galt:

Men vi har med festugen den fordel, at vi kan lave en fortættethed, som man ikke kan lave over et helt år

»Festugen skal være her! Den er en del af Aarhus, og det har den været, siden jeg var en lille pige. Det er blevet lidt fisefornemt og svært at få øje på ude i gaderne, men man skal ikke lade være, bare fordi der er kulturhovedstadsår«.

Direktør for Aarhus Festuge Rikke Øxner har selv overvejet, hvordan man laver en festuge, »der har en berettigelse« i et kulturhovedstadsår, og de to festarrangører har kridtet banen op netop for at undgå at ramle sammen:

»Vi har aftalt, at kulturhovedstaden ikke er så synlig i selve Aarhus i den her uge. De er mere aktive uden om byen«, siger Rikke Øxner.

»Men vi har med festugen den fordel, at vi kan lave en fortættethed, som man ikke kan lave over et helt år. Vi har 1 uge, kulturhovedstaden har 52. Vi har en by, de har en hel region, så vi har gjort en dyd af at gøre selve byen synlig«, siger Rikke Øxner.

Strøget mangler?

»Ja. Det gør det stadig. Det har at gøre med, hvordan vi og næringslivet har prioriteret hinanden. Vi har en rigtig god dialog i år, men er ikke nået helt i mål endnu. Men vi kan glæde os over Salling, der laver spændende ting midt på gågaden med lysfacade og en helt ny tagterrasse«.

Skulle man i et kulturhovedstadsår have valgt at sætte festugen på pause eller lægge puljerne sammen til én stor happening?

»Man kunne gøre hundredtusinder af ting, men det står i vores vedtægter, at vi skal lave en årlig kulturbegivenhed, og det gør vi«.

Rikke Øxner har tidligere luftet tanken om, at Aarhus Festuge kunne få svært ved at finde sponsorer og fondspenge i et kulturhovedstadsår, hvor der har været kø foran nærmest hver eneste østjysk virksomhedsejer.

»Og markedet er presset, men der har vist sig at være en forståelse af, at vi i år både har det midlertidige, som Aarhus 2017 repræsenterer, og det blivende, som vi står for med festugen«.

To skalaer

Også festugens bestyrelsesformand, borgmester Jacob Bundsgaard (S), lægger vægt på, at de to begivenheder er forskellige, og at 2017 er en midlertidig forestilling.

Man tager ikke gassen af festugen? Eller for den sags skyld af 2017?

»Nej, det mener jeg ikke. Meget kunne lige så godt have ligget det ene som det andet sted, men festugen er det skib, der skal sejle ind i fremtiden med det bedste fra kulturhovedstadsåret. På den måde hænger de to ting sammen, og det giver god mening at vise, hvad festugen kan«.

Kan man se, hvornår det ene holder op, og det andet begynder?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Næh, og det behøver man heller ikke at kunne. Det vigtige er, at begge dele skaber gode oplevelser for de mange tusind gæster, der kommer på besøg. Om det er et festugearrangement eller et 2017-arrangement, er dybest set ligegyldigt«.

Kulturministeren noterer sig, at arrangementerne har varierende skala:

»Festugen er en gammel og lang tradition, som involverer borgerne i Aarhus og alle mulige lokale foreninger og kræfter. Kulturhovedstaden har i højere grad det internationale niveau. Det er to forskellige skalaer og jo flere lag, jo bedre«.

I Fonden Aarhus 2017 er synspunktet, at ligesom teatret bliver ved med at sætte forestillinger op i 2017, fortsætter Aarhus Festuge også med at lave festuge, selv om det er kulturhovedstadsår.

Kulturhovedstaden ser festugen som en af byens kulturinstitutioner, hvilket understreges af, at festugen som Aros, Den Gamle By og fem andre større kulturinstitutioner i Aarhus har modtaget hver nogenlunde samme beløb, omkring 4 millioner kroner.

På Bispetorv hænger to 13-årige drenge fra Lystrup Skole ud. De har været til heavykoncert på Voxhall og synes, at festugen er »hygge«. At der er kulturhovedstad samtidig, er »megafedt«:

»Så er der jo bare endnu mere fest«, konkluderer Laust Moltke Jensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden