Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Det har givetvis været den tysk-danske kunstner Carl Marcus Tuschers intention, at den unge kvindes delikate udtryk skulle bevæge os. Men det, som nu gør indtryk, når man betragter ’La signiora Pietra di Milano’ fra 1700-tallet er plamager på kvindens kinder, pande, hage og hals.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mysterium om skadet kulturarv er løst – millionregning på vej

Forskere finder årsagen til skaderne på enestående tegninger på Statens Museum for Kunst.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter to års undersøgelser har forskere ved Statens Museum for Kunst nu fundet årsagen til, at en enestående del af dansk kulturarv – i form af hundredvis af værker fra museets kobberstiksamling – er ramt af brune og sorte plamager. Museet håber nu på at kunne realisere en akut redningsaktion til 5,7 millioner kroner, men en fremtidssikring af hele samlingen vil koste op imod 65 millioner kroner.

Skaderne stammer fra luftforurening fra to kilder på museet: Dels føres svovlholdig gas fra museumsgæsterne i en udstillingssal i stueetagen via et klimaanlæg ned til et kældermagasin med de skrøbelige tegninger. Dels udskiller gamle æsker og kartoner, som skulle beskytte tegningerne, kunstskadelig svovldioxid.

»Det er skræmmende, at tegninger, der har ligget i fred med sig selv i 500 år, lige pludselig begynder at ændre sig så hurtigt«, siger museets direktør, Mikkel Bogh.

Den akutte redningsaktion vil indebære, at æsker med 17.500 tegninger flyttes fra den øvrige kobberstiksamling og isoleres i et magasin med renset luft, hvorefter konservatorer udskifter tegningernes æsker og kartoner. Det vil tage ca. 4 år.

»Det kræver fondsmidler, som vi skal i gang med at søge«, siger Mikkel Bogh.

Fik man en stor bevilling, kunne man fylde en gymnastiksal med konservatorer og realisere projektet på kort tid

Hans drømmescenario er at få udskiftet alt det kunstskadelige materiale i magasinerne. I forvejen har man konstateret problemer med syre i de gamle æsker og kartoner. Men en hurtig, gennemgribende udskiftning til 65 millioner kroner er urealistisk, når museets bevilling for 2017 er på i alt 77 millioner kroner.

»Fik man en stor bevilling, kunne man fylde en gymnastiksal med konservatorer og realisere projektet på kort tid. Men vi er godt klar over, at 65 millioner kroner er en stor mundfuld for de fleste fonde, så projektet skal brydes ned til en række mindre delprojekter«, siger Mikkel Bogh.

Hvilken kunst der kommer først i køen til at blive reddet, bliver dermed en prioriteringssag. I lighed med andre statslige institutioner har SMK fået beskåret bevillingen frem til 2019.

Kulturminister Mette Bock kunne ikke kommentere sagen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden