Krokodilleguden Sobek ankom fra Boston tilGlyptoteket, hvor den blev genforenet med sin krone, som er en del af Glyptotekets samling. Den genkronede krokodillegud indgår i særudstillingen "Farao. Magtens ansigt", der handler om perioden 2.000 til 1.700 f.Kr. og kan ses indtil 25. februar.
Foto: Henriette Dæhli

Krokodilleguden Sobek ankom fra Boston tilGlyptoteket, hvor den blev genforenet med sin krone, som er en del af Glyptotekets samling. Den genkronede krokodillegud indgår i særudstillingen "Farao. Magtens ansigt", der handler om perioden 2.000 til 1.700 f.Kr. og kan ses indtil 25. februar.

Næste uges kultur: Rock, porcelæn og Netflix

I den kommende uge vil Politikens anmeldere holde øje med westerndrama, rockkoncert og potentiel kulturradikal-bashing. Og porcelæn i metermål.

Kultur

Beat

The Breeders. Vega. 25. okt.

90’erne rører på sig i vores tid, hvor moden bærer præg af polyester og behageligt festligt tøj, og musikken fra det optimistiske årti genfortolkes og hyldes på koncertsteder og natklubber hele verden rundt. Et af de bedste bands fra årtiet er gruppen The Breeders, som i dag består af Kim Deal fra den alternative gruppe the Pixies og hendes tvillingesøster Kelley Deal, foruden Jim Macpherson og Josephine Wiggs. Hvis man savner 90’ernes alternative rock-tidslomme, kan man onsdag aften tage skovmandsskjorten på og synge med på hittet ’Cannonball’ fra 1993 – foruden de mange andre veloplagte 90’er-hymner, der sætter kulør på den grå og regnvåde årstid.

Design

Figurinens fortællinger – fra det fornemme til det folkelige. Keramikmuseet Clay, Middelfart. Til 9. sep. 2018

Hvis du nogensinde har haft lyst til at smadre en kongelig porcelænsfigur, skal du nok ikke lægge vejen forbi keramikmuseet Clay i Middelfart. På udstillingen ’Figurinens fortællinger’ vil du nemlig blive mødt af flere isbjørne, malkepiger, ørne og Harlekin-figurer, end du har set før. Alle udført i porcelæn, fajance og stentøj, udført fra slutningen af 1700-tallet og frem til i dag. ’Figurinens fortællinger’ folder et stykke dansk dekorationshistorie ud – fra dengang det kun var konditorier, der skabte små figurer af dyr og mennesker, frem til vor tid, hvor enhver porcelænsfabrik med respekt for sig selv producerer figurer af noget så eksotisk som store brune bjørne, men også noget så hjemligt som murerarbejdsmænd og gåsepiger.

Kunst

Farao. Magtens ansigt.

Ny Carlsberg Glyptotek. Til 25. febr.

I hen ved 4.000 år har to store stykker af Sobek – den store egyptiske krokodillegud – været adskilt. Mens gudens ansigt befandt sig på Museum of Fine Arts i Boston, var dens krone med horn og fjer på Glyptoteket i København. Takket være gavmilde lån er de to fragmenter nu forenet i København på en udstilling, der bringer os tilbage til det såkaldt Mellemste Rige fra cirka 2.000 år før Kristus. En anden egyptologisk sensation er et lån fra Metropolitan Museum of Art i New York: Sesostris III i skikkelse af en sfinks. For krumtappen i udstillingen er den magtfulde Farao, hans familie, hof og embedsmænd i en kultur, der har trodset tidens tand.

Film

Mens vi lever. Instr. Mehdi Avaz.

Biografpremiere 26. okt.

Ukuelige unge filmtalenter trodser krisesnakken i dansk film. Ugens indsats kommer fra brødrene Mehdi (instruktion) og Milad (manus) Avaz. Ved hjælp af småpenge, vennetjenester og stædighed har de to brødre lavet ’Mens vi lever’ baseret på et autentisk drama fra det nordsjællandske. I hovedrollerne ses blandt andre Sebastian Jessen, Julie Christiansen og Charlotte Munck.

Bøger

Kaspar Colling Nielsen: Det europæiske forår. Udkommer 24. okt.

Kaspar Colling Nielsens roman ’Det europæiske forår’ kommer fire år efter gennembruddet med ’Den danske borgerkrig 2018-2024’, og forventningerne er store. Colling Nielsen holder af at placere sine historier i en nær fremtid og tænke ud af boksen. Og han har noget med hunde! Spørgsmålet er, hvad en hund, som lever i et samfund, hvor man er kommet langt med kunstig intelligens, er for en størrelse? Siger den stadig vov?

Teater

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fritz Hansen Folket. Mungo Park.

Premiere 26. okt.

Gør de grin med Politiken-segmentet? Eller har de ligefrem lavet en forestilling til ære for alle os, der elsker Politiken, Klaus Rifbjerg og gammelt dansk design? På torsdag har Mungo Park premiere på ’Fritz Hansen Folket’, som er en fri fortolkning af den kulturradikale danmarkshistorie – fra åndshoveder til pladderhumanister. Publikum kommer forhåbentlig til at sidde i ægte Arne Jakobsen-stole. (For ellers kommer vi ikke!).

Tv

Godless. Dramaserie. Netflix, 22. okt.

Siden debuten med den oscarnominerede og guldpalmevindende ’Sex, løgn og video’ i 1989 har sydstatsdrengen Steven Soderbergh været en betydningsfuld skikkelse i filmens verden, og i de senere år har han for alvor taget hul på tv-serien som medie. Retroserien ’Red Oaks’ fra Amazon bar hans tydelige fingeraftryk, og serieversionen af hans film ’The Girlfriend Experience’ var ganske grænsesøgende. Men ’Godless’ er hans mest ambitiøse indspil i genren: Her er han konceptuerende sammen med manusdrengen Scott Frank. Castet er ambitiøst og interessant. Mest fokus er der på Jeff Daniels, der har hovedrollen, og så er Michelle Dockery fra Downton Abbey indforskrevet. Seks afsnit er der af den westernagtige fortælling.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce