Fotomanipulation

Fotomanipulation

Kultur

Mange kvindelige skuespillere har oplevet sexchikane fra chefer

2 af 3 kvindelige skuespillere, der har deltaget i en Politiken-rundspørge, siger, at de har oplevet seksuel chikane fra deres overordnede. Omfanget kommer bag på branchen, og kulturministeren kalder det »rystende«.

Kultur

Sexchikane, krænkelser og overgreb er ikke kun noget, magtfulde mænd i Hollywood i USA udsætter kvinder for.

241 medlemmer af Dansk Skuespillerforbund siger i en undersøgelse, Politiken har gennemført, at de inden for de seneste 10 år er blevet udsat for den slags krænkelser fra deres overordnede.

Det svarer til 64 procent af de medlemmer, der har deltaget i undersøgelsen. I alt blev 949 spurgt – 378 svarede. 149 af dem siger, at de har oplevet fysiske krænkelser i form af uønskede berøringer og kys, fysisk pres eller overgreb.

For eksempel beretter en kvinde i undersøgelsen, at hun en morgen på et hotel, hvor filmholdet boede under optagelserne, vågnede ved at hendes 20 år ældre instruktør lå oven på hende og var ved at flå tøjet af hende.

»Jeg kæmpede mig ud af hans svedige, aggressive greb og løb ud på badeværelset og låste mig inde«, skriver hun.

En anden fortæller, at hun blev »holdt fast på et toilet« af sin chef, der forsøgte at kysse hende, ligesom der er beretninger om befamlinger ved castinger og prøver.

Kulturminister Mette Bock (LA) kalder omfanget for »rystende« og opfordrer branchen til at gøre noget ved det.

»Det her handler jo ikke om flirter. Nogle af eksemplerne i undersøgelsen er meget grænseoverskridende. Og der et et stærkt behov for, at branchen gør noget ved det her, for det handler om de normer, der er i dele af den«, siger hun.

Mette Bock mener, at netop afhængighedsforholdet mellem skuespillere og ledere i branchen gør chikanen ekstra slem, men også er en af grundene til, at så få hidtil har stået frem med klager.

»Hvis man er ung og talentfuld og gerne vil have et job, så er man mere tilbageholdende. Og det lægger et ekstra ansvar på dem, der bestemmer og har mulighed for ansætte. Det er altid den overordnedes ansvar, hvor grænserne går for, hvad man kan tillade sig«, siger hun.

At chikanen er så udbredt, kommer også bag på film- og teaterbranchen, ikke mindst Dansk Skuespillerforbund.

»Jeg synes, det er forstemmende«, siger formand Katja Holm.

Hun og Dansk Skuespillerforbund har tidligere sagt, at de ikke regnede med, at der var store problemer i Danmark, fordi ingen havde henvendt sig til forbundet med sager om sexchikane.

»Det kommer virkelig bag på mig, at der er så mange medlemmer, der har oplevet det. Men nu er det påvist, at der er et problem, som vi skal tage hånd om. Det er ubehagelig, men nyttig viden«, siger hun.

Møde om problemet er på vej

Formand for Danske Filminstruktører Christina Rosendahl kalder undersøgelsen »nedslående« og siger: »Det her er alvorligt, jeg er meget overrasket. Der er åbenbart et stort mørketal på det her område, for vi hører ikke noget i vores organisation. Men undersøgelsen viser, at der foregår ting, som er meget krænkende«.

Formanden for Danske Teatres Fællesorganisation, Kasper Wilton fra Folketeatret i København, er også overrasket:

»Jeg har meget svært ved at tro, at der i dag er chefer på de danske teatre, der krænker nogen fysisk. Men det er godt, at tingene nu kommer frem i lyset. Den jargon, som den ældre generation har på teatrene, er der ved at blive ryddet op i«.

Dansk Skuespillerforbund og Producentforeningen har inviteret resten af aktørerne i film-, tv-, og teaterbranchen til møde om, hvordan man kan forhindre, chikane, overgreb og mobning.

»Seksuelle krænkelser på alle niveauer er ikke i orden«, siger Producentforeningens direktør, Klaus Hansen: »Mit mål er, at vi få lavet nogle værktøjer, så det ikke forekommer – hverken mellem medarbejdere eller fra ledere over for underordnede. Det skal være sådan, at man kan sige fra, og ønsker man ikke at gøre det med det samme, så skal der være et sted, hvor man kan gå hen at gøre det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce