0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politi: Der var færre voldtægter på årets Roskilde Festival

Færre kvinder end sidste år har indtil videre været forbi Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet i forbindelse med Roskilde Festival. Samtidig er kriminaliteten generelt faldet, og Politiet betegner årets festival som »rimelig fredelig«.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Arkivfoto: Thomas Borberg

Årets Roskilde Festival forløb mere stille og roligt end sidste år. Her ses publikum foran Orange Scene til koncerten med Dua Lipa.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Syv kvinder har indtil videre været forbi Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb i forbindelse med voldtægt eller voldtægtsforsøg på dette års Roskilde Festival. Sidste år var tallet 12, hvoraf halvdelen blev anmeldt til politiet. Ingen sager er blevet rejst.

Og selv om daglig leder af centeret Hanne Nielsen understreger, at der stadigvæk kan komme henvendelser i forbindelse med festivalen de næste dage og uger, er udviklingen i forhold til sidste år umiddelbart positiv:

»Vi har haft syv personer forbi her, så det er faktisk ikke så mange. Der har været mindre pres på end sidste år, i hvert fald indtil videre. Men vi ved jo ikke, hvor mange der vil dukke op i løbet af de næste dage og uger«, siger hun.

Af Midt- og Vestsjællands Politis opgørelse over sager på årets festival på Dyrskuepladsen fremgår det, at to sager er kategoriseret som voldtægt. Forskellen i anmeldelser og antallet af kvinder, der har henvendt sig til Rigshospitalet, kan ifølge kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi Carsten Andersen hænge sammen med, at nogle hændelser er svære at kategorisere, og derfor i første omgang ender under betegnelsen ’sædeligheds’-kategorien. Dem har der ifølge Politiet har været seks sager af på årets festival.

»Hvis ikke vi med det samme kan gå ind og sige, at det er voldtægt, forsøg på voldtægt eller anden kønslig omgang end samleje, så har vi den her sædeligheds-kategori, indtil man finder ud af, hvad sagen måske i stedet hører under. Det kunne eksempelvis være en, der ikke præcist ved, hvad der er foregået, men som tror, vedkommende er blevet voldtaget, uden at der foreligger skyggen af bevis. Så kræver det, at Center for Seksuelle Overgreb laver en nærmere undersøgelse af det«, siger han.

»Så uoverensstemmelsen kan skyldes, at nogle af sagerne i første omgang er blevet rubriceret som noget andet hos os. Hvor man simpelthen siger, at det, der er foregået, ikke kan betegnes som voldtægt. Men der er ingen tvivl om, at alle sager, der involverer overgreb, er meget alvorlige«, lyder det fra Carsten Andersen.

Første år med fokus på krænkelser

I år satte Roskilde Festival fokus på gråzoner og grænseoverskridende adfærd med kampagnen ’Orange Together’, der blandt andet skulle starte en dialog blandt festivalgæsterne om ordentlig adfærd.

Samtidig har festivalen øget antallet af personale med kompetencer til at håndtere krænkende adfærd og indledt et tættere samarbejde med blandt andet myndigheder og organisationer omkring håndtering af overgreb.

Om det er disse initiativer, der allerede nu sætter sig som aftryk i statistikken, vil Hanne Nielsen fra Center for Seksuelle Overgreb dog ikke gisne om:

»Det ville jeg ønske, jeg kunne sige ja til, men det er enormt svært at sige. Vi kan bare konkludere, at vi har haft færre her end sidste år. Men det kan også bare hænge sammen med, at det har været varmt, og at folk har været i godt humør«, siger hun.

»Sidste år tæskeregnede det hele tiden, og det påvirker også bare folks psyke. Så vi må se til næste år, og er tallet stadigvæk lavt der, så tegner der sig måske et mønster. Og det ville jo være dejligt«.

Mere narkotika beslaglagt

Af politiets netop offentliggjorte statistik over kriminalitet på årets festival fremgår det også, at der indtil videre er blevet anmeldt 42 tilfælde at tyveri fra taske mod over 300 sidste år, ligesom tyveri fra telte også er reduceret markant. Ifølge Carsten Andersen kan en del af forklaringen være, at politiet har gjort en indsats for at sænke antallet af tyverier.

»Vi har haft sat folk af til udelukkende at bevæge sig rundt på og omkring Roskilde Festival og snakke med nogle af de mennesker, for eksempel udlændinge, der ikke lige kan forklare, hvorfor de opholder sig, hvor de gør. Nogle af dem har vi så også fået udvist af Danmark igen. Så det har vi haft meget fokus på, og det kan have haft en præventiv betydning. Og så er der måske også færre, der har hevet den nyeste iPad med på festival i år«, siger han.

Til gengæld viser statistikken, at der er blevet beslaglagt mere hash og markant mere hård narkotika sammenlignet med sidste år. Eksempelvis fandt politiet 79 gram amfetamin mod 12 gram sidste år, ligesom mængden af kokain, ecstasy og ketamin er mangedoblet. Men Den udvikling kan i høj grad tilskrives tilfældigheder, vurderer Carsten Andersen.

»Altså, hvis du ser på mængden, så er det tale om forholdsvis lidt. Og det er jo også lidt tilfældigt, hvad politiet falder over, selv om vi selvfølgelig har været meget opmærksomme. Men vi er ikke så naive, at vi tror, en politiindsats kan gøre, at der kommer en Roskilde Festival uden narko. Men vi håber, at vi også i år har været med til at begrænse det lidt. Og så sætte nogle af dem, der er der for at sælge (narkotika, red.), ud af spillet. Men narkoen vil jo altid være der«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts