Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lille skole, stor betydning: Hvad er Forfatterskolen?

Den begyndte som undergrund, men er kommet på finansloven. Forfatterskolen er lille, men fylder en del i den danske kulturverden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helle Helle, Christina Hesselholdt, Janus Kodal, Kirsten Hammann, Yahya Hassan, Morten Søndergaard, Merete Pryds Helle, Olga Ravn, Kristian Ditlev Jensen, Katrine Marie Guldager, Josefine Klougart, Olga Ravn, Asta Olivia Nordenhof,

Det kunne lyde som noget fra en bestsellerliste eller navnene på de nominerede til en dansk litteraturpris.

Men det er sådan set bare en opremsning af navne på nogle tidligere elever på Forfatterskolen i København.

Listen over samtlige elever, der er dimitteret, står på skolens hjemmeside, sådan er det vist ikke på ret mange uddannelser, men den ligner heller ikke ret mange andre.

Siden Poul Borum, Per Aage Brandt og Ulla Ryum i 1987 rejste skolen af ingenting, har den haft en helt særlig og næsten mytisk karakter i dansk kultur. Det begyndte i en hvidmalet kælder i Nansensgade med en tale af Thorkild Bjørnvig, der kaldte skolen en litterær overlevelsesimpuls, når nu tv, radio og video pressede det skrevne ord.

Det (vel)skrivende Danmarks selvforsvar fandt med tiden ud af kælderlokalet og flyttede ind på finere adresser, efterhånden som staten kastede kærlighed og penge efter Forfatterskolen, der nu holder til i lokaler med tilknytning til Kunstakademiet i København.

Forfatterskolen er i dag en statsanerkendt og SU-berettiget kunstskole på linje med andre kreative uddannelser som Filmskolen, kunstakademierne og musikkonservatorierne. Uddannelsen tager 2 år.

Skolen er lille og optager 6-8 elever om året. De kommer ind, efter at skolen har læst og vurderet tekster fra ansøgeren, det kan være både lyrik og prosa.

Inden for murene finder man i dag personale bestående af en rektor, der leder skolen sammen med en administrator. Rektor underviser selv, sammen med tre åremålsansatte lærere, alle er aktive forfattere.

Derudover trækker skolen på en række gæsteundervisere, typisk forfattere og dramatikere. Undervisningen består i høj grad af fælles læsning af elevernes tekster.

Skolens bestyrelse afskedigede i oktober rektor Jeppe Brixvold, efter at 55 forfattere havde opfordret bestyrelsen til at undersøge rygter om uacceptabel adfærd og sexchikane. Samtidig etablerede skolens bestyrelse en whistleblowerordning, hvor man anonymt kan fortælle om episoder, der har fundet sted på skolen.

I øjeblikket er en af de faste lærere, Ursula Andkjær Olsen, konstitueret rektor.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden