Foto: AP Photo/Herge/Moulinsart 2004
Kultur

Tillykke med de fødselsdagen, Tintin: 90 år med brune knickers, blå sweater og lyst strithår

Tintin er et af Belgiens stærkeste brands. De 24 tegneseriehæfter er solgt i mere end 240 millioner eksemplarer i 80 forskellige lande.

Kultur

I denne uge er det 90 år siden, at en af verdens mest kendte journalister tog på sit første eventyr.

Egentlig blev den første tegning af den unge rapporter Tintin med det strittende pandehår og hans hund Terry første gang trykt i Le Petit Vintième 4. januar 1929 i ungetillægget til den konservative katolske avis Le Vingtième Siècle. Men Tintins skaber, Georges Remi – bedre kendt som Hergé – insisterede på, at Tintin har fødselsdag 10. januar i stedet, da det var her, den første del af ’Tintin i Sovjet’ blev udgivet.

Så i dag synes at være en god dag at fejre den ungdommeligt udseende ældre herre.

Tintin er et af Belgiens stærkeste brands. De 24 tegneseriehæfter er solgt i mere end 240 millioner eksemplarer i 80 forskellige lande.

Hergé skabte en serie med verdensomspændende eventyr fyldt med masser af farver og et hav af mindeværdige karakterer som kaptajn Haddock, professor Tournesol, Bianca Castafiore og ikke mindst de to detektiver Dupond og Dupont. Tintin har været på bunden af havet og på Månen i genrefortællinger, der spænder fra spionthrillere til mysterier, politiske dramaer, science fiction og western. Alt sammen blandet med en god portion slapstickkomik.

Det var også Hergé, der gjorde tegnestilen ligne claire populær. En teknik, hvis navn kan oversættes til ’klare linjer’, hvor man med stærke sorte streger, klare farver overalt og realistiske baggrunde giver vægt til alle dele i billederne og samtidig skaber et meget fladt tegneserieagtigt udtryk.

Helt fra start af var Tintin politisk. Et kendetegn, der også har været bund for en del kritik i nyere tid.

Og stadig i dag bruges Tintin til at analysere på datidens geopolitiske forhold. Den første rejse, Tintin tager på, er til det hedengangne Sovjetunionen. Historien fanger den herskende kommunistskræk, der var blandt den almindelige europæere, men mange ser den også som naiv. Senere kom ’Tintin i Congo’, der stadig er en hans mest kontroversielle fortællinger, og årsagen til, at mange anser Hergé for at have været racist. Flere lande har bandlyst bogen eller begrænset adgangen til hæftet på grund af den meget stereotype fremstilling af congolesere. Og flere andre fortællinger indeholder stereotype fremstillinger af minoriteter.

Tintin er dog stadig en elsket eventyrer, hvis historier også er blevet til to tegnefilmsserier og en 3d-animeret Steven Spielberg-film. Så hip, hip, hurra for Tintin.


Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce