0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Christian Graugaard: Det bedste ved januar er at lege blindebuk under dynen

Januar er 13 måneder lang og lugter af muggen kælderhals. Er der overhovedet noget godt at sige om årets mørke vindkorridor? Jo da.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Arkivtegning: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny begyndelse. Januar er opkaldt efter den romerske gud Janus, som havde to ansigter, så han kunne se fremad og bagud på én gang. Janus var dørvogter mellem fortid og fremtid, og han vågede som en høg over både begyndelser og afslutninger.

Sådan er det med januar, som siden 1300-tallet har været årets første måned: Man står i en døråbning og kikker betuttet ind.

Solskin. Når solen skinner i januar, er det som et migræneanfald, der letter. Som en sindsforvirret, der vågner op af sin psykose og siger: ’Godmorgen’.

Forplantning. Det er nu, man skal lægge sig i selen, hvis man vil have unger i efterårsferien. Just saying.

Tvillinger. Filosofforfatteren Villy Sørensen er født i januar, ja, faktisk ville han være fyldt 90 år i dag! Stort tillykke til Sørensen og stor tak for at have beriget verden med fantastisk forskruede fortællinger om en menneskenatur kløvet mellem prydelig overflade og morderisk indre. Mellem artighed og dødelige drifter. Må 2019 blive et gennemgrotesk Villy-år.

Oprør. Endnu en fødselsdag: Aktionskunstneren Lene Adler Petersen fylder 75 vintre i dag. Jeg kan stadig se hende for mig skride nøgen hen over Børsens bonede parketgulve i maj 1969, med skulderlangt hår og et kridhvidt kors i hånden. ’Den kvindelige Kristus’ hed performanceværket. Habitklædte vekselerere måbede under prismelysekronerne.

Lys. Man tror, det er løgn, men dagen er tiltaget med 25 minutter, vi går lysere tider i møde. Der er nu kortere til, at den næste skolesommerferie begynder, end til den sidste sluttede.

Rim. Januar rimer på Zanzibar og janitshar. Januar ligger godt i munden.

Mørkekammersex. I januar må man famle sig frem, for man er født nybegynder, og det er mørkt det meste af tiden. Det giver spændende muligheder. F.eks. kan man holde i hånd, uden at nogen bemærker det – eller sidde upåagtet på en bænk og se sine medmennesker an. Men det bedste ved januar er næsten at fare vild, blive væk, forsvinde. At bygge hule med hinanden i mørket. At lege blindebuk under dynen i et overset hjørne af et endnu ukendt år.

Yngel. Det bedste ved januar er, at den før eller siden bliver til februar, som før eller siden bliver til marts. Det bedste ved januar er, at den yngler. At den har et forår dybt indeni.