Foto: Jens Dresling

Kultur

Historiens største tyveri fra Rigsarkivet er større end antaget

Tusindvis af stjålne dokumenter fra besættelsestiden kan befinde sig hos samlere, konkluderer ny rapport.

Kultur

Danmarkshistoriens hidtil største tyveri fra Rigsarkivet af materiale fra besættelsestiden er mere omfattende end først antaget.

Sådan lyder det i en rapport, som Statens Arkiver afleverede til Kulturministeriet kort før jul. Det skriver Weekendavisen fredag.

En gennemgang af mere end tre millioner papirer viser, at der i retssagerne fra Københavns Byret mod nazister og personer, der samarbejdede med nazisterne, er tydelige tegn på tyveri i mindst 4,6 procent af sagerne.

»Der er hermed formentlig tale om, at tusindvis af stjålne dokumenter fortsat befinder sig hos samlere, på det sorte marked eller, allerværst, er destrueret/bortkommet«.

»Dette er særdeles alvorligt for en national kulturarvsinstitution«, lyder det ifølge avisen i rapportens konklusion.

Stjålne effekter er i omløb

Kulturministeriet bevilgede i 2015 fem millioner kroner til en gennemgang af de mest udsatte arkiver fra retsopgøret efter krigen. Arkiverne skulle samtidig digitaliseres.

Det skete, efter at Weekendavisen året før dokumenterede, at tyverierne havde været mere omfattende og foregået over længere tid, end det var kommet frem under en retssag.

Tyverierne af dokumenterne blev opdaget i efteråret 2012. I maj 2013 blev de to anklagede mænd idømt fængsel i henholdsvis to år og et år og ni måneder.

De havde over en årrække søgt om adgang til straffesager og lignende dokumenter fra retsopgøret efter Besættelsen. Derigennem havde de systematisk stjålet en større mængde dokumenter og effekter.

Den slags dokumenter kan indbringe store beløb på det sorte marked.

Rigsarkivet oplyser i rapporten til Kulturministeriet, at man nu overvåger det åbne marked for handel med offentlige kulturarvsgenstande og dokumenter, selv om hovedparten af den slags handel sker på et lukket marked.

Bliver Rigsarkivet bekendt med, at potentielt stjålne effekter er i omløb, meldes det til politiet.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce