0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny kulturminister sætter nationalt mål: Alle danske børn skal have mulighed for at spille et instrument

Joy Mogensen vil som den første socialdemokratiske kulturminister i 25 år flytte fokus fra de store til de små institutioner for at få flere danskere til at kaste sig ud i kulturlivet.

Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturdebatten i Danmark skal handle mindre om de store museer og teatre og mere om musikskoler, biblioteker, lokale museer og alle de andre steder, som er danskernes første indgange til et liv med kunst, litteratur og musik.

Ifølge kulturminister Joy Mogensen er det kernen i den socialdemokratiske kulturpolitik anno 2019. Hun er den første socialdemokratiske kulturminister i 25 år, og hun har tænkt sig at sætte et klart aftryk i det ministerium, partiet selv indstiftede i 1961.

Hovedopgaven er at nå ud til den store gruppe af især danskere med lave indkomster, der aldrig bruger kulturens institutioner, mener Joy Mogensen, der i et større interview i Politiken for første gang siden sin indsættelse sætter ord på regeringens prioriteringer på kulturområdet.

»Vi bruger i dag meget tid på at tale om Det Kongelige Teater og for lidt tid på at diskutere musikskoler. For meget tid på de store institutioner og for lidt på de institutioner, som faktisk er trinbrættet ind i kulturlivet. De trin skal styrkes, synes jeg, for ellers bliver tærsklen ved med at være meget høj for alt for mange«, siger Joy Mogensen, der i dag deltager ved sin første socialdemokratiske kongres i Aalborg som kulturminister.

Vi bruger i dag meget tid på at tale om Det Kongelige Teater og for lidt tid på at diskutere musikskoler

»Jeg ser min opgave som socialdemokratisk kulturminister – efter alle de her mange års fravær – som nu for alvor at få stillet skarpt på det her: Hvordan sikrer vi, at flere faktisk får lyst til at bruge kulturen?«, siger hun.

Det skal for eksempel være lettere for børn at komme på musikskole, lyder det fra kulturministeren.

»Jeg vil gerne sætte det som et nationalt mål, at alle børn får muligheden for at spille et instrument. I dag har de kommuner, der har flest, 12 til 15 procent af en ungdomsårgang igennem. Det er ikke mange, og mange steder er der halvandet til to års ventetid«, siger Joy Mogensen, som dog ikke angiver, hvordan politikken konkret skal gennemføres eller finansieres.