Der er oprør i luften, når Anna Malzer som den nye unge direktør på Mungo Park i Allerød her indvarsler, at hun vil lade det brede sig på scenen og ud til folk.
Det kan godt være, at teater- og mediefolk er helt oppe at køre over, at hun har modet til at lægge ud med en forestilling om De Gule Veste. Men som en lytter til et radioprogram ringede ind og sagde til den engagerede teaterdirektør: »Hvad rager det mig i Randers?«.
Lytteren har fat i den lange ende. Nok kan Malzer argumentere overbevisende for, at masseprotestbevægelsen i Frankrig, antændt af benzinafgifter og pensionsreform, handler om en voksende afstand mellem underklasse og overklasse, folk og elite, udsatte borgere og utilstrækkeligt demokratisk system – hvilket man til dels godt kan genkende i Allerød, København og Randers, selv om der endnu er et stykke vej til oprør i gaderne. Men hvordan gøre det så ’ragende’ relevant på scenen, at folk vil rejse sig fra sofaerne og strømme til?
Den debuterende dramatiker Nanna P. Tüchsen, der både har sans for replikker med krudt i og for at få et samfundsproblem ned i en flaske shampoo, tager afsæt i noget så identifikationsnært som det gode gamle familiedrama – med afsæt i familiemedlemmernes forskellige relationer til De Gule Veste. Det bliver parret med noget så herligt virkelighedsfjernt som den overdådigt rokokopudrede, kedsomhedsplagede dronning Marie-Antoinette – før guillotinen er i sigte. Hun er helt med på legen med at iføre sig gul vest og spille med i et science fiction-stykke om det utænkelige: et folkeoprør!
Et voilà, så har det unge team på Mungo Park – med Johan Sarauw som instruktør, Malzer på sidelinjen og scenograf Frederikke Dalums baggrundsprojektioner af massedemonstrationerne – fået spændt oprøret effektfuldt ud mellem revolutionens før og nu som del af det franske samfunds dna. Nu er det kong Macron (som i øvrigt selv lagde ud med bogen ’Revolution’), der sammen med hele eliteparnasset skal af med hovedet og ned med nakken, mens De Gule Veste som trængt anarkistisk flok uden andet mål end selve oprøret slår hårdt igen, når de bliver affejet som »de hovedløse«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind