0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Niklas Halle'n/Ritzau Scanpix
Foto: Niklas Halle'n/Ritzau Scanpix

Den kendte bulgarske indpakningskunster døde søndag af naturlige årsager.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se, hvad vi husker ham for: Christo, der pakkede broer og bygninger ind, er død

Indpakningskunstneren Christo er død. Han blev 84 år.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Søndag døde Christo, der blandt andet var kendt for at pakke Rigsdagen i Berlin ind, af naturlige årsager.

Kunstneren Christo Vladimirov Javacheff er død i en alder af 84 år.

Det skriver flere medier, herunder nyhedsbureauet AFP, med henvisning til en meddelelse på en officiel Facebook-side.

Reinhard Krause/Ritzau Scanpix
Foto: Reinhard Krause/Ritzau Scanpix

Her ses Rigsdagsbygningen i Berlin pakket ind i sølv polypropylen stof. Et værk fra 1995, som Christo levede med sin kone Jeanne-Claude.

Han døde af naturlige årsager i sit hjem i New York City, fremgår det af meddelelsen.

Christo, som kunstneren typisk bare blev kaldt, er især berømt for at omdanne kendte bygninger som Rigsdagen i Berlin ved at pakke dem ind i stof.

Kathy Willens/Ritzau Scanpix
Foto: Kathy Willens/Ritzau Scanpix

I 1983 blev 11 øer i Miamis Biscayne Bay pakket ind i pink polypropylen stof. Værket blev kaldt 'Sorrounded Islands'.

Bulgareren Christo samarbejdede med sin kone igennem 51 år, Jeanne-Claude, indtil hun døde i 2009.

Deres store kunstværker kunne tage år at forberede og var dyre at opføre. Men de var oftest kortvarige og blev taget ned igen efter uger eller måneder.

John Filo/Ritzau Scanpix
Foto: John Filo/Ritzau Scanpix

I Jacob L. Loose Park i Kansas City i Missouri blev stierne i 1978 pakket ind i gult nylonstof. Et værk, Christo kaldte 'Wrapped Walk Ways'.

For at finansiere deres store og ambitiøse projekter og samtidig opretholde deres kunstneriske frihed solgte parret igennem årene deres forberedende arbejde såsom collager og tegninger til meget høje priser.

Herve Merliac/Ritzau Scanpix
Foto: Herve Merliac/Ritzau Scanpix

Paris' ældste bro, Pont-Neuf, blev i 1985 pakket ind i 40.000 kvadratmeter nylonstof. Christos værk stod i to uger, og køretøjer kunne stadig passere den indpakkede bro.

»Christo levede sit liv fuldt ud og drømte ikke kun om det, der syntes umuligt, men realiserede det«, står der i en udtalelse fra hans kontor, ifølge AFP.

»Christos og Jeanne-Claudes kunstværker bragte folk sammen i fælles oplevelser på tværs af kloden, og deres kunst lever videre i vores hjerter og minder«.

Wolfgang Rattay/Ritzau Scanpix
Foto: Wolfgang Rattay/Ritzau Scanpix

Ved Iseo-søen i Italien blev broerne pakket ind i 70.000 kvadratmeter gult stof i 2016. Værket blev kaldt 'The Floating Piers' og blev et af Christos sidste værker.

I udtalelsen fremgår det, at et sidste projekt fra Christo stadig mangler at blive gennemført. Projektet vedrører Triumfbuen i Paris og går under navnet ’l’Arc de Triomphe, Wrapped’.

Projektet står i øjeblikket til at kunne ses fra 18. september til næste år, efter at det tidligere er blevet udskudt.

Det er udbruddet af coronavirus, som har været årsag til udskydelsen.

Ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.