0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Biograferne står stort set tomme efter genåbning

Det bliver en lang og sej kamp at få folk tilbage i biograferne, siger Danske Biografers direktør. På teatrene er man i gang med prøverne, men har brug for at vide, hvilke regler der gælder til efteråret. Ellers kommer der flere aflysninger, frygter direktør i Dansk Teater.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Der har ikke været mange nye film på plakaten til at lokke publikum ind i mørket udover den nye danske spillefilm ’Kød og blod’ med Sidse Babette Knudsen i hovedrollen. På landsplan har kun 10-15 procent købt billetter i forhold til samme periode sidste år.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sidste uge åbnede de danske biografer endelig efter en coronapause på over to måneder. Men stort set ingen danskere har tilbragt pinsen i de bløde sæder foran det store lærred.

»Der har været meget, meget få mennesker i biografen«, siger Lars Werge, formand for brancheorganisationen Danske Biografer.

»Da jeg talte i telefonen med en biografejer i går, sad der én person i den ene sal og seks i en anden«.

På landsplan har kun 10-15 procent købt billetter i forhold til samme periode sidste år.

For to uger siden besluttede partilederne at fremrykke genåbningen af dele af kulturlivet, så biografer, teatre, museer og zoologiske haver kunne åbne straks som en del af fase 2. Dog i begrænset omgang med restriktioner og retningslinjer. For biograferne og teatrene betyder det, at kun hvert andet sæde må være i brug, og at der i gennemsnit skal være 4 kvadratmeter per gæst i café- og kioskområder.

At så få mennesker har besøgt biograferne, kommer dog ikke bag på Lars Werge.

»Vi var godt klar over, at antallet ville være lavt. Det er helt forventeligt, at der er en tilvænningsperiode«, siger han.

»Og så har det jo også været hamrende godt vejr i weekenden«.

Derudover har der ikke været mange nye film på plakaten til at lokke folk ind i mørket ud over den nye danske spillefilm ’Kød og blod’ med Sidse Babett Knudsen i hovedrollen.

»Der her ikke været de store premierer. Nogle film er udskudt til efteråret og andre på ubestemt tid. Og så er juni i forvejen ikke den store premieremåned«, siger Lars Werge.

Selv om det har en negativ betydning for besøgstallet, at der ikke er nye film, har Lars Werge stor forståelse for, at de internationale distributører udskyder premieren.

»Det er the name of the game. Kan sagtens forstå, at selskaberne venter med at sende deres film ud, til de store markeder åbner i Asien, USA og Europa«.

Teaterkoncert om C.V. Jørgensen aflyst

Selv om scenekunsten også fik lov til at åbne for to uger siden, har ingen teatre spillet for publikum endnu. Til gengæld har de kastet sig over prøverne til nye forestillinger, der skal sættes op her i juni eller til efteråret.

»Alle er mødt glade ind igen. Skuespillerne træner, musikerne øver sig, og kulisserne gøres klar«, siger Peter Mark Lundberg, direktør i brancheorganisationen Dansk Teater.

Allerede i næste uge er flere teatre klar til at lukke dørene op for publikum. Det gælder blandt andet forestillingerne ’Tak for lort’ på Momentum i Odense og ’Aftenlandet’ på Teatret Zeppelin i København. Men ligesom med biograferne bliver det ikke for fulde sale på grund af myndighedernes restriktioner.

»I princippet er teatrene jo stadig halvt lukket«, siger Peter Mark Lundberg.

»Der breder sig en nervøsitet blandt teaterdirektørerne, som har brug for at vide, hvilke regler der gælder til efteråret, og om teatrene kan regne med økonomisk hjælp«, siger han.

Teater Aveny-T på Frederiksberg har netop i går meldt ud, at de må aflyse premieren på deres teaterkoncert om sangeren C.V. Jørgensen på grund af corona, og Peter Mark Lundberg frygter, at flere teatre blive nødt til at gøre det samme, hvis de ikke snart får en klar melding.

»Det er umuligt at planlægge en forestilling, hvis vi ikke kender vores situation og økonomi. Det tager lang tid at producere levende kunst, og derfor er det nødvendigt med en afklaring fra politikerne meget snart. Og hvis restriktionerne varer ved, har vi brug for økonomisk kompensation for at kunne overleve«, siger direktøren.

De nuværende hjælpepakker med blandt andet kompensation for løn og driftsudgifter gælder foreløbig til 8. juli.

En lang og sej kamp

Hos Danske Biografer forventer Lars Werge, at det generelt bliver en »lang og sej kamp« for biograferne at vinde publikum tilbage.

»Vi kan jo ikke tvinge folk i biografen. Men vi må stole på, at det alligevel er så integreret en del af folks kulturforbrug, at de vender tilbage. Vi håber også, at vores kampagne, der starter i denne uge, lokale tiltag og opbakning fra myndigheder kan være med til at afdramatisere det en smule og vise, at det er trygt at gå i biografen igen«, siger Lars Werge.

Lars Werge håber, at hjælpepakkerne bliver forlænget.

»Vi vil dybest set gerne frem til en normalisering hurtigt muligt i forhold til at kunne fylde alle salene op. Men lige nu må der jo maksimalt være 50 procent. Vores oplæg til politikerne er derfor, at hjælpepakkerne kører, så længere der er restriktioner«, siger Lars Werge.

Direktør i Organisationen Danske Museer Nils M. Jensen mener uanset hvad, at det er alt for tidligt at stoppe hjælpepakkerne 8. juli, og foreslår, at de forlænges i hvert fald til efter efterårsferien.

»Grænserne har været lukkede, og der er forsamlingsforbud samt stramme restriktioner for håndtering af gæster. Udfordringer, der betyder, at en række museer trods genåbningen fortsat er økonomisk truede og skuer ind i uoverskuelig økonomi i resten af 2020«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere