0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tidligere skuespiller Birgitte Reimer er død

Tidligere skuespiller Birgitte Reimer, der er kendt for en række film-, revy- og teaterroller i 1950’erne og 1960’erne, er død i en alder af 95 år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Christen Hansen
Foto: Christen Hansen

Her ses Birgitte Reimer i Cirkusrevyen i favnen på Harald Nielsen og med Bodil Udsen ved sin side.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Jeg vil gerne blive gammel kone i dansk teater«, udtalte skuespillerinden Birgitte Reimer i et interview med B.T. i 1962. Det blev der nu ikke noget af, for 2 år efter afsluttede hun bare 38 år gammel brat sin karriere og flyttede til Sydfrankrig. Sagen var den, at hun havde forelsket sig i redaktøren Ole Bornemann, som boede dernede. Efter nogle år åbnede de sammen en restaurant, og Birgitte Reimer vendte aldrig siden tilbage til scenen – bortset fra da hun i 1996 lod sig hylde som årets æreskunstner ved Revyernes Revy i Falkoner Centret.

Birgitte Reimer var falstring, født i Nykøbing F. i 1926, og blev student fra byens katedralskole – bankdirektørfaderen mente, at der skulle være noget at falde tilbage på – inden hun i 1945 blev optaget på Det Kongelige Teaters Elevskole. Umiddelbart efter at hun havde afsluttet sin uddannelse, blev hun engageret på Aarhus Teater. Her var hun en enkelt sæson, hvorefter hun vendte tilbage til København, hvor hun i de følgende år slog sit navn fast som komedienne. Birgitte Reimer forenede som ingen anden skuespillerinde i sin generation det erotiske – eller det pikante, som man sagde dengang – med sødme og elegance.

Op gennem 1950’erne fejrede hun kæmpesucceser i blandt andet ’Solstik’ (filmatiseret i 1953) og ’Levende lys’ på Apollo Teatret og i musicalkabareten ’Cranks’ på Mercur Teatret. Og så lancerede hun i 1959 i Cirkusrevyen visen ’Så ta’r vi den én gang til for prins Knud’, hvormed udtrykket, som i dag er en kliché, blev introduceret. Birgitte Reimer medvirkede desuden i godt et dusin danske film; mest kendt er nok den ikke videre vellykkede ’Den grønne elevator’ (1961), hvor hun og Kjeld Petersen dog glimrer i forrygende fuldemandsspil. Dertil kommer to svenske film: Ingmar Bergmans ’En lektion i kærlighed’ (1954) og Hasse Ekmans ’Min kone er på landet’ (1957).

I et interview fra 2012, der tidligere kunne ses på vimeo.com, ser Birgitte Reimer tilbage på sin afsked med dansk teater: »Jeg reagerede for hurtigt. Jeg så ikke helt konsekvenserne. Jeg vil ikke sige, at jeg fortryder, for det kan jeg slet ikke tillade mig at sige (…), men det var en lidt overilet beslutning. Men den var taget, og så var det bare at leve op til det«. Derfor, forklarer hun, takkede hun også gennem årene nej til alle tilbud om at gøre comeback. »Somme tider har jeg ønsket mig ind i at kunne have gjort visse ting, jeg gerne ville have vist, og som jeg mente, at jeg havde evner til at vise for folk. Indimellem så synes jeg, det er lidt synd … for mig, ikke for publikum. De har fået nogle andre«. Og det er ganske vist, men vi ville nu gerne have set mere til Birgitte Reimer.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter