0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sig mig lige: Henrik Fogh

Et skydegalt samfund splittet af fattigdom, kriminalitet, hjemløshed og racisme. Sådan portrætteres USA herhjemme, hvis man skal tro statsministersønnen Henrik Fogh Rasmussen. Diagnosen passer ikke, hævder han. Fogh søger med tørre tal at aflive de »sejlivede fordomme« og »gamle myter« i den kortfattede debatbog ’Amerikanske tilstande’.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Er din debatbog en opsang til 68’erne?
»Udtrykket ’amerikanske tilstande’ bliver brugt i flæng om alt muligt negativt og ekstremt. Der florerer et utal af myter om USA, som har sin rod i ungdomsoprøret i 68, hvor den unge generation iagttog reelle problemer i USA: raceuroligheder i Sydstaterne, Vietnamkrigen m.m.«.

USA er et dybt religiøst, moralsk-konservativt samfund. Myte eller fakta?
»Myte. Europæere har en tendens til at fremstille USA som enten et puritansk land eller et aristokratisk slavelignende samfund. Det er ingen af delene. Almindelige amerikanere er ligesom os andre fokuseret på karrieremuligheder, materiel velstand og på at leve et godt, trygt liv«.

Amerikanerne har en farlig fascination af skydevåben samt tårnhøje kriminalitetstal. Myte eller fakta?
»Myte. Mange amerikanske husstande har skydevåben, ja, men det er også tilfældet i Norge, Sverige og Finland. Den amerikanske mordrate er fem gange højere end den danske, ja, men den hårde kriminalitet er koncentreret i særligt belastede områder i de indre dele af storbyerne. I ghettoer, som desværre stadigvæk eksisterer, hvor drabstallet er meget højt. Men der er ikke mere kriminalitet i det almindelige USA end i Danmark«.

Amerikanske skopudsere har lettere ved at blive millionærer end danske. Myte eller fakta?
»Fakta. Den enkelte amerikaner har mulighed for at nå store mål. Uden hindringer fra statsmagt og samfundet i bred forstand. I Danmark kæmper man mod et højt skattetryk«.

Men det er vel knap så mange amerikanere fra skopudserhjem, der sidder på eliteuniversiteter og topposter?
»Der vil altid være en social arv. Men de motiverede har kæmpe muligheder for at nå langt og få succes i Amerika. Condoleezza Rice voksede op i et raceadskilt Alabama, Colin Powell i the Bronx, handelsminister Gutierrez er flygtning fra Cuba. Det er en myte, at noget strukturelt i det amerikanske samfund holder de svageste nede. Det afviser jeg fuldstændigt«.

Du optæller amerikanske ministre, der tilhører en etnisk minoritet. Fungerer integrationen bedre i USA end i Danmark?
»Vi har i hvert fald meget at lære af deres fleksible arbejdsmarked. Man behøver bare at se på resultaterne: Indvandrerarbejdsløsheden i USA er lavere end for amerikanere generelt. Efter at de har fået amerikansk statsborgerskab, tjener de en højere medianindkomst end indfødte amerikanere. Det er klare tegn på, at den amerikanske drøm virker«.